Вести

IN MEMORIAM | ВЕЉКО АЛЕКСИЋ

12.03.2024.
Тужна вест за српски фудбал. У Београду је у 84. години преминуо некадашњи фудбалер Војводине и Црвене звезде, Вељко Алексић. Један од најпризнатијих стручњака у нашој земљи, био је члан шампионског тима Војводине који је 1966. године донео прву титулу у Нови Сад. После запажене интернационалне каријере у Белгији, Холандији и Француској, посветио се школовању и постао професор фудбала и један од оснивача Више тренерске школе при Факултету за спорт и физичко васпитање Универзитета у Београду.

Својим знањем и искуством, али пре свега специфичним педагошким приступом, разумевањем људске природе и карактера личности, обучио је и формирао велики број тренера који су касније направили сјајне каријере. Међу њима су Радомир Антић, Љубиша Тумбаковић, Илија Петковић, Владимир Петровић, Вукашин Вишњевац, Слободан Сантрач, Момчило Вукотић, Фарук Хаџибегић и многи други.
Професор Вељко Алексић је заједно са Драганом Џајићем био аутор студије о петогодишњем плану Црвене звезде, који је усвојила Скупштина клуба 1986. година и који је био путоказ ка највећем успеху у историји српског клупског фудбала – освајању Купа европских шампиона 1991. године.

Испраћај и кремација Вељка Алексића биће обављени у среду од 14 сати на Новом гробљу у Београду. Фудбалски савез Србије изражава искрено саучешће породици Вељка Алексића.