Vesti

ŠPANIJA JEDAN OD NAJVEĆIH RIVALA KROZ ISTORIJU (2) | IGRAČ KOJI JE ČETIRI PUTA NASTUPAO ZA TIM SVETA, NENAD STOJKOVIĆ, O RANI KOJA PEČE, PONIŠTENOM GOLU, HUANITU I FLAŠICI

09.08.2024.

Beograd i Srbiju, 5. septembra (20,45) očekuje veliki spektakl, rival Orlovima u prvom kolu divizije A Lige nacija biće aktuelni šampion Evrope, selekcija Španije. Tim povodom donosimo drugi nastavak priče (1) https://fss.rs/spanija-jedan-od-najvecih-rivala-kroz-istoriju-1-dragan-dzajic-o-duelima-sa-furijom-i-antologijskoj-majstorici-u-frankfurtu/o velikom rivalstvu dve reprezentacije koje su kroz istoriju imale nezaboravne mečeve.

Sudbina je htela da dve selekcije budu česti rivali u kvalifikacijama za najveća takmičenja, pre svega Prvenstvo sveta, pogotovo sedamdesetih godina prošlog veka, a jedan od igrača koji su osetili slast velikog rivalstva, Nenad Stojković, ne krije da su to bile utakmice koje nikoga nisu ostavljale ravnodušnim.

NENAD STOJKOVIĆ: NEMOGUĆA MISIJA PROTIV VEČITOG PROTIVNIKA

10.oktobar 1976. Sevilja

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Argentini 1978.

ŠPANIJA – JUGOSLAVIJA 1:0

1:0 – Piri 86′ (p)

ŠPANIJA: Migel Anhel, Kapon, Kamačo, Piri, Migeli, Kortabarija, Viljar, Del Boske (od 27’ Huanito), Čuruka (od 60’ Roho), Santiljana, Kvini. Selektor: Ladislao Kubala

JUGOSLAVIJA: Svilar, Peruzović, Hadžiabdić, Oblak, Katalinski, Bogićević, Žungul (od 70. B. Đorđević), Mužinić, Popivoda, Jerković, Šurjak. Selektor: Ivan Toplak.

  1. novembar 1977. Beograd

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Argentini 1978.

JUGOSLAVIJA – ŠPANIJA 0:1

0:1 – Ruben Kano 70′

JUGOSLAVIJA: Katalinić, Mužinić, Boljat, Trifunović, Stojković, Hatunić, Popivoda (od 62′ Halilhodžić), Se. Sušić (od 62′ Vukotić), Kustudić, Šurjak, Sa. Sušić. Selektori: Marko Valok, Stevan Vilotić, Gojko Zec.

ŠPANIJA: Migel Anhel, Marcelinjo, Kamačo, Piri (od 13’ Olmo) , Migeli, San Hoze, Huanito (od 76’ Santiljana), Leal, Ruben Kano, Asensi, Kardenosa. Selektor: Ladislao Kubala.

Španci su nam tokom sedamdesetih godina 20. veka bili redovni klijenti u kvalifikacionim ciklusima za velika takmičenja. Duel na stadionu Crvene zvezde u novembru 1977. godine imao je čuvenu predigru u Bukureštu.

„Utakmica sa Rumunijom ušla je u sve anale našeg fudbala. Trebala nam je pobeda od dva gola razlike da bi protiv Španije držali sudbinu u svojim rukama. Pape je blistao, iako mu je to bila tek druga utakmica u državnom timu. Golovi su padali kao na traci. Na kraju 6:4 za Jugoslaviju i prilika da protiv Španije u direktnom duelu overimo vizu za Argentinu.“

Nažalost, Španci su odoleli pritisku i slavili sa 1:0 u meču koji se pamti i po detalju iz drugog poluvremna kada je čuveni Huanito, posle provokativne gestikulacije ka zapadnoj tribini, pogođen flašicom u glavu.

„Engleski sudija nam je poništio čist gol Hatunića. Kustudić se vraćao i nije uopšte uticao na igru, lopta je odskočila po vlažnom terenu, napravila žabicu i završila u mreži. Klasičan pasivan ofsajd, danas bi to bilo smešno. Opet nam je trebala pobeda od dva gola razlike, što se pokazalo kao nemoguća misija.“ – priča Stojković i priseća se još jednog zanimljivog detalja pre utakmice.

„Marko Valok je imao običaj da oduži sastanak, što je kod igrača ponekad izazivalo nervozu. U svlačionici pred izlazak na teren, Borota je dobacio: ‘Šefe, zakasnićemo na zagrevanje’. Neverovatno je da su me Španci pratili kao protivnik kroz celu reprezentativnu karijeru. U kvalifikacijama za EP 1980, izgubili smo već u prve dve utakmice sve šanse za odlazak na završni turnir u Italiji.“ – kaže jedan od retkih igrača iz bivše Jugoslavije koji je četiri puta imao čast da brani boje Tima sveta.

Ulaznice za meč Srbija – Španija se nalaze u prodaji https://fss.rs/pocela-prodaja-ulaznica-za-mec-srbija-spanija-evropski-prvak-u-beogradu-spektakl-na-stadionu-rajko-mitic-za-1000-dinara/