А селекција

ЛИГА НАЦИЈА | СТРАХИЊА ПАВЛОВИЋ, НОВА ЗВЕЗДА МИЛАНА, О ШПАНИЈИ, НОВОМ ТАЛАСУ СРБИЈЕ, СЕРИЈИ А И ИТАЛИЈИ КАО ОБЕЋАНОЈ ЗЕМЉИ

03.09.2024.

Репрезентација Србије почиње нови циклус Лиге нације, после сјајних резултата у дивизији Б, сада у елитној А групи европског фудбала. Ривали Орловима биће Шпанија, Данска и Швајцарска. У септембарском прозору изабраници селектора Драгана Стојковића састају се са актуелним првацима Европе, селекцијом Шпаније, 5. септембра на трави стадиона „Рајко Митић“, три дана касније, у Копенхагену, ривал ће бити Данска.

За сајт Фудбалског савеза Србије говорио је Страхиња Павловић, нови дефанзивац вишеструког првака Европе, Милана, играч који је на минулом Првенству Европе у Немачкој оставио фантастичан учинак.

-Поново смо заједно на окупу, имамо јасне циљеве и јако ми је драго што сам поново са колегама, другарима, саиграчима из репрезентације – не крије Страхиња Павловић.

Велики изазов на старту новог циклуса Лиге нација, дуел против актуелних првака Европе?

-Показали су на Европском првенству да су тренутно најјача репрезентација и да играју најлепши фудбал. Биће сигурно занимљиво играти против најбољих.

Колико си имао времена да после повратка из Немачке, испратиш до краја сјајна издања шпанске селекције?

-Искрено, само сам њих и гледао, јер после повратка нисам имао превише мотива да пратим остатак турнира. Видело се од првог меча да играју најлепши фудбал и да су дошли са јасним циљем да освоје Европско првенство.

Како овјашњаваш феномен Ламина Јамла, момка који тек што је „изашао из јаслица“ а већ је звезда светског фудбала?

-Дар од Бога, природан таленат. У Барселони је већ у првој сезони показао да је невероватан таленат, наредне сезоне је себе само надоградио и већ са 17 година постао првак Европе.

Податак да је њихов задњи везни играч, Родри, проглашен за најбољег играча, говори да су били заиста компактни, уиграни и чврсти, да су као колектив веома јаки?

-Родри је фантастичан играч, имали су велики посед стално, увек били веома опасни у завршној трећини противника и тражили простор. Сваку екипу су „убили“ са тим поседом.

 

МОРАМО БИТИ ПЕРФЕКТНИ

Шта фудбалска јавност у Србији може да очекује у четвртак, како се супротставити моћном тиму Шпаније?

-Може сигурно да очекује добру утакмицу. Неће бити нимало лако, ми морамо да нађемо неку нашу игру, пре свега добро да се бранимо, јер знамо да Шпанци воле да држе лопту, мењају стране, траже простор. У дефанзивном смислу морамо да будемо перфектни, а имамо квалитет да ми направимо шансе и да их угрозимо.

Какав одзив публике може да се очекује, има ли позива за улазнице?

-Зову пријатељи, родбина, сви желе да дођу и подрже репрезентацију. Надам се да ће подршка бити велика, знамо да јавност није била задовољна нашим учешћем на Првенству Европе и тим резултатским неуспехом, што је очекивано и оправдано са њихове стране, али опет креће један нови циклус и долази нам првак Европе. Мислим да је то мотив за све, да ће бити једна лепа утакмица, људи да дођу и да гледају.

Велика је ствар бити део елите, А дивизије Лиге нација, играти против најбољих у Европи, а не против, условно речено, слабијих селекција?

-Слажем се, јер у претходном периоду нисмо имали толико прилика да играмо против најјачих репрезентација у Европи. Много ће нам значити наредни мечеви, нема лаке утакмице, играмо утакмице у којима нисмо фаворити, напротив. Једна добра прилика за нас да видимо колико можемо, на списку је доста нових имена, биће прилика за све нас да се докажемо и видимо колико можемо. Нови је формат, две екипе иду даље, трећа у бараж, само четврти испада у нижу дивизију. Први циљ нам је да останемо у А дивизији.

ОД РУСИЈЕ ДО ШПАНИЈЕ

Од дебија против Русије, колико се Страхиња Павловић променио у том неком позитивном смислу?

-Променио сам се доста, ово ми је четврта година у репрезентацији. Дошао сам у А тим са 19 година, доста сам сазрео, много тога се десило и на плану клупске каријере, тако да сам задовољан и да ће све бити боље и боље.

Четири године, четири гола у А тиму (Јамајка, Камерун, Аустрија, Мађарска), али у мечевима у којима нисмо имали среће да победимо?

-Не знам колико је то могуће да дам гол, а да не победимо, мораћу онда да не дајем голове (смех) само да побеђујемо. Надам се да ће врло брзо доћи тренутак када ћу дати победоносни…

Мората није на списку, али да ли ти је можда послао неку поруку нови клупски саиграч?

-Причали смо, има суспензију УЕФА због неке ситуације приликом прославе титуле. Шалио сам се мало, боље што не игра, нека одмори мало.

МИЛАН ОГРОМАН КЛУБ

Прелазак у Милан изазвао је феноменалну реакцију јавности, одавно један дефанзивни фудбалер није са таквом помпом стигао у Серију А?

-Да, био сам мало изненађен. Милан је огроман клуб са великом, дугом историјом. И даље ми је све то нереално, и даље нисам свестан да сам дошао на тај ниво, када погледам одакле сам кренуо. И колико сам имао тешких ситуација када сам напустио Партизан. Пресрећан сам како су ме прихватили и како се све до сада одвија.

Одличан старт у лиги, сјајно издање против Парме, онда и гол у Риму против Лација?

-Имао сам две солидне утакмице, штета само што нисмо победили. Битан је увек тај неки први корак и мени је драго да сам оставио добар утисак и да су ме навијачи и фудбалска јавност у Италији прихватили на један фантастичан начин. Надам се да ће тако бити убудуће и да ћемо славити у првом наредном мечу. Две, три победе да повежемо и бићемо при врху.

Дали су ти број 31 који је некад носио Јап Стам, број који обавезује?

-Тај број сам носио у Салзбургу, па сам хтео да наставим у Милану. Да, повезивали су ме са Стамом, у једном интервју сам рекао да имамо можда сличну фризуру. Он је велика легенда, морам много крви и зноја да пролијем како би могао да се поредим са њим. Свакако да ми прија таква пажња.

ИТАЛИЈАНИ НИСУ ВИДЕЛИ „МАКАЗИЦЕ“

Да ли медији у Италији знају да су те после гола за Партизан у Нишу против Војводине звали „српски Ван Бастен“?

-Хахахха…не знам да ли знају, нису ми помињали, вероватно нису ни видели тај гол. То ми је сигурно најлепши гол у каријери. Обично су моји голови главом, против Јамајке сам дао десном ногом и сам себе сам изненадио (смех), тако да је гол из Ниша тренутно без конкуренције.

Неки утисци о Фонсеки?

-Причали смо доста, пошто ми је ово први пут у каријери да нисам прошао целе припреме. Цела сага око трансфера је трајала јако дуго и после ЕП сам добио три недеље одмора, практично сам имао десетак дана да се припремим до прве утакмице са Торином коју нисам ни играо. Реако ми је да само будем стрпљив и да ћу „похватати“ све захтеве. Од почетка имамо јако добар однос, ради се о тренеру који има много добрих идеја и надам се да ћемо успети све то да применимо на терену. И да кренемо да побеђујемо. Имамо доста нових играча, много играча је било и на ЕП тако да екипа још није уиграна.

Да ли се сећаш детаља са његове конференције после победе Шахтјора против Ситија, када се појавио са маском Зороа?

-Не…нисам то видео.

Италијански медији су писали о томе. Шта си ти спреман да урадио ако Милан освоји Скудето?

-Освојити Скудето је нешто невероватно, али ако је неко спреман на опкладу, можда се офарбам у црвено-црно (смех).

САН ОСВОЈИТИ СКУДЕТО

Ускоро ће бити мечеви са Интером, Наполијем, Јувентусом…

-Лига ће бити изузетно зуанимљива, важно је да побеђујемо у таквим утакмицама, практично директне конкуренте, јер ове сезоне их има много.

У размаку од седам дана биће дерби са Интером и Црвеном звездом у Лиги шампиона?

-То је у децемру. Нови формат Лиге шампиона ми се допада, група је занимљива. Биће интересантно, веома.

Давно је било, али вреди питати, обновити сећање на истамбулско финале, онај чувени меч са Ливерпулом?

-Гледао сам ту утакмицу, наравно касније. То су утакмице које свима остају у сећању. Много ће бити изазова у Лиги шампиона. Дефинитивно.

Колико су ти Лука и Окафор помогли по доласку у Милан?

-Много. Лука ме дочекао, Окафор исто био на услузио – рекао је на крају Страхиња Павловић, дефанзивац Милана и најбољег тима Србије.