Интервју

АНДРИЈА МАКСИМОВИЋ, ЧУДО ОД ДЕТЕТА КОЈЕ ЖИВИ СВОЈ САН | ЖЕЛИМ ДА ОСТАВИМ ТРАГ У ФУДБАЛУ, ДА МЕ ЈЕДНОГ ДАНА ПАМТЕ КАО АНДРИЈУ, А НЕ КАО МЕСИЈА (ВИДЕО)

08.10.2024.

Пред Србијом су дуели са Швајцарском и Шпанијом у октобарском циклусу Лиге нација, а они ће свакако бити посебни за српски фудбал и једног тинејџера из Новог Пазара. Зову га Меси, име му је Андрија, а по доласку на своје прво окупљање за најбољи национални тим, селектор Драган Стојковић дочекао га је речима „где си, Јамал“, алудирајући на шпанско чудо од детета. По свему што је до сада Максимовић показао, има га и Србија, а Пиксијево поверење учиниће да наш репрезентативни фудбал добије другог најмлађег дебитанта у историји државног тима. После Андрије Живковића који је са 17 година и 92 дана дебитовао против Јапана (2:0) на опроштају Дејана Станковића…

Максимовић није тако ретко презиме у репрезентацији, имали смо Николу, имамо Немању, а сада и Андрију, момка коме ништа у Спортском центру ФСС у Старој Пазови није непознато, само је ново, старије друштво, најбоље што фудбалска Србија има.

-Да, често сам овде био са млађим селекцијама, пре свега кадетима, сада ево са А тимом што ми је био сан – искрен је Андрија Максимовић који уз осмех препричава и први сусрет са селектором Стојковићем.- Све је била шала, назвао ме је „нови Јамал“, рекао ми је само да се опустим, тренирам и да ћу вероватно дебитовати против Швајцарске.

Не крије ново фудбалско чудо Србије који надимак му се више свиђа…

-Више Меси. Против Јамала сам већ играо на кадетском Првенству Европе, обојица смо дали гол, волео бих да се опет сретнемо на терену. Иза себе имам два првенства у узрасту до 17 година, у Мађарској сам играо са годину дана старијим играчима, постигао два гола против Шпаније и Италије. На Кипру смо стигли до полуфинала, поражени смо од Португала, али дали смо сви максимум. Сан ми је био увек да играм за најбољи тим Србије и сада сам овде…

Селектор Стојковић је рекао да га је пратио већ на том првенству које се одржавало на Кипру…

-Имали смо информацију да је на трибинама у мечу групне фазе управо са Кипром, али није било треме.

У Спортском центру се по доласку на кратко видео и са саиграчима из млађе селекције који се припремају за два меча са Русијом, честитали су на позиву, узвратио им је да се добро спреме јер их очекују квалификације за омладинско Првенство Европе. Не крије да су га из клуба лепо испратили на прво окупаљање са најбољим државним тимом…

-Рекли су ми да наставим добро да радим, да немам трему, да ће ме сви овде добро прихватити. Све је почело некако после дербија, појавио се тада и шири списак, одмах су ме саветовали да останем чврсто на земљи, да не полетим, да стално радим на себи. Не читам много коментаре, али видео сам шта су Италијани писали после меча са Интером, дали су ми оцену седам. Све је то заиста сјајно за мене, имам 17 година а играо сам против једног Интера, дебитовао у Лиги шампиона.

И постао најмлађи дебитант у историји нашег фудбала у Лиги шампиона. Коријере је написао да има карактер за своје године…

-Пре меча са Интером сви су ме питали да ли имам страх, трему, рекао сам да немам…Показао сам на терену и да ме није страх и да имам карактер. Ко је оставио највећи утисак на мене од играча Интера? Арнаутовић. Снажан, јак, свуда га је било. Могао сам Зомеру да дам гол, нисам имао ни среће, сада га неће бити у Лесковцу.

Одрадио је први тренинг са А репрезентацијом, интересантно је чути ко је идол Андрији од нових саиграча…

-Александар Митровић. Против Португала је постигао онај гол и одвео нас на Светско првенство.

Мрежама кружи снимак када је имао само пет година и дужу косу, живео у Новом Пазару.

-Да, сестра ме због косе назвала Меси, он је тада исто имао дужу косу. Остао ми надимак, касније сам играо у школи фудбала „Влада Димитријевић“, дошао затим у Звезеду. У Новом Пазару је легенда фудбала Адем Љајић, вратио се из иностранства и подигао град на ноге. И он ми је идол, јер смо обојица из истог града – рекао је Андрија Максимовић и поентирао.- Зову ме сада Меси, али волео бих једног дана да ме памте као легенду Андрију Максимовића. Да оставим траг у фудбалу.

За крај неколико речи о Швајцарској и Шпанији?

-Шпанију сам гледао у Београду, а рекли су ми да је Швајцарска добра репрезентација. Идемо на победу у оба меча, а фокус је први меч у Лесковцу – закључио је Андрија Максимовић, најмлађи члан најбољег тима Србије.