Vesti

BEOGRAD I SRBIJA ČEKAJU EVROPSKE PRVAKE, ŠPANIJA JEDAN OD NAJVEĆIH RIVALA KROZ ISTORIJU (5) | BIVŠI REPREZENTATIVCI GORAN GAVRANČIĆ I ADEM LJAJIĆ O DUELIMA SA "FURIJOM"

19.08.2024.

Evropa i svet ispratiće 5. septembra duel koji će obeležiti početak novog ciklusa mečeva u Ligi nacija, susret Srbija – Španija u Beogradu, utakmicu koja već sada izaziva veliko interesovanje u Srbiji. U našu prestonicu dolazi evropski šampion, reprezentacija koja je kroz istoriju odigrala mnoge nezaboravne mečeve sa Jugoslavijom, kasnije Srbijom i Crnom Gorom, jednom i sa Srbijom. Donosimo peti nastavak podsećanja na neke duele koje pamte i Evropa i svet.

30. mart 2005. u Beogradu

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 

SRBIJA I CRNA GORA – ŠPANIJA 0:0 

SRBIJA I CRNA GORA: Jevrić, Gavrančić, Vidić, Krstajić, Dragutinović, Koroman (od 77′ Basta), Duljaj, D. Stanković, Đorđević, Kežman (od 80′ Jestrović), Milošević (od 65′ S. Ilić). Selektor: Ilija Petković.  

ŠPANIJA: Kasiljas, Serhio Ramos, Pujol (od 46’ Moreno), Pablo, Del Horno, Ćavi, Albelda, De la Penja (od 46’ Raul), Hoakin, F. Tores, Rejes (od 62’ Lopez). Selektor: Luis Aragones. 

 

  1. septembar 2005. u Madridu

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 

ŠPANIJA – SRBIJA I CRNA GORA 1:1 

1:0 – Raul 19′, 1:1 – Kežman 68′ 

ŠPANIJA: Kasiljas, Salgado, Del Horno, Merčena, Pujol, Ćavi, Hoakin (od 67’ Luis Garsija), Ćabi Alonso, Vićente (od 75’ Lukue), Tores (od 53’ Tamundo), Raul. Selektor: Luis Aragones.   

SRBIJA I CRNA GORA: Jevrić, Gavrančić, Dragutinović, Vidić, Krstajić, Duljaj, Stanković, Koroman (od 85′ Marić), Ilić (od 45′ Žigić, od 90. N. Kovačević), Đorđević, Kežman. Selektor: Ilija Petković.  

 

GORAN GAVRANČIĆ: EVO, SAD ME HVATA TREMA 

Dobar raspored na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2006. godine omogućio je pulenima Ilije Petkovića da prvu utakmicu protiv Španije u Begradu dočekaju na čelu tabele. 

Prekretnica je bila protiv Belgije u Briselu, jer smo posle mnogo godina uspeli da pobedimo neku veliku reprezentaciju na gostujućem terenu. Tada sam prvi put osetio da funkcionišemo kao porodica.“ – kaže Goran Gavrančić, član defanzivnog bedema koji je u tom kvalifikacionom ciklusu samo jednom dozvolio kapitulaciju golmana Dragoslava Jevrića.   

„San Marino je posebna vrsta pritiska. Svi očekuju ubedljivu pobedu, javnost ih smatra amaterima, novinari pišu da su bodovi već ubeleženi. Onda radiš analizu protivnika i vidiš da to nije baš tako. Jedan igra u Seriji A, drugi u Seriji B. Ako ne daš gol na vreme, svašta može da bude. Srećom, probili smo led i u prve četiri utakmice stekli ogromno samopouzdanje pred veliki okršaj sa Španijom.“ 

Pred 50.000 gledalaca na beogradskoj Marakani, vodila se rovovska bitka sa zvezdama poput Serhija Ramosa, Raula, Fernanda Toresa… 

„Evo, sad me hvata trema dok slušam njihova imena. Petko je pred Španiju promenio formaciju i ja sam prvi put zaigrao na poziciji desnog beka. Razmišljao sam danima kako ću se snaći, jer nisam navikao da budem uz aut-liniju. Stiže moćna Španija, pun stadion, da se ne izblamiram. Sa psihološkog aspekta jako teška utakmica. Koroman mi je pomogao da se opustim i odigram bez greške. Gazio je u šestoj brzini i znatno mi olakšao posao.“ 

Najbolje šanse propustili su Kežman i Fernando Tores. 

„Uh, kad se setim Kežine stative! Svi smo već videli loptu u golu. Pobeda bi nam već tada, na sredini kvalifikacija, garantovala direktan plasman na Mundijal. Nisam u to vreme imao običaj da gledam snimke svojih utakmica, što je greška, jer bih imao mnogo prostora za napredak. Tek sam skoro našao klip na jutjubu koji me je zaintrigirao da vratim utakmicu na početak i moram da priznam da sam se prijatno iznenadio. Odigrali smo fenomenalno, pogotovo naša linija sa Vidom, Krstajom i Dragutinovićem. Videlo se da smo drugari, da cela ekipa igra srcem za reprezentaciju.“ 

Remi bez golova doveo je Plave u situaciju da na stadionu ”Visente Kalderon” nemaju opciju poraza na raspolaganju. 

