Вести

EURO U17 | КАДЕТИ ДАНАС ОДЛАЗЕ НА ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ, СРБИЈА ЈЕДИНА ИЗ РЕГИОНА У ИЗРАЕЛУ, ПРВИ РИВАЛ БЕЛГИЈА

13.05.2022.

Генерација која ће у будућности српском фудбалу сигурно подарити играче и за најбољу репрезентацију, наследнике Тадића, Митровића и осталих асова, генерација рођена 2005. одлази данас у Израел (Тел Авив) где ће од 16. маја учествовати на Првенству Европе. Од 55 чланица УЕФА Србија се налази међу 16 најбољих у Европи, али стручни штаб U17 на челу са селектором Радованом Кривокапићем, заједно са тандемом руководилаца, директором Николом Лазетићем и координатором Игором Матићем, жели и корак даље, пласман међу осам најбољих, у нокаут фазу такмичења.

Орлићи се налазе у Групи Ц са Белгијом, Турском и Шпанијом, по многима најјачом групом у Израелу. Србија први меч игра 17. маја против Белгије (16,30), три дана касније ривал је Турска (13,30), а 23. маја следи дуел са Шпанијом (16,30). Две екипе из групе одлазе у нокаут фазу, а наша група укршта се са Групом Д у којој се налазе Данска, Португал, Шкотска и Шведска. Четвртфинални мечеви на програму су 26. маја, полуфинални сусрети три дана касније, а  финална утакмица игра се 1. јуна.

Велики успех је већ остварен, кадетска репрезентација Србије је једина из региона успела да избори пласман на Првенство Европе! Све добија на тежини ако се зна да су изабраници селектора Радована Кривокапића практично у директним дуелима елиминисали најпре Хрватску, победом у СЦ ФСС у Старој Пазови,  а затим у другом кругу квалификација и Словенију, после ремија у Раденцима.

-Одлазимо у Израел са жељом да се представимо у лепом светлу, без обзира што се налазимо у веома захтевној групи. Поштујемо све ривале, али пре свега верујемо у себе, верујемо у наш потенцијал, амбицију коју имамо. Противнике смо упознали, са Турском смо играли у Словенији у другом кругу квалификација, славили смо тада, али ради се о доброј репрезентацији са доста индивидуалних квалитета. Белгија такође има моћне појединце, физички доминантне. О Шпанији не треба трошити речи, годинама су у овом узрасту готово неприкосновени. Спремили смо се, упознали врлине свих ривала, али и мане. Покушаћемо да их искористимо – истиче Радован Кривокапић, селектор репрезентације Србије до 17 година.

Србију ће у Израелу представљати: голмани Лука Лијескић (Бродарац), Вук Митровић (Земун), Виктор Ерић (Партизан), одбрана Војин Серафимовић (Чукарички), Алексеј Вукичевић (Црвена звезда), Вељко Миросавић (Чукарички), Ђуро Ђулио Ђекић (Локомотива, Хрватска), Милан Мајсторовић (Војводина), Коста Недељковић (Црвена звезда), Стефан Букинац (Војводина), Јан Карло – Симић (Штутгарт), средина терена Александар Станковић (Интер, Италија), Стефан Џодић (Монпеље, Француска), Матија Стојановић (Чукарички), Миодраг Пиваш (Гродиг, Аустрија), Јован Шљивић (Црвена звезда), Матеја Радоњић (Црвена звезда), Милан Ковачев (Војводина), напад Јован Милошевић (Војводина), Матеја Бубањ (Црвена звезда) и Јован Мијатовић (Црвена звезда).

Стручни штаб чине: селектор Радован Кривокапић, директор млађих категорија ФСС Никола Лазетић, координатор млађих категорија ФСС Игор Матић, тим менаџер Душан Гелић,  тренер Бранислав Новаковић, тренер Блажо Булатовић, тренер аналитичар Марко Петровић, тренер голмана Фараго Силард, тренер физичке припреме Дејан Одавић, доктор Милош Милинковић, физиотерапеути Драган Голубовић и Стефан Димитров, економ Никола Вучинић, официр за безбедност Вељко Цвијетић, официр за медије Мирко Врбица и члан делегације Зоран Филиповић.

Експедиција Србије биће смештена у хотелу Даниел Херзлија, који припада округу Тел Авива (Херзлија). Мечеве у групној фази „орлићи“ играју на стадиону Хаберфелд који се налази у граду Ришон Лецион.

ПРВИ КРУГ КВАЛИФИКАЦИЈА (СРБИЈА)

СРБИЈА – Лихтештајн 11:0 (4:0)

СРБИЈА – Бугарска 0:2 (0:0)

Хрватска – СРБИЈА 0:1 (0:0)

ТАБЕЛА

Бугарска

СРБИЈА

Хрватска

Лихтештајн

ЕЛИТ РУНДА КВАЛИФИКАЦИЈА (СЛОВЕНИЈА)

СРБИЈА – Турска 3:2 (2:1)

Словенија – СРБИЈА 2:2 (1:0)

Велс – Србија 2:4 (1:0)

ТАБЕЛА

СРБИЈА

Турска

Словенија

Велс