Вести

ШПАНИЈА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ РИВАЛА КРОЗ ИСТОРИЈУ (1) | ДРАГАН ЏАЈИЋ О ДУЕЛИМА СА "ФУРИЈОМ" И АНТОЛОГИЈСКОЈ МАЈСТОРИЦИ У ФРАНКФУРТУ

07.08.2024.

Дуел на који чекају Београд и Србија, али и Европа и свет. Орлови се у оквиру првог кола А дивизије Лиге нација састају са селекцијом Шпаније (5. септембар, стадион „Рајко Митић“ 20,45), актуелним прваком Европе, а ми ћемо у наредном периоду, кроз неколико наставака, подсетити фудбалске заљубљенике на највеће мечеве великих ривала. Судбина је хтела да се две репрезентације најчешће састају у квалификацијама за Првенство света, а кроз време актери ових дуела били су највећа имена европског и светског фудбала. У овом првом чину доносимо сећања Драгана Џајића, легендарног аса који је обележио једно време, данас председника Фудбалског савеза Србије.

27. октобар 1968.  Београд

Квалификације за Светско првенство у Мексику 1970.

ЈУГОСЛАВИЈА – ШПАНИЈА 0:0

ЈУГОСЛАВИЈА: Ћурковић, Цвек, Јефтић, Павловић, Дојчиновски, Холцер, Петковић (од 46′ Букал), Белин, Замбата, Вардић, Рора (од 46′ Антић). Селектор: Рајко Митић.

ШПАНИЈА: Ирибар, Гарсија, Морено, Граелис, Пири, Забалза, Моралес (од 80′ Гаљего), Себаљос, Уфарте, Варела, Арагонес (од 29’Переда). Селектор: Едуардо Тоба.

 

  1. април 1969.  Барселонa

Квалификације за Светско првенство у Мексику 1970.

ШПАНИЈА – ЈУГОСЛАВИЈА 2:1

1:0 – Бустиљо 20′, 2:0 – Амансио 27′, 2:1 – Павловић 66′

ШПАНИЈА: Садурни, Мареро, Морено, Видагањи, Гларија, Забалза, Амансио, Гросо (од 46′ Фусте), Бустиљо, Веласкез, Рексач. Селектор: Мигел Муњоз

ЈУГОСЛАВИЈА: Ћурковић, Бајић, Грачанин, Павловић, Пауновић, Холцер, Бјековић (од 46′ Катић), Тривић, Осим, Аћимовић (од 46′ Пирић), Џајић. Селектор: Рајко Митић.

Сјајан наступ и освајање другог места на завршном турниру Првенства Европе у Италији 1968. године, наша репрезентација није успела да комплетира пласманом на наредно Светско првенство у Мексику.

Екипа предвођена селектором Рајком Митићем, нашла се у веома тешкој групи у којој је заједно са репрезентацијом Шпаније била један од фаворита за првом место и директан пласман на Мундијал.

”Мечеве са Финцима решили смо на рутински начин. Победили смо их са 9:1 у Београду и 5:1 у Хелсинкију. Нажалост, утакмица у Бриселу имала је кључни утицај на коначан епилог квалификација. Не само због убедљивог пораза од 3:0, већ и због чињенице да смо Тривић и ја добили црвене картоне и нисмо имали право наступа у наредној утакмици против Шпаније. Насео сам на провокацију једног белгијског играча, узвратио истом мером и судија ми је показао пут у свлачионицу” – присећа се председник ФСС Драган Џајић који се у то време сматрао најбољим левим крилом светског фудбала.

Без најбољег играча у тиму, Југославија на стадиону Црвене звезде пред 25.000 гледалаца није успела да пробије бункер Шпаније која је већ у првом полувремену остала без повређеног Луиса Арагонеса.

”Блистали су голмани, Ћурковић и Ирибар. Имали смо лепу прилику да пред домаћом публиком освојимо оба бода и надокнадимо кикс из Брисела. Утакмица се завршила 0:0 и ништа више није било у нашим рукама.”

За другу утакмицу у Барселони, Џајић је поново у строју, али су Шпанци већ после пола сата игре имали предност од два гола.

”Нисмо имали решење за Амансија, ведету Реала и играча кога сам највише ценио у тој постави шпанске репрезентације. Имао сам задовољство касније да заједно наступамо за тим света и увек је међу нама било узајамног поштовања. На утакмици у Барселони, Павловић је у другом полувремену смањио на 2:1, али нисмо имали снаге за нешто више од тога.”

Џајићу је за утеху остала чињеница да је у квалификацијама за Светско првенство 1970. године, са четири гола био најбољи стрелац наше репрезентације.

”Није ме превише занимао индивидуални учинак. Остала је жал због неуспешних квалификација, тим пре што су Белгијанци као први у групи отишли на Светско првенство. А ми смо их у последњој утакмици у Скопљу декласирали са 4:0.”

Није нас било у Мексику, а четири године касније пут до Мундијала у Немачкој опет је водио преко Шпаније.

”Два ремија у групи и онда антологијска мајсторица у Франкфурту. У Загребу је било 0:0, у Лас Палмасу 2:2. Амансио је довео Шпанце у вођство, а Бајевић у другом полувремену са два гола за свега десетак минута преокренуо резултат у нашу корист. Играли смо одлично, били близу победе која би нам свакако дала крила за наставак такмичења. Нажалост, тренутак непажње у 89. минуту омогућио је Асенсију да изједначи резултат.”

Карасијев гол у 90. минуту меча са Грчком, омогућио је Југославији да у додатних 90 минута на неутралном терену против Шпаније решава судбину пласмана на Светско првенство.

”Валд стадион је био испуњен до последњег места, имали смо фантастичну подршку публике и поготком Каталинског дошли до велике победе. Водио сам у све три утакмице жестоке дуеле са Хуаном Крузом Солом. Био је један од најбољих дефанзиваца на свету, али мени је некако одговарао и волео сам да играм против њега. У сећању ми је једна утакмица против његове Валенсије на турниру у Шпанији, тада сам постигао можда и најлепши гол у каријери.” – присетио се Џајић својих окршаја са фуријом.

19. октобар 1972.  Лас Палмас

Квалификације за Светско првенство у Немачкој 1974.

ШПАНИЈА – ЈУГОСЛАВИЈА 2:2

1:0 – Амансио 30’, 1:1 – Бајевић 52′, 1:2 – Бајевић 61′, 2:2 – Асенси 89′

ШПАНИЈА: Ирибар, Сол (од 46’  Лора, од 62’ Уфарте), Морено, Пири, Гаљего, Де ла Круз, Амансио, Лопез, Асенси, Марсијал, Валдес. (Селектор Владислав Кубала

ЈУГОСЛАВИЈА: Марић, Кривокућа, Степановић, Павловић, Пауновић, Холцер, Петковић, Владић, Бајевић, Аћимовић, Џајић. Селектор: Вујадин Бошков.

  1. фебруар 1974.  Франкфурт

Мајсторица за Светско првенство у Немачкој 1974.

ЈУГОСЛАВИЈА – ШПАНИЈА 1:0

1:0 – Каталински 14′

ЈУГОСЛАВИЈА: Марић, Буљан, Хаџиабдић, Облак, Каталински, Богићевић, Петковић, Караси, Шурјак, Аћимовић, Џајић. Селекторска комисија: Миљан Миљанић, Милан Рибар, Сулејман Ребац, Томислав Ивић, Милован Ћирић.

ШПАНИЈА: Ирибар, Сол (од 69′ Марсијал), Бенито, Уриа, Ј. Мартинез, Кларамунт, Амансио (od 69’ Квини), Перез, Гарате, Асенси, Валдез. Селектор: Ладислав Кубала

Улазнице за меч са Шпанијом су у продаји https://fss.rs/pocela-prodaja-ulaznica-za-mec-srbija-spanija-evropski-prvak-u-beogradu-spektakl-na-stadionu-rajko-mitic-za-1000-dinara/