Вести

U21 | ПОБЕДА ”ОРЛИЋА” ПРОТИВ УКРАЈИНЕ НА ЗАТВАРАЊУ КВАЛИФИКАЦИЈА ЗА ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО

15.10.2024.

Млада репрезентација Србије остварила је победу против Украјине резултатом 1-0 (1-0) у последњој утакмици квалификација за Европско првенство, које се 2025. одржава у Словачкој. Иако утакмица није имала резултатски значај јер су ”Орлићи” одраније остали без шанси за пласман, Србија је одиграла врло борбено и уписала три бода против квалитетног ривала. Треба подсетити да је селектор Љубинко Друловић за утакмицу против Украјине позвао играче већином из генерације 2004/5, који узрастом припадају омладинској селекцији и који представљају будућност младе репрезентације.

Судија: Роберт Џенкинс (Велс)

Србија: Каличанин, Лазић (к), Поповић, Миличић, Стјепановић, Мијатовић, Милошевић (од 13’ Петковић), Алексић (од 90’ Крстић), Ђурђевић, Радојевић (од 90’ Вукичевић), Шљивић (од 78’ Трифуновић)

Украјина: Нешчерет, Мелниченко, Роман, Краснопир (од 46’ Кваснитсија, од 90’ Горбач), Јармолиук (к) (од 72’ Федор), Волошин, Салиук, Смолиаков (од 72’ Клан), Варфоломиеиев (од 46’ Очеретко), Брахару, Рубчинскји

Стрелац: 21’ Алексић

Орлићи су сјајно отворили утакмицу и повели у 21. минуту игре. Високим пресингом Алексић и Мијатовић натерали су штопера Украјине на грешку, коју је искористио управо Милан Алексић након размењеног дуплог паса са Мијатовићем и послао лопту крај голмана Нешчерета.

Прво полувреме обележила је и нешто оштрија игра са већим бројем фаулова и чак седам жутих картона, а повреду је зарадио Јован Милошевић који је због исте морао да напусти терен већ у 13. минуту игре.

Други део игре обележила је углавном иницијатива Украјине, док су Орлићи претили најчешће из контранапада. Гости су најбољу прилику на утакмици пропустили у 77. минуту, када је Кваснитсија након сјајне интервенције Каличанина и одбитка лопту послао поред гола практично пред празном мрежом.

До краја није било већих узбуђења, па је меч завршен минималном предношћу за наш тим.

Након утакмице селектор Љубинко Друловић изјавио је: ”Поносан сам на ове момке! Наша одлука је била да подмладимо екипу и мислим да је то био прави потез. Одушевљен сам њиховим односом према дресу, њиховим радом, тактичком дисциплином, понашањем свих претходних дана. Спровели су на терену све што смо од њих захтевали. Мислим да је ово велика победа против сјајне екипе, која је до сада изгубила само од Енглеске. Украјина је већ на Европском првенству, играла је са две, чак и до три године старијим играчима. Презадовољан сам и пресрећан што смо на овај начин завршили квалификације. Ово је генерација на коју рачунамо и верујемо да може да направи велике ствари.”

”Орлићи” су завршили квалификације за Европско првенство 2025. као трећепласирани у групи Ф са 16 освојених бодова, иза првопласиране Енглеске и другопласиране Украјине.