Uncategorized

SEĆANJA | NEKA SE PONOVI BAZEL

11.10.2024.

U subotu na stadionu „Dubočica“ u Leskovcu, Srbija i Švajcarska igraju meč 3. kola Lige nacija, a dve reprezentacije imaju zanimljivu istoriju svojih susreta. U svežem sećanju su mečevi sa poslednja dva samita najboljih selekcija sveta u Rusiji 2018. i Kataru 2022. gde su „sajdžije“ uspevale da dođu do preokreta, a poslednju pobedu protiv Švajcarske naš državni tim ostvario je u kvalifikacijama za Prvenstvo sveta 2002. godine. Akteri tog meča Nikola Lazetić i Ljubinko Drulović, koji je asistirao za gol i pobedu, vraćaju film uz želju da se ponovi Bazel u Leskovcu…

Bazel, 1. septembar 2001. godine

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2002

ŠVAJCARSKA – JUGOSLAVIJA   1:2

Strelci: 1:0 – H. Jakin 25′, 1:1 – Milošević 39′, 1:2 – Krstajić 72′

ŠVAJCARSKA: Paskolo, Zelveger (od 75′ Frej), Berner, M. Jakin, Miler, Vogel, Sesa (od 75′ Šapuiza), H. Jakin, Komizeti (od 72′ Sforca), Furnije, Turkilmaz. Selektor: Kobi Kun

JUGOSLAVIJA: Kralj, Đukić, Mirković, Krstajić, Lazetić (od 67′ Drulović), Đorđević, Jokanović, Dmitrović, Milošević (od 69′ Kovačević), Mijatović (od 80′ Stanković), Kežman. Selektorska komisija: Dejan Savićević, Vujadin Boškov, Ivan Ćurković.

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2002. godine koje su zajedno organizavali Japan u Južna Koreja, naša reprezentacija je u konkurenciji Rusije, Švajcarske i Slovenije, bila jedan od favorita za prvo mesto i direktan plasman na završni turnir.

Prognoze su pale u vode već posle prve tri utakmice u kojima su osvojena samo dva boda (remiji sa Slovenijom i Švajcarskom, poraz od Rusije u Beogradu), što je dovelo do smene selektora, pa je Milovana Đorića na klupi državnog tima nasledila Komisija u sastavu Dejan Savićević, Vujadin Boškov i Ivan Ćurković.

Lakim pobedama protiv Luksemburga i Farskih Ostrva, te hrabrom igrom i osvojenim bodom protiv Rusije u Moskvi, Plavi su u finišu kvalifikacija došli u situaciju da se bore za drugo mesto i da kroz baraž potraže vizu za Aziju.

Jedna od ključnih utakmica odigrana je u Bazelu, 1. septembra 2001. godine, gde smo imali imperativ pobede u duelu protiv selekcije koju je vodio Kobi Kun i koja je u svojim redovima imala nekoliko odličnih fudbalera poput Stefana Šapuize, Ćirjaka Sforce, Kubilaja Turkilmaza i drugih.

Stvari su se dodatno iskomplikovale kada je Hakan Jakin u 25. minutu matirao Kralja i doveo domaćina u vođstvo.

„Ponosan sam što sam bio deo te generacije i prosto ne mogu da verujem da nam je to poslednja pobeda protiv Švajcarske. Nažalost, sticajem raznih okolnosti nismo uspeli da se plasiramo na Svetsko prvenstvo, Rusija i Slovenija su otišli u Japan i Južnu Koreju.“ – kaže Nikola Lazetić koji je utakmicu u Bazelu počeo u startnoj postavi naše reprezentacije.

„Ostalo mi je u sećanju da su njihovi navijači u noći pre utakmici pevali ispred našeg hotela i trudili se da imamo što manje sna. Stadion je bio pun, imali smo i veliku podršku naših ljudi iz svih krajeva Evrope. Čak smo i po povratku za Beograd doživeli neprijatnost na aerodromu jer nam nisu dali da poletimo posle ponoći, morali smo da se vratimo u hotel i da sačekamo prvi jutarnji termin. Žao mi je što ta generacija nije dobila priliku da pokaže koliko vredi i na završnoj smotri svetskog fudbala. Nadam se da će ovi momci prevaziće neke stvari koje nemaju veze sa fudbalom, da će u Leskovcu ostaviti srce na terenu i končano doći do pobede protiv Švajcarske.“

Lazetića je zamenio Drulović i izrastao u jednog od junaka meča jer je dvadesetak minuta pre kraja asistirao Krstajiću za pobedonosni gol.

„Sećam se paklene atmosfere na stadionu u Bazelu, mi još pod imenom Jugoslavija, oni silno motivisani jer su i dalje imali teoretske šanse za drugo mesto u grupi. Gledao sam više puta snimak te utakmice, skoro je FSS uz rođendansku čestitku Mladenu Krstajiću pustio i njegov gol protiv Švajcarske. Jokan mi je odigao pas, prihvatio sam loptu i uputio centaršut koji je Krle sjajno iskoristio i doveo naš tim u vođstvo.“ – prisetio se Ljubinko Drulović trenutka odluke iz Bazela i svega što je usledilo posle utakmice:

„Igrali smo tri dana kasnije protiv Slovenije u Beogradu i imali sve u svojim rukama. Padala je neka kiša, ništa nam je krenulo kako treba. Zagrevao sam se 90 minuta i nisam ušao u igru. To me i danas boli jer sam bio u odličnoj formi i spreman da još jednom doprinesem pobedi reprezentacije. Sećam se da su moji saigrači iz Porta, Pavlin i Zahović bili šokirani kada su čuli da ne igram. Rekli su mi: ‘Katanec je ceo sastanak posvetio tome kako tebe da zaustavimo’. Nažalost, završilo se 1:1 i Slovenija je otišla u baraž.“

Preokret u Bazelu je dobio epitet pirove pobede i ko bi očekivao da će nam to biti i poslednje slavlje protiv ‘sajdžija’.

„Švajcarci su uvek bili nezgodan rival. I tada su imali nekoliko odličnih individualaca, igrače iz Bundeslige koji su zaista pravili razliku na terenu. Sećam se Jakina koji nam je zadao mnogo problema. Tako je i danas, napreduju iz godine i godinu i ne treba da čude njihovi rezultati na završnim turnirima.“

Drulović zna recept za prekid negativnog niza u duelima sa Švajcarskom.

„Pametno i disciplinovano od prvog minuta. Ne smemo da se obaziremo na vanfudbalske stvari, tri boda iz ove utakmice vrede isto kao i protiv svakog drugog rivala. Verujem u selektora Stojkovića i njegove momke, imaju dovoljno kvaliteta i znanja da nas obraduju novom pobedom i da naprave lepu uvertiru za gostovanje u Kordobi. Ukoliko budu kompaktni i složni kao protiv Španije u septembru, ne strahujem za rezultat.“ – optimista je Drulović koji je u FSS zadužen za generaciju igrača do 21 godine.