Вести

ШПАНИЈА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ РИВАЛА КРОЗ ИСТОРИЈУ (2) | ИГРАЧ КОЈИ ЈЕ ЧЕТИРИ ПУТА НАСТУПАО ЗА ТИМ СВЕТА, НЕНАД СТОЈКОВИЋ, О РАНИ КОЈА ПЕЧЕ, ПОНИШТЕНОМ ГОЛУ, ХУАНИТУ И ФЛАШИЦИ

09.08.2024.

Београд и Србију, 5. септембра (20,45) очекује велики спектакл, ривал Орловима у првом колу дивизије А Лиге нација биће актуелни шампион Европе, селекција Шпаније. Тим поводом доносимо други наставак приче (1) https://fss.rs/spanija-jedan-od-najvecih-rivala-kroz-istoriju-1-dragan-dzajic-o-duelima-sa-furijom-i-antologijskoj-majstorici-u-frankfurtu/о великом ривалству две репрезентације које су кроз историју имале незаборавне мечеве.

Судбина је хтела да две селекције буду чести ривали у квалификацијама за највећа такмичења, пре свега Првенство света, поготово седамдесетих година прошлог века, а један од играча који су осетили сласт великог ривалства, Ненад Стојковић, не крије да су то биле утакмице које никога нису остављале равнодушним.

НЕНАД СТОЈКОВИЋ: НЕМОГУЋА МИСИЈА ПРОТИВ ВЕЧИТОГ ПРОТИВНИКА

10.октобар 1976. Севиља

Квалификације за Светско првенство у Аргентини 1978.

ШПАНИЈА – ЈУГОСЛАВИЈА 1:0

1:0 – Пири 86′ (п)

ШПАНИЈА: Мигел Анхел, Капон, Камачо, Пири, Мигели, Кортабарија, Виљар, Дел Боске (од 27’ Хуанито), Чурука (од 60’ Рохо), Сантиљана, Квини. Селектор: Ладислао Кубала

ЈУГОСЛАВИЈА: Свилар, Перузовић, Хаџиабдић, Облак, Каталински, Богићевић, Жунгул (од 70. Б. Ђорђевић), Мужинић, Попивода, Јерковић, Шурјак. Селектор: Иван Топлак.

  1. новембар 1977. Београд

Квалификације за Светско првенство у Аргентини 1978.

ЈУГОСЛАВИЈА – ШПАНИЈА 0:1

0:1 – Рубен Кано 70′

ЈУГОСЛАВИЈА: Каталинић, Мужинић, Бољат, Трифуновић, Стојковић, Хатунић, Попивода (од 62′ Халилхоџић), Се. Сушић (од 62′ Вукотић), Кустудић, Шурјак, Са. Сушић. Селектори: Марко Валок, Стеван Вилотић, Гојко Зец.

ШПАНИЈА: Мигел Анхел, Марцелињо, Камачо, Пири (од 13’ Олмо) , Мигели, Сан Хозе, Хуанито (од 76’ Сантиљана), Леал, Рубен Кано, Асенси, Карденоса. Селектор: Ладислао Кубала.

Шпанци су нам током седамдесетих година 20. века били редовни клијенти у квалификационим циклусима за велика такмичења. Дуел на стадиону Црвене звезде у новембру 1977. године имао је чувену предигру у Букурешту.

„Утакмица са Румунијом ушла је у све анале нашег фудбала. Требала нам је победа од два гола разлике да би против Шпаније држали судбину у својим рукама. Папе је блистао, иако му је то била тек друга утакмица у државном тиму. Голови су падали као на траци. На крају 6:4 за Југославију и прилика да против Шпаније у директном дуелу оверимо визу за Аргентину.“

Нажалост, Шпанци су одолели притиску и славили са 1:0 у мечу који се памти и по детаљу из другог полувремна када је чувени Хуанито, после провокативне гестикулације ка западној трибини, погођен флашицом у главу.

„Енглески судија нам је поништио чист гол Хатунића. Кустудић се враћао и није уопште утицао на игру, лопта је одскочила по влажном терену, направила жабицу и завршила у мрежи. Класичан пасиван офсајд, данас би то било смешно. Опет нам је требала победа од два гола разлике, што се показало као немогућа мисија.“ – прича Стојковић и присећа се још једног занимљивог детаља пре утакмице.

„Марко Валок је имао обичај да одужи састанак, што је код играча понекад изазивало нервозу. У свлачионици пред излазак на терен, Борота је добацио: ‘Шефе, закаснићемо на загревање’. Невероватно је да су ме Шпанци пратили као противник кроз целу репрезентативну каријеру. У квалификацијама за ЕП 1980, изгубили смо већ у прве две утакмице све шансе за одлазак на завршни турнир у Италији.“ – каже један од ретких играча из бивше Југославије који је четири пута имао част да брани боје Тима света.

Улазнице за меч Србија – Шпанија се налазе у продаји https://fss.rs/pocela-prodaja-ulaznica-za-mec-srbija-spanija-evropski-prvak-u-beogradu-spektakl-na-stadionu-rajko-mitic-za-1000-dinara/