A selekcija

LIGA NACIJA | ŠPANIJA POKAZALA ZAŠTO IGRA NAJBOLJI FUDBAL NA PLANETI

15.10.2024.

Reprezentacija Španije pobedila je Srbiju u meču 4. kola Lige nacija – 3:0 (1:0), u meču koji se igrao u Kordobi. Domaćin je golove postigao u uvodnim minutima prvog i drugog dela igre, Orlovi su u jednom trenutku imali priliku da poravnaju rezultat, ali Španija je opravdala ulogu favorita i pokazala zašto igra najbolji fudbal na planeti.

STRELCI: 1:0 Laport 5, 2:0 Morata 65, 3:0 Baena. Stadion: Novi Arhangel u Kordobi. Sudija: Danijel Stefanski (Poljska). Crveni karton: Pavlović 76.

ŠPANIJA: Raja – Poro, Vivijan (82. Kubarsi), Laport, Kukurelja – Merino (64. Pedri), Zubimendi, Ruiz (82. Garsija) – Ojarzabal, Morata (76.Hoselu), Baena (76. Saragoza).

SRBIJA: Rajković – Eraković, Milenković, Pavlović – Nedeljković (64. Čumić), Nem. Maksimović, Zdjelar (64. And. Maksimović), Birmančević – Samardžić (46. Grujić) – Mitrović (76. Simić), Joveljić (46. Jović).

Početak koji nismo hteli, a Španija je to znala da kazni. Igrao se 5. minut kada je domaćin kombinovao po desnoj strani, usledio je centaršut, lopta je dugo putovala ka drugoj stativi, a tamo je u buketu igrača Laport bio najviši, gađao i pogodio suprotni ugao gola Rajkovića. I dobili smo posle pet minuta igre rezultatski epilog nakon prvog poluvremena. Španija je bila blizu gola i posle pokušaja Morate, na našu sreću lopta je pogodila stativu. S druge strane mi smo najviše pretili s leve strane koju je pokrivao Birmančević, kao i posle prekida. Neke izrazitije prilike ipak nije bilo.

U nastavku meča selektor Dragan Stojković ukazao je odmah poverenje Marku Grujiću i Luki Joviću, umesto Lazara Samardžića i Dejana Joveljića. I ponovo su uvodni minuti bili kobni, jer posle jednog klizanja u našem šesnaestercu, u nameri da spreči pokušaj Španaca, poljaki sudija odmah je pokazao rukom na jedanaesterac. Nisu vredeli protesti naših igrača, loptu je uzeo Morata i – promašio. Neko bi rekao pravda. Nastavili su domaćini sa pritiskom, većim posedom, pretili sa oba boka, ulazili su u situacije koje su Rajkovića stavljale u iskušenja. A čini se da smo mi imali najbolju priliku, igrao se 63. minut, Kosta Nedeljković je probio po desnoj strani, pronašao Aleksandra Mitrovića na drugoj stativi, ali malo je nedostalo da izjednačimo rezultat. Usledile su nove izmene, na teren su ušli Andrija Maksimović i Nikola Čumić, izašli Kosta Nedeljković i Saša Zdjelar. I posle nekoliko trenutaka, dok se nismo postavili, usledila su dva pasa, lopta je došla do Morate koji je iz prve gađao i pogodio desni ugao našeg gola. Igrao se 76. minut kada je domaćin postigao treći gol, a poljski sudija je ponovo bio u centru pažnje kao i prilikom penala, sada je najpre pokazao žuti karton Strahinji Pavloviću, posle jednog starta na 17 metara od našeg gola, da bi posle VAR pregleda preinačio kaznu i sjajnom defanzivcu pokazao crveni karton. Izvršio je selektor Stojković i poslednju izmenu, poslao na teren mladog Jan Karla Simića umesto Aleksandra Mitrovića. Do kraja meča nije bilo promene rezultata. Srbija u novembarskom prozoru igra protiv Švajcarske u Cirihu, a zatim dočekuje Dansku u Leskovcu.