А селекција

EURO 2024 | ОРЛОВИ НА ОКУПУ, СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ ПРЕЗАДОВОЉАН ПРВИМ РАДНИМ ДАНОМ (ВИДЕО)

28.05.2024.


Почело је. Једна група играча која се нашла на коначном списку селектора Драгана Стојковића за Европско првенство у Немачкој, појавила се у уторак у току дана у Спортском центру у Старој Пазови и одрадила тренинг лакшег интезитета.

Ако се има у виду да је 3. јун званични УЕФА термин за почетак припрема свих репрезентација учесника завршног турнира, јасно је да наши момци којима клупске и друге професионалне обавезе то дозвољавају, горе од жеље да што пре почну са радом пред један од највећих изазова у својој каријери.

„Сви ови играчи нису имали разлога да дођу раније. Разговарали смо са њима и уверили се да схватају озбиљност припрема за Европско првенство. Атмосфера је сјајна што се може видети и по осмесима током целог тренинга. Сви су здрави што је за мене најважније. Мотивација је на изузетно високом нивоу. Чекамо остале момке да нам се придруже и да већ у Бечу почнемо са кључном фазом припрема за прву утакмицу. Имамо у Старој Пазови лепо време, одличан терен, велику жељу и све друге неопходне услове за један квалитетан рад.“ – рекао је Драган Стојковић за сајт ФСС и упутио речи честитке новопеченим младожењама Немањи Гудељу и Андрији Живковићу.

„Почели смо и да их женимо. Лепо је то. Треба да осете ту нову линију живота која подразумева више одговорности на свим нивоима. Све протиче у једном позитивном духу и за мене је веома охрабрујуће што играчи једва чекају званичан почетак припрема за Европско првенство.“

Селектор се после тренинга дуго задржао у разговору са Филипом Младеновићем, момком који је задужен за позитивну атмосферу у нашој репрезентацији.

„Шалили смо се мало, питао сам га колико је сакупио наступа за државни тим. Није сигуран, мисли да је око 30. Пратио сам грчко првенство, али сам желео из прве руке да добијем још неке информације. Освојили су Куп Грчке и спасили сезону, јер би Панатинаикос у супротном остао без пласмана у Европу.“

Младеновић је само један од играча са списка путника за Немачку који је освајањем трофеја ударио печат на успешну сезону у клупској конкуренцији.

„Имамо тандем из Црвене звезде који се окитио Дуплом круном у Србији, Бирманчевић је са Спартом такође освојио оба трофеја, Влаховић и Костић су дали значајан допринос у Јувентусовом походу на трофеј у Купу Италије, Живковић је шампион Грчке, Младеновић освајач националног купа… Све то пуно значи на психолошком плану. Са једне стране је потврда да су ти момци заслужено на списку за Европско првенство, а са друге, свакако велика професионална сатисфакција јер ће остати уписани златним словима у аналима својих клубова. Радујем се сваком њиховом успеху, веома је важно да у репрезентацији имамо трофејне играче који зраче победничким менталитетом. Трофеји вам дају неку другу димензију и потпуно нову енергију на плану мотивације за изазове у наставку каријере.“

Можда ће ризница трофеја српских играча већ у среду увече бити богатија за још један пехар.

„Очекује нас једно лепо врече поред малих екрана. Најпре ћемо навијати за наше кадете који се на Кипру против Аустрије боре за пласмана међу четири најбоље репрезентације у Европи. Био сам претхдоних дана у Ларнаки и пружио им пуну подршку у мечевима групне фазе шампионата. Без обзира на резултат утакмице са Аустријом, доказали су да могу у перспективи да буду будућност српског фудбала. После тога, држимо палчеве нашем Николи Миленковићу у финалу Лиге конференција против Олимпијакоса који је за мене лично, једно од најпријатнијих изненађења ове сезоне у европским такмичењима.“ – закључио је Стојковић који ће у петак у 11 сати бити на располагању представницима медија на првој званичној конференције уочи Европског првенства у Немачкој.

Првом тренингу у Старој Пазови присуствовали су председник Савеза Драган Џајић, директор А тима Стеван Стојановић, директор свих селекција Ненад Бјековић и први човек ФС Београда Марко Здравковић.