„Iskreno, niko nas nikada nije razbio kao Španci u prvom poluvremenu utakmice u Madridu. Raul je dao gol i to je ta jedina kapitulacija u celom ciklusu kvalifikacija. Čak nije bila iz neke izrađene akcije, lopta ga je posle kornera pogodila u rame u ušla u mrežu. Ali je sevalo sa svih strana, mogli su pet da nam daju. Sećam se Nece Nikolića u poluvremenu u svlačionici, pitao me je: ‘šta se dešava?’, kažem: ‘brate, ne znam koga pre da čuvam’. Oni kao na motoru. Rotiraju strane, napadaju u talasima, šutiraju iz svih pozicija.“ 

Na poluvremenu, srećom, samo 1:0. 

„U nastavku potpuno druga slika. Stali smo malo na loptu, oni su se verovatno ispucali i sve je bilo lakše. Pomogle su nam i izmene Luisa Aragonesa. Izvukao je Toresa, Visentea i Hoakina. Petko je posle utakmice rekao: ‘Da mi je dao da biram, sklonio bih baš tu trojicu sa terena’. Ušao je Žiga i došli smo do daha. Duga lopta, Žiga je spustio do Dekija, šut sa 16 metara, lopta pogađa Kežu i 1:1. Bod kao kuća posle svega što se dešavalo u prvom poluvremenu. Kao da je htela da uđe i da nas nagradi za sve što smo radili i gradili tokom kvalifikacija.“ 

 

ADEM LJAJIĆ: MIHA ZAUVEK U SRCU

  1. maj 2012. u Sent Galenu

Prijateljska utakmica

ŠPANIJA – SRBIJA 2:0

1:0 – Lopez 64′, 2:0 – Kazorla 74′

ŠPANIJA: Kasiljas, Serhio Ramos (od 46’ Domingez), Albiol, Đordi Alba (od 64’ Monreal), Ćabi Alonso (od 46’ Etksebaria), Huan Tores, Navas, Kazorla, Soriano (od 69’ Havi Garsija), Soldado (od 46’ Lopez), Negredo (od 46’ David Silva). Selektor: Visente Del Boske.

SRBIJA: Kahriman, Basta, D. Tošić, Ivanović, Subotić, Kolarov, Ignjovski (od 66′ Fejsa), Radovanović (od 66′ Matić), Đuričić (od 65′ Janković), Ljajić (od 76′ Z. Tošić), Lekić (od 76′ S. Šćepović). Selektor: Siniša Mihajlović.

Jedini susret sa Špancima pod imenom Srbija bio je prijateljskog karaktera i odigran je na neutralnom terenu u Sent Galenu. U želji da što bolje upozna kvalitet igrača i uigra linije tima pred zahtevne kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Brazilu, selektor Siniša Mihajlović zakazao je turneju u sklopu koje smo odmerili snage sa tri renomirane evropske reprezentacije. Posle Španije, igrali smo sa Francuskom u Remsu i sa Švedskom u Stokholmu.

Utakmica protiv tima koji je vodio legendarni španski stručnjak Visente Del Boske, ostala je u sećanju zbog odluke Siniše Mihajlovića da iz tima privremeno odstrani Adema Ljajića, koji nije ispoštovao dogovor o pevanju himne.

„Ne bih to nazvao sukobom, više je bio nesporazum. Na okupljanju u Staroj Pazovi pred put u Sent Galen, Miha nam je svima dao neki papir da potpišemo, ali niko nije čitao šta tu piše. Bilo je i prošlo. Vratio sam se kasnije kod Drulovića i Ćurčića i s ponosom nosio dres državnog tima.“ – kaže Ljajić i dodaje da ga za Sinišu Mihajlovića vežu najlepše uspomene:

„Jedini čovek koji je u to vreme mogao da kontroliše i vodi karaktere i temperamente igrača iz velikih evropskih klubova. Samo Miha, niko drugi. Kada sam stigao u Fiorentinu, rekao je: ‘gledam tebe, vidim sebe’. Mnogo sam ga voleo. Imali smo fantastičan odnos. On je jedna od najvažnijih figura u mojoj karijeri. Tuga, velika tuga. Mnogo me boli. Prorade emocije kad god pomenem njegovo ime. Ostaće mi zauvek urezan u srcu.“.

Na meču u Sent Galenu, oba selektora iskoristila su priliku da pruže šansu što većem broju igrača.

„Špancima je to bila generalna proba za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, na kome su deklasirali Italiju u finalu i odbranili titulu evropskog prvaka. Slična situacija kao sada, gospodarili su evropskim i svetskim fudbalom. Protiv Srbije su izveli veoma jak sastav, iako Mata i Fernando Tores kao taze osvajači Lige šampiona nisu ulazili u igru. Oni su pet dana ranije igrali za Čelzi protiv Bajerna i selektor Del Boske im je dozvolio da se kasnije priključe pripremama reprezentacije.“ – prisetio se Ljajić.

Ulaznice za meč Srbija – Španija se nalaze u prodaji https://fss.rs/pocela-prodaja-ulaznica-za-mec-srbija-spanija-evropski-prvak-u-beogradu-spektakl-na-stadionu-rajko-mitic-za-1000-dinara/