Vesti

ŠPANIJA JEDAN OD NAJVEĆIH RIVALA KROZ ISTORIJU (4) | PIKSIJEVE ČAROLIJE IZ VERONE POSVEĆENE IVICI OSIMU

15.08.2024.

Evropa i svet ispratiće 5. septembra duel koji će obeležiti početak novog ciklusa mečeva u Ligi nacija, susret Srbija – Španija u Beogradu, utakmicu koja već sada izaziva veliko interesovanje u Srbiji. U našu prestonicu dolazi evropski šampion, reprezentacija koja je kroz istoriju odigrala mnoge nezaboravne mečeve sa Jugoslavijom, kasnije Srbijom i Crnom Gorom, jednom i sa Srbijom. Donosimo četvrti nastavak podsećanja na neke epske duele koje pamte i Evropa i svet.

26. jun 1990. u Veroni

Svetsko prvenstvo

JUGOSLAVIJA – ŠPANIJA 2:1

1:0 – Stojković 77′, 1:1 – Salinas 85′, 2:1 – Stojković 93′

JUGOSLAVIJA: Ivković, Spasić, D. Brnović, Šabanadžović, Hadžibegić, Jozić, Sušić (od 55′ Savićević), Katanec (od 78′ Vulić), Pančev, Stojković, Zl. Vujović. Selektor: Ivica Osim.

ŠPANIJA: Zubizareta, Čendo, Andrinua (od 48’ Himenez), Goric, Sančis, Martin Vaskez, Viljaroja, Mikel, Butraguenjo (od 73’ Rafa Paz), Roberto, Hulio Salinas. Selektor: Luis Suarez.

DRAGAN STOJKOVIĆ: ČAROLIJE IZ VERONE POSVEĆENE IVICI OSIMU

Kada se u fudbalskoj utakmici sastanu Španci i Jugosloveni, najobjektivniju ocenu odnosa snaga na terenu dobićete od Italijana. Evo kako je ‘Gazete delo sport opisala dešavanja u Veroni i 120 minuta rovovske borbe na stadionu Bentegodi:

Genije fudbala je Jugosloven. Sa dva velemajstorska poteza, Stojković je srušio Španiju i sve njene snove o povratku u vrh svetskog fudbala. Bio je to pad homerovskih razmera. Za tri dana, očekuje nas poslastica šampionata, duel dva velemajstora – Dragana Stojkovića i Dijega Maradone.

Bila je to utakmica u kojoj su se nadigravala dva najveća talenta na terenu: Martin Vaskez i Dragan Stojković.

Od njihovih nogu su polazile najbolje akcije, kao komadići lepe umetnosti. U tom radu prefinjenog dleta, dostojnom jednog Benvenuta Čelinija, Stojkoviću je pošlo za rukom da izvuče dva veličanstvena dijamanta koja su ukrasila pobedu njegove ekipe.

„Često me pitaju za proslavu prvog gola protiv Španije. Čim je lopta ušla u mrežu, poleteo sam Osimu u zagrljaj. Bila je to moja podrška čoveku koji se tih dana našao na strašnom udaru javnosti.“ – otkriva Stojković detalje koji su prethodili istorijskoj pobedi u Veroni – „Mi smo pre Mundijala imali dve prijateljske utakmice. Izgubili smo od Holandije u Zagrebu 2:0 i od Španije u Ljubljani 1:0, ali smo oba puta odigrali odlično. Špance smo ubili igrom, stvorili mnogo šansi, ja sam pogodio prečku, lopta jednostavno nije htela u mrežu. Tada smo rekli da nema razloga za brigu. Videlo se da imamo štofa, da sve funkcioniše besprekorno i da smo kadrovi za veliki rezultat. Međutim, Osima su napadali sa svih strana. Trpeo je niske udarce, a kap koja je prelila čašu dogodila se veče pre meča u Veroni. Napisali su da je popio 11 flaša viskija. Bio je strašno utučen, klonuo duhom, psihički razoren. Svet mu se srušio. Rekao mi je: ‘sve mogu da razumem, ja sam čovek širokih shvatanja i otvorenog srca, ali ovo je prevršilo svaku meru’. Zagrljaj kod gola je najmanje što sam mogao da učinim da ga bar malo oraspoložim.“

Urbana legenda o 11 flaša viskija ima sasvim drugu pozadinu.

– U hotelu u kome je boravila naša reprezentacija, organizovala se proslava nekog venčanja. Verovatno je sve bilo unapred rezervisano, ali nije imalo bilo kakve veze sa našom reprezentacijom. Odrađivali smo najnormalnije naše obaveze: trening, sastanak, večeru. Nismo uopšte dolazili u kontakt sa gostima kojih je prethodne večeri bilo mnogo u holu i restoranu. Novinari su narednog jutra na jednom stolu prebrojali 11 flaša viskija i napisali da je sve to popio Ivica Osim. Sramota.

 

Prvi gol je umetničko delo.

„Kada je Vujović uputio centaršut, video sam da je lopta kratka i molio boga da je Katanec nekako okrzne glavom i prebaci na drugu stativu. Nijednog trenutka nisam imao dilemu. Znam da bi 90 odsto fudbalera šutiralo iz prve, ja sam unapred doneo odluku: zalomiću Martina Vaskeza pa šta bude, bude. Zubizareta je bio vrlo pribran, ostao je u mestu i nije naseo na dribling. Plasirao sam po zemlji i dozirao šut taman toliko da igrač Španije koji je trčao ka gol-liniji nema šanse da stigne loptu.“

Salinas je na kratko odložio slavlje, a u drugom minutu prvog produžetka, nova čarolija niškog mađioničara.

– Slobodan udarac. Tu je Dejo, tu je Pape… Prišao sam i rekao: ‘Ostavite meni’. Opet sam je video u golu, to je neverovatan osećaj. Vidite ugao, živi zid, verujete u sebe. Ako je lopta dovoljno jaka, ako je brza, ako dobije silaznu putanju, Zubizareti nema spasa. Uhvatio sam zalet i namestio štucnu. To mi je bio standardni ritual. Mičel je malo spustio glavu, taman toliko da lopta prođe iznad njega i završi u mreži.“

Dva pogotka za antologiju. Dva remek-dela koja su zauvek obeležila karijeru Dragana Stojkovića Piksija.

Ulaznice za meč Srbija – Španija se nalaze u prodaji https://fss.rs/pocela-prodaja-ulaznica-za-mec-srbija-spanija-evropski-prvak-u-beogradu-spektakl-na-stadionu-rajko-mitic-za-1000-dinara/