А селекција

EURO 2024 | СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ И МИЛОШ ВЕЉКОВИЋ ПРЕД МЕЧ СА АУСТРИЈОМ У БЕЧУ, ТРЕНИНГ (ВИДЕО)

03.06.2024.

Меч са префиксом пријатељски, али по речима селектора Драгана Стојковића, као и његовог колеге Ралфа Рангника, биће то одличан тест за обе репрезентације пред наступајуће Првенство Европе. На конференцији за медије пред тренинг Орлова на стадиону „Ернст Хапел“ били су селектор Драган Стојковић и дефанзивац Милош Вељковић, а домаће извештаче занимало је мишљење српског селектора о аустријској репрезентацији, односно њеним дометима на шампионату у Немачкој.

„Ради се о изузетно јакој и квалитетној екипи, веома компактној. То су показале квалификације, али и пријатељске утакмице које су играли и решили у своју корист. Уосталом, зато смо их и изабрали, јер је меч са таквом селекцијом добар тест пред важно и захтевно такмичење какво је Првенство Европе. Имају одличан тимски дух, али и индивидуалне квалитете високог нивоа. Шабицер, Лајнер, Арнаутовић…заиста имају доста сјајних играча. Могу много тога да постигну на Првенству Европе, штета што се Шлагер повредио,  али дефинитивно могу много да направе. Због свега наведеног, имаћемо јако тешку и захтевну утакмицу“ не оставља дилему селектор Србије који је додао“ Ми смо и желели да играмо против јаке екипе. И без обзира што је пријатељски меч он има важност, јер има утицаја на психолошки моменат за сваку селекцију која тражи добар импулс пред утакмице на шампионату. Колико су мотивисани, говори чињеница да су победили и у пријатељским утакмицама које су играли протрив јаких ривала. Дакле, веома мотивисана и физички спремна екипа. Имају германски менталитет, иду увек на победу. Очекујем да одиграмо једну квалитетну утакмицу“.

Слично размишља и Милош Вељковић, који је по доласку на стадион разменио неколико реченица са аустријским играчима које познаје из Бундес лиге.

„Имамо добру атмосферу, све је добро. Спремамо се и бићемо физички на топ нивоу. Ово је за нас добра проба, добар тест против јаког противника. Видећемо сутра на којем се тренутно  нивоу налазимо“ истиче Милош Вељковић.

Новинаре је занимало и шта Србија очекује од континенталног шампионата, односно у којем систему ће Орлови играти у Немачкој…

„Велико такмичење као ЕУРО представља велики изазов и свако иде са циљем да оствари што бољи резултат. Нико у Немачку не иде због туризма, него да направи искорак, себе и нацију учини поносним. Шансу која се пружа морамо да искористимо. Гледајући све аспекте које пружа свака утакмица, Србија мора бити на стопостотном нивоу. Систем? Причамо, гледамо кроз рад да нађемо најбоље решење. Оно што будете видели, то ће бити и најбоље, по неком мом мишљењу. Важно је да играчи разумеју захтеве игре, а оно што се сви слажемо, јесте да овако велико такмичење тражи страховито велику потрошњу и ту морамо бити на нивоу који је потребан“ јасан је селектор Драган Стојковић који је истакао да се Александар Митровић јуче прикључио екипи и да неће почети меч, јер како је нагласио „не желимо ништа да ризикујемо“. Никола Миленковић је јуче играо за Фиорентину, тако да ни он неће бити у конкуренцији за меч са Аустријом, вероватно и Лука Јовић који се вратио са далеког пута. “

„Што се тиче осталих играча, сви су спремни“ закључио је селектор Драган Стојковић.