Историјска победа, омладинке победиле Шведску -2:0(0:0) у квалификацијама за ЕП

10.04.2017.

СТРЕЛЦИ: 0:1 Филиповић 63, 0:2 Ивановић 82.Стадион Фредрикштада. Гледалаца: око 500. Судија: Вивиан Петерс (Холандија).Жути картони: Охман, Кулаши, Рубринк (Шведска), Ивановић (Србија).
ШВЕДСКА:Охман, Хенриксон, Рубринк, Свенсон, Виедер, Лиља, Кулаши, Стромлад (од 62. Олафсон), Магнусон, Нилден, Вестин (од 46. Симонсон).
СРБИЈА: Ђапић, Вучковић, Ђуричек, Брадић, Кардовић (од 90. Кричак), Пољак, Мишељић, Филиповић, Ковачевић (од 72. Белован), Шћепановић, Кнежевић (од 50. Ивановић).
Женска омладинска репрезентација Србије није успела да се пласира на Европско првенство, али девојке Лидије Стојкановић оствариле су победу која свакако заслужује префикс историјска. У Фредрикштаду је савладана репрезентација Шведске, у женском фудбалу велесила, нација која има много, много већу традицију него што је то случај са женским фудбалом у Србији. И поред чињенице да су Швеђанке биле физички супериорније, наше девојке су великим хтењем и залагањем елинисале ту разлику на терену и показале да уз прави приступ могу да се носе и са најјачим селекцијама. Радост девојкама донеле су Филиповић у 63. и Ивановић у 82. минуту, али све девојке заслужују честитке за збиља вредан подвиг.

ИЗЈАВЕ
Селектор Лидија Стојкановић:Вера у себе чини чуда
Веома тешка утакмица али заслужена победа. Девојке су врло одговорним приступом и дисциплинованом игром показале да вером у себе и своје могућности могу много. Добро смо анализирали противника , добро се наместили и чекали своју шансу против одлично организоване Шведске. Јако сам поносна на све играчице,показале су карактер и победиле вишеструког европског првака и фаворита ове групе Шведску.

Аллегра Пољак
-Презадовољне смо победом. Играле смо као тим и свака је дала све од себе за ову победу. Штета сто нисмо овако од почетка турнира. Избациле смо Шведску, што нам даје за право да верујемо да следеће године можемо и више. Реванширали смо им се за пораз од пре две године у Пећинцима. Група је била као да смо већ на мини Европском првенству.

Викторија Мишељић
-Имали смо јаког и организованог противника, али смо ушле спремне да их победимо и надиграмо. Јако сам поносна на свој тим, како смо играле и бориле за државни дрес. Захваљујем се селекторки и стручном штабу, који су веровали да можемо да победимо овако јаког противника.

Ђуричек Тијана
Одлична и организована игра целог тима. Биле смо растерећене и свесне својих квалитета. Ово нам је подстрек да у наредном периоду радимо још више и у старијој селекцији побеђујемо најбоље. Захвална сам Богу сто смо све ове лепе године играња са овом генерацијом крунисале сјајном игром и победом.

У другом мечу дана Италија је приредила мало изненађење и савладала домаћина турнира, фаворита Норвешку и на тај начин, изборила пласман у завршницу Европског првенства.
ТАБЕЛА
ИТАЛИЈА       3 2 0 1 5:3 6
НОРВЕШКА    3 1 1 1 5:4 4
ШВЕДСКА      3 1 1 1 4:4 4
СРБИЈА          3 1 0 2 2:5 3