Вести

И НЕМОГУЋЕ ЈЕ ПОСТАЛО МОГУЋЕ, ИСПИСАНА ИСТОРИЈА ЖЕНСКОГ ФУДБАЛА | СРБИЈА ПОБЕДИЛА НЕМАЧКУ, ВИШЕСТРУКОГ ПРВАКА ЕВРОПЕ И СВЕТА, ДОШЛА НА ПРАГ БАРАЖА ЗА ПЛАСМАН НА ПРВЕНСТВО СВЕТА (ВИДЕО)

12.04.2022.

И немогуће је постало могуће, сан је постао јава, а женски фудбалски свет се диви Србији. Наша најбоља репрезентација савладала је Немачку – 3:2 (1:0), у мечу који ће остати златним словима исписан у историји женског фудбала. Са нова три бода изабранице селектора Предрага Гроздановића дошле су на корак до пласмана у бараж за Првенство света које се идуће године одржава на Новом Зеланду.

СТРЕЛЦИ: 1:0 Пољак 36, 2:0 Дамњановић 49, 2:1 Шулер 60, 3:2 Весмут 90+2. Стадион у Спортском центру ФСС у Старој Пазови.

СРБИЈА: Костић, Стефановић, Дамјановић, Словић, Фрајтовић, Петровић, Павловић (76. Миливојевић), Филиповић, Мијатовић (90+5 Крстић), Дамњановић (76. Ступар), Пољак (90+5 Пантелић). Селектор Предраг Гроздановић

НЕМАЧКА: Фромс, Клајхерне (75. Анијоми), Фелдкамп, Обердоф, Шулер, Хут, Попо, Гвин, Рал (46. Марошан), Магул (54. Далман), Бранд (46. Весмут). Селектор Мартина Вос – Текленбург

Храбро је Србија ушла у меч, играле су наше девојке висок пресинг, изненадиле Немице које су у тим уводним минутима морале да се бране. И било је ситуација где су гошће избацивале лопту са гол линије, срећа им је била савезник да већ тада Србија не дође у вођство. Вишеструки првак света и Европе није очекивао тако агресивну Србију и заиста је импоновао приступ наших девојака. С друге стране и Немице су демонстрирале снагу, показале зашто су једна од најбољих селекција света. У тренуцима неизвесности пред нашом голом, статива и пречка су били наш савезник. Свега је било у тих првих 45 минута игре, много трчања, агресије, сјајних пасова, проигравања и шанси. И гол. Играо се 36. минут када је Алегра Пољак у стилу Александра Митровића у Лисабону, сачекала центрашут на другој стативи и онда главом матирала Мерле Фромс. За ерупцију одушевљења на трибинама Спортског центра ФСС у Старој Пазови. Гол истине, гол велике наде, гол који Србију приближава циљу, пласману у бараж за Првенство света које се идуће године одржаба на Новом Зеланду.

И наставак је донео сличну причу са почетка меча, а играо се 49. минут када је Јована Дамњановић дуплирала предност Србије и наговестила велику сензацију. Сензацију само за неупућене, јер у овом мечу са Немачком видело се колико је женски фудбал у Србији у експанзији. Знање, квалитет, али сада и моћ, техничка и тактичка, били су на трави стадиона у Старој Пазови. И много емоција, јер ово је дан који ће остати уписан у историји женског фудбала. Имати два гола плуса против Немачке не дешава се сваки дан. И имали смо предност до 60. минута када су гошће демонстрирале моћ и успеле да смање вођство. Требало је сада издржати, поготово што је Србија ушла у овај меч осетно хендикепирана без неколико важних играчица. И селектор Предраг Гроздановић није хтео да се брани, напротив, тражили смо гол који би Немице дефинитивно ставиле у велики проблем. Вероватно се ни оне не сећају када су у једним квалификацијама примиле три гола за непуних 70 минута игре. А Србија је то учинила у 69. минуту, поново је све сама завршила сјајна Јована Дамњановић. Издржала је дуел са неколико противничких играчица и пласирала лопту испод истрчале Мерле Фромс. Сада већ и немогуће може бити могуће. Сан да постане јава.

До краја меча Немачка је успела само да ублажи пораз. А историја је дефинитивно исписана. Остаће записано  Србија 3 – Немача 2! Браво, девојке!