A selekcija

LIGA NACIJA | DANSKA SLAVILA U KOPENHAGENU

08.09.2024.

Reprezentacija Danske savladala je u Kopenhagenu Srbiju u meču 2. kola divizije A Lige nacija – 2:0 (1:0). Domaćin koji je u poslednjih 19 utakmica ostvario 17 pobeda, uz jedan remi i poraz, u poslednje tri godine, potvrdio je koliko mu leži domaći teren.

STRELCI: 1:0 Gronbek 36, 2:0 Poulsen 61. Stadion: Parken. Sudija: Kris Kavana (Engleska).

DANSKA: Šmajhel, Andersen, Vestergord, Nelson, Ba, Hejbjerg, Norgard (59. Hjulmand), Kristijansen (82. Frendrup), Gronbek (59. Isaksen), Eriksen (66. Vind), Poulsen (66. Dorgu). Selektor Lars Knudsen

SRBIJA: Rajković, Eraković, Milenković, Pavlović, Nedeljković (64. S. Mitrović), Grujić (46. Živković), Ilić, Birmančević (80. Jovanović) Lukić (72. Belić), Samardžić (64. Ratkov), Jović. Selektor Dragan Stojković

Prvi deo igre taktički veoma zahtevan, praktično bez prilika za gol do 36. minuta, kada su Danci došli u vođstvo preko Gronbeka. Činilo se u prvom trenutku da je ofsajd, ali posle VAR provere, domaćin se radovao. Orlovi su imali jedan bezuspešan pokušaj preko Samardžića, Pavlović se često ubacivao, pokušavao da uradi nešto više u ofanzivnom smislu, ali nedostajao je završni pas, lopta koja bi ugrozila gol Danske.

  • Nastavak je doneo odmah i prvu izmenu, Andrija Živković je dobio poverenje, a iz igre je izašao Marko Grujić. I krenula je Srbije mnogo otresitije, hrabrije, jednostavno tražio se gol. I upravo je Živković imao pokušaj levom nogom, posle centaršuta Lukića, ali lopta je završila pored stative. Izvršili su i Danci duplu izmenu, a samo minut kasnije usledila je akcija, posle koje je Jusuf Poulsen „makazicama“ povisio vođstvo Danske. Poverenje selektora Stojkovića dobili su Petar Ratkov i Stefan Mitrović, umesto Lazara Samaradžića i Koste Nedeljkovića. I uz malo sreće mogli smo da donesemo neizvesnost, posle kornera, Lukić je šutirao, ali sreća je bila na strani domaćina. U igru je ušao i Đorđe Jovanović, ali do kraja meča nije bilo promene rezultata.
  • U oktobarskom prozoru, Orlovi će najpre 12. oktobra da ugoste Švajcarsku, a zatim tri dana kasnije sledi gostovanje Španiji.