Вести

IN MEMORIAM | ДРАГАН ПАНТЕЛИЋ

20.10.2021.

Тужна вест за српски фудбал. Драган Пантелић, легендарни српски и југословенски голман, преминуо је у 69. години. Био је икона Радничког из Ниша, али и југословенског фудбала, чији је национални тим представљао на Олимпијским играма у Москви 1980. и Светском првенству у Шпанији 1982. године.
Драган Пантелић је фудбалом почео да се бави у родној Лешници, затим наставио у Графичару, а потом је прешао у Раднички где је оставио велики траг, уписавши чак 421 наступ у дресу „мераклија“.  Бранио је и за Тимок, у иностранству за француски Бордо. За 20 година каријере одиграо је 529 утакмица на клупском нивоу и још 19 у дресу репрезентације .Оно што га је издвојило од осталих чувара мреже, поред сјајних одбрана, јесте његово извођење пенала преко којих је неумољиво тресао мреже колега на другој страни.  Укупно је постигао 29 голова, а једном приликом и хет-трик за Раднички против Челика. Тако је постао први југословенски голман у историји који је постигао три гола на једној званичној утакмици.

Гол који га је прославио и који ће се, вероватно вечно памтити, постигао је против Вележа 1980. године. Тада је практично са свог гола упутио ударац који је завршио у мрежи ривала. Драган Пантелић је за репрезентацију Југославије бранио на 19 утакмица од 1979. до 1984. године. За репрезентацију је био стрелац два гола, оба из једанаестерца. Драган Пантелић је забележио и четири наступа за разне селекције Европе и света. По завршетку каријере био је председник Радничког из Ниша и посланик у Скупштини Републике Србије, али и инструктор у Фудбалском савезу Србије задужен за рад са голманима.

Фудбалски савез Србије изражава саучешће породици Драгана Пантелића. Вечна слава легендо, почивај у миру.