Вести

ДЕЛЕГАЦИЈЕ ФСС И ФСБ ОБИШЛЕ ГРОБНО МЕСТО МИЉАНА МИЉАНИЋА

12.05.2021.

Трећег дана Меморијалног турнира Миљан Миљанић, делегација Фудбалског  савеза Србије предвођена в.д.председника Марком Пантелићем и генералним секретаром Јованом Шурбатовићем, обишла је гробно место легендарног стручњака у Алеји великана на Новом гробљу у Београду.
”Реч је о човеку који је фудбалу подарио живот, нама је оставио стазу којом и данас можемо да корачамо, јер Миљан Миљанић је био човек перфекциониста, сјајан организатор, особа која је фудбал посматрала другачијим очима. За популарног „Чичу“ фудбал није био само лопта на терену. Кроз фудбал је спремао генерације за живот, учио их колико су важни дисциплина и одговорност за живот ван терена, зато су га и они највећи асови називали „фудбалским оцем“. И то је оно што је сада пред нама, овајседми турнир талентованих играча из региона који ће у борби за пехар „Миљана Миљанића“ показати да су достојни да буду учесници турнира са овако великим именом. Многи од њих ће верујем понети лепе успомене из Спортског центра ФСС. Свима желим добру игру и лепо дружење, а уверен сам да ће многима ово бити само важна успутна станица до неких лепих каријера” – рекао је Пантелић и додао да никада неће заборавити свој први сусрет са Миљаном Миљанићем.
”Имао сам 13 или 14 година и позван сам на неки селективни турнир као члан репрезентације Србије. Миљан је ушао у свлачионицу, поздравио се са сваким дететом понаособ, а када је мени пружио руку, упитао је ‘Марко, да ли си спреман да будеш лидер ове генерације’. Тај осећај узбуђености што је Миљан Миљанић знао моје име био је неописив. И касније, кад год смо се срели, увек је имао позитиван став и лепу реч која је мени уливала огромну дозу мотивације. Сада, са ове позиције, могу слободно да кажем да ми је Миљан Миљанић највећи узор у каријери фудбалског руководиоца”.
У присуству представника делегација из Бугарске, Црне Горе и Северне Македоније, обратио се и Миљанов син, Милош Миљанић, иначе директор Центра за едукацију фудбалских тренера Србије:
”Желим да се захвалим учесницима 7. Меморијалног турнира који чува сећање на лик и дело мог оца. Надам се да ћете се лепо дружити и играти фудбал са нама, за најбоље смо припремили и специјална признања по завршетку турнира. Чича би сада био јако срећан да може да види Лалу, Зокија Дамјановића, Кулета Аћимовића, Станета Карасија и остале фудбалске сараднике који су дошли да му одају почаст. Сваке године користим прилику да се у име породице захвалим Фудбалском савезу Београда одакле је својевремено потекла иницијатива за организацијом овог турнира и тадашњем генералном секретару који је сада на тој функцији у ФСС, Јовану Шурбатовићу”.
У изјави за сајт ФСС, легендарни репрезентативац наше земље Јован Куле Аћимовић каже да је Миљан Миљанић институција у сваком смислу речи.
”Миљан је међу првима успео да проникне у суштину спортског живота. Учио је младе фудбалским вештинама, васпитавајући их на себи својствен начин. У добром делу сопственог карактера носим велики проценат Миљанових идеја. Верујем да и Стане Караси и сви наши исписници деле исто мишљење. Ове нове генерације нису ни свесне величине Миљана Миљанића, али је битно да људи из струке знају како да сачувају успомену на једну од највећих легенди нашег фудбала. Сећам се својих почетака у Црвеној звезди, волео сам као и сви клинци да останем дуже у граду. Вратим се после Другог дневника, провирим кроз прозорче и видим Миљана како седи за столом са мојим родитељима. Живео је близу нас и није му било тешко да се лично увери да ли лежем на време у кревет. Наравно, уследиле су критике и васпитне мере. Никада ми више није пало на памет да закасним. То ме је научило да будем тачан и одговоран, према себи и према другима” – рекао је Аћимовић.
Утакмице за пласман на 7. Меморијалном турниру Миљан Миљанић играју се у четвртак.
За треће место: Бугарска – Северна Македонија
ФИНАЛЕ: СРБИЈА – Црна Гора (16:30)