ЖЕНСКА А | СРБИЈА НА ПУТУ КА ЕЛИТИ ЕВРОПСКОГ ФУДБАЛА, ИЗЈАВЕ МИЉАНЕ ИВАНОВИЋ, ЈОВАНЕ ДАМЊАНОВИЋ И ДИНЕ БЛАГОЈЕВИЋ

27.09.2023.

Женски фудбал у Србији има девојке за понос, генерацију која (не)зна колико далеко може отићи у својој жељи да Србији подари можда и најбоље резултате у историји женског фудбала. Квалитет, карактер, жеља, воља, амбиција да се направи велики резултат, Србији подари пласман, свакако историјски, на Првенство Европе које се одржава у Швајцарској, све су то атрибути који красе изабранице селектора Драгише Зечевића. Јелена Чанковић и девојке сјајно су започеле своје путовање кроз први циклус Лиге нација, савладани су Украјина и Грчка, смеши се пласман у елит групу европског фудбала, али иде корак по корак. Тек предстоје мечеви са главним конкурентом за прво место, репрезентацијом Пољске. До тада да се ужива у резултатима и дивним сликама са прва два меча.

Против Грчке све девојке заслужују похвале, а са два постигнута гола лепо вече имала је феноменална Миљана Ивановић.

-Хвала пуно, ми смо знале какав квалитет имамо. Против Украјине нисмо показале све оно што знамо, ову утакмицу смо боље анализирале и знале смо како да уђемо у утакмицу. Много смо боља екипа од Грчке и то смо и показале – истиче Миљана Ивановић.
Сјајна подршка са трибина била је ветар у леђа?
-Да, ту је породица, много наших пријатеља, дошао је велики број навијача, мислим да су они препознали да ми дајемо све на терену и они су нама узвратили вером у нас, хвала им пуно на подршци.
Већ сада се зна да ћемо ми и Пољска ћемо одлучивати о том првом месту у групи?
-Ми смо то претпостављали од почетка, тако да сада чекамо октобар и две утакмице са Пољском – рекла је Миљана Ивановић.

Два гола постигла је и Јована Дамњановић, памтиће свој 50 наступ у дресу најдражих боја. Јована, честитке на јубилеју, на головима и на победи?
-Хвала пре свега, драго ми је наравно да смо победили и то ми је оно буквално шлаг на торту, међутим исто и ових 50 утакмица у репрезентацији има неко посебно значење за мене. И заиста се радујем што сам овај јубилеј могла обележити са овом победом која нам је била изузетно битна – истиче Јована Дамњановић.
Биле сте веома расположене и ако су и Гркиње заиста добра екипа?
-Мислим да смо у ову утакмицу ушли заиста озбиљно, што можда  није био случај са Украјином, тако да смо од првог минута направиле јако висок притисак на њих, искористиле шансе. Засита мислим да смо одиграле једну добру утакмицу, да смо контролисали буквално све што се дешава на терену и резултат је самим тим на крају био и више него одличан.
Пољска је победила Украјну (2:1), дакле све ће се решавати вероватно у дуелу Србија – Пољска?
-Ми идемо од утакмице до утакмице, сада ћемо се фокусирати наравно на тај октобарски период, анализираћемо Пољску, видећемо које су њихове мане и покушаћемо све да искористимо. Ми знамо да ако одиграмо на нашем максимуму, да је све у нашим рукама, тако да ћемо се потрудити да то и учинимо – јасна је Јована Дамњановић.


Ноћ када је савладана Грчