Vesti

BEOGRAD I SRBIJA ČEKAJU EVROPSKE PRVAKE | SA ŠPANIJOM UTAKMICE KOJE ISTORIJA PAMTI

04.08.2024.

Ostalo je mesec dana (5. septembar 20,45) do spektakla kada će Beograd i Srbija napuniti tribine našeg najvećeg stadiona, meča sa Španijom u prvom kolu A divizije Lige nacija. U našu prestonicu dolazi aktuelni, sada već četvorostruki šampion Evrope, selekcija koja je na nedavnom Prvenstvu Evrope svojim igrama sve oduševila. Dovoljan razlog da se podsetimo istorije naših mečeva, mnogih duela koji zaslužuju prefiks nezaboravni.

Sve je počelo 24. aprila davne 1932. godine kada je tadašnja Jugoslavija gostovala u Ovijedu. Susret koji je Španija rešila u svoju korist (2:1), a bio je to prvi od sedam prijateljskih duela tokom 92 godine veoma zanimljivog rivalstva, jer Evropa i svet sigurno pamte neke od ukupno 22 odigrane utakmice, naravno one koje su imali takmičarski značaj.

Sa deset pobeda, sedam remija i pet poraza Španija je kroz istoriju bila uspešniji rival, a obe selekcije su imale velike trenutke timske i indivualne inspiracije, kao i one periode koji bole, rane iz kvalifikacija ili sa najvećih takmičenja.

DŽAJIĆ I BJEKOVIĆ ZAJEDNO U TIMU

Posle dva predratna prijateljska meča, na prvi takmičarski duel čekalo se sve do oktobra 1968. godine kada je tada aktuelni vicešampion Evrope Jugoslavija, u okviru kvalifikacija za Prvenstvo sveta u Meksiku, dočekala u Beogradu „crvenu furiju“. Utakmica je završena bez pobednika i golova, a u revanšu 30. aprila 1969. godine Španija je pobedila 2:1. Interesantno je da su tada u timu, meču koji se igrao u Barseloni, bili i današnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Dragan Džajić, odnosno direktor sportskog sektora Nenad Bjeković. Slavila je tada Španija, ali u Meksiko je otišla samo najbolja selekcija u grupi, bila je to Belgija.

ANTOLOGIJSKA MAJSTORICA U FRANKFURTU

Žreb je dve reprezentacije ponovo spojio u narednom ciklusu kvalifikacija, sada za Prvenstvo sveta koje se igralo u Nemačkoj 1974. godine. Dva meča u grupi i dva remija (2:2, 0:0) a zatim antologijska majstorica u Frankfurtu. I gol za pobedu (1:0), gol Josipa Katalinskog koji je u toj februarskoj noći obradovao sve od Triglava do Đevđelije.

HUANITO, PROVOKACIJE I PORAZ

I treći put Jugoslavija i Španija su bile zajedno u grupi za odlazak na Prvenstvo sveta, sada za samit najboljih koji se održavao u Argentini 1978. godine. U prvom meču Španija je slavila 1:0, a onda se  desio – Huanito. Novembar 1977. godine, blizu 100.000 gledalaca na stadionu Crvene zvezde, utakmica bez mnogo prilika, gol Ruben Kana i provokacija Huanita prilikom izlaska sa terena. Neko je iz publike gađao i pogodio španskog reprezentativca, tako da je rezultat za mnoge ostao u senci ovog nemilog događaja.

I u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope 1980. godine Španija je bila fatalna za Jugoslaviju. U Zagrebu smo poraženi 1:2, a ni pobeda u Valensiji (1:0) nije pomogla da se izbori plasman na Evropsko prvenstvo, zbog slabijih rezultata sa ostalim rivalima u grupi.

Jedan od onih velikih mečeva koje pamtimo svakako je duel iz juna 1982. godine, u okviru grupne faze Prvenstva sveta koje se igralo upravo u Španiji. Jugoslavija je imala gol prednosti, kada je danski sudija Sorensen podlegao pritisku bučne publike u Valensiji i dosudio nepostojeći jedanaesterac. Uvod u poraz „plavih“ i praktično eliminaciju sa takmičenja.

VERONA, STOJKOVIĆ I POBEDA

Sve je ipak došlo na naplatu osam godina kasnije, sada na Prvenstvu sveta koje se održavalo u Italiji. Stadion „Bentegodi“ u Veroni, 26. jun 1990. godine. Utakmica osmine finala koja je posle 90 minuta velike borbe okončana bez pobednika (1:1). Jugoslavija je došla u vođstvo posle fantastičnog gola Dragana Stojkovića i „lažnjaka“ koji se posle dugo vrteo na raznim svetskim TV stanicama. Pred kraj regularnog dela izjedančio je Salinas. Usledili su produžeci i nova majstorija Stojkovića, sada iz slobodnog udarca. Gol i pobeda za istoriju. „Plavi“ su zaključno sa 1991. godinom 16 puta igrali sa Španijom, bilans je pet pobeda, četiri remija i sedam poraza uz gol razliku 14:16. Duel u Veroni bio je poslednji meč SFRJ sa onih „šest buktinja“ u grbu, a sledeći je bio sa novim nazivom, sada SR Jugoslavija.

Jugoslaviji i Španiji su ponovo bile suđene kvalifikacije za Prvenstvo sveta, nove su bile za Francusku 1998. U prvom meču koji se igrao u Valensiji, u decembru 1996. „crvena furija“ je pobedila (2:0) posle golova postignutih u ranoj fazi meča. Četiri meseca kasnije na travi stadiona Crvene zvezde meč je okončan bez pobednika (1:1).

POTPUNA LUDNICA U BRIŽU

Usledio je zatim onaj epski meč na Prvenstvu Evrope u Belgiji i Holandiji 2000. godine. I poraz, po svemu viđenom, nezaslužen. Bilo je 3:4 ali posle mnogih spornih detalja i odluka. I Španija i Jugoslavija su izborile plasman u nokaut fazu takmičenja, ali naš peh je bio što smo tim porazom sebe usmerili ka Holandiji, jednom od favorita na turniru. Usledila je kasnije i nova promena naziva države, sada su Srbija i Crna Gora činile najbolji nacionalni tim.

SRBIJA I CRNA GORA ILIJE PETKOVIĆA

Usledile su kvalifikacije za Prvenstvo sveta u Nemačkoj 2006. Selekciju Srbije  i Crne Gore vodio je legendarni igrač i trener, Ilija Petković. Kvalifikacije koje pamtimo po fenomenalnoj odbrani i samo jednom primljenom golu, i to protiv Španije u gostima, u septembru 2005. godine (1:1). Izboren je plasman na Svetsko prvenstvo, a kako je prethodno u maju održan referendum u Crnoj Gori i označen kraj državne zajednice, u Nemačkoj je igrala reprezentacija države koja se u međuvremenu ugasila. Takav je bio i rezultat, porazi od Argentine, Holandije i Obale Slonovače. Srbija i Crna Gora su odigrali šest utakmica sa „furijom“, zabeležena su tri remija i tri poraza.

SRBIJA SAMO SA SINIŠOM MIHAJLOVIĆEM

Prvi i poslednji meč sa Španijom, od osamostaljenja, pod imenom Srbija, reprezentacija je odigrala 26. maja 2012. godine. Bio je to susret prijateljskog karaktera na neutralnom terenu u švajcarskom Sent Galenu, pobedila je Španija (2:0), a selektor je bio Siniša Mihajlović. Od igrača koji su tada nastupali za najbolji državni tim, aktivni su samo Filip Đuričić, danas adut Panatinaikosa, Adem Ljajić, kapiten Novog Pazara, i Nemanja Matić, koji doživljava drugu mladost u francuskom Lionu.

Posle 12 godina Španija, dakle, ponovo dolazi u srpsku prestonicu, sada kao aktuelni prvak Evrope sa mladim asovima koji će prema prognozama stručnjaka obeležiti jednu fudbalsku eru. Beograd i Srbija imaju privilegiju da prvi pozdrave selekciju koja je na Prvenstvu Evrope u Nemačkoj najviše pokazala. Uostalom sama činjenica da su pored naslova najbolje selekcije, imali u idealnom timu prvenstva čak šestoricu igrača, među kojima su prvi igrač prvenstva Rodni, odnosno dve najmlađe zvezde Jamal i Vilijams, dovoljno govori o kvalitetu španskog tima, ali s druge strane i ogromnom motivu svakog rivala, pre svega Srbije da se „izmeri“ sa najboljim u Evropi.

Ulaznice za meč sa Španijom nalaze se u prodaji https://fss.rs/pocela-prodaja-ulaznica-za-mec-srbija-spanija-evropski-prvak-u-beogradu-spektakl-na-stadionu-rajko-mitic-za-1000-dinara/