Вести

ДЕЛЕГАЦИЈА ФСС НА КОНГРЕСУ ФИФА У БАНГКОКУ | БРАЗИЛ ПРВА ЗЕМЉА ЈУЖНЕ АМЕРИКЕ КОЈА ЋЕ ОРГАНИЗОВАТИ ФИФА СВЕТСКИ КУП ЗА ЖЕНЕ 2027.

17.05.2024.

Делегација Фудбалског савеза Србије, генералани секретар Јован Шурбатовић и директор спортског сектора Мирослав Тањга, присуствовала је 74. Конгресу ФИФА  у Бангкоку. Тајланд је прва земља југоисточне Азије која је организовала највиши скуп ФИФА чланица. За фудбалски свет вероватно најважнија одлука односила се на добијање домаћинства за ФИФА Светски куп за жене који се одржава 2027. године. Први пут у историји  ФИФА гласање је било јавно и Бразил је добио 119 гласова, док је заједничка кандидатура Белгије, Холандије и Немачке добила 78 гласова. Бразил је тако постао прва јужноамеричка држава која ће бити домаћин највећег самита женског фудбала. Биће ово 10. Светски куп за жене од првог који је одржан 1991. године у Кини. Актуели шампион света је Шпанија, а САД су до сада највише пута освајале титулу првака света (4). Конгрес је усвојио годишњи извештај за 2023. годину, предлог прорачуна за 2025. годину, као и измене и допуне Статута ФИФА.

У свом говору, први човек ФИФА Ђани Инфантино, предложио је организовање фудбалског фестивала до 15 година (дечаци и девојчице), отвореног за свих 211 савеза чланица( идеја је да не буде квалификација већ да свих 211 чланица учествује на фестивалу фудбала), уз проширење турнира U20 и U17 који се већ играју. Инфантино је говорио о јединственој моћи фудбала да окупља људе.

„Говорили смо да фудбал уједињује свет, али сви добро знамо да данас живимо у врло агресивном и подељеном свету. Ујединити овај свет је наша одговорност, наш одговор на мржњу, наш одговор на рат. Фудбал спаја људе из целог света, то је оно што фудбал ради, од југа до севера од истока до запада. Једина ствар која је важнија је боја дреса који ће играчи носити за свој клуб или репрезентацију“ рекао је Инфантино.

Интересантно је да ће на предлог Инфантина бити одржано и прво Светско клупско првенство за жене, планирано за 2026. годину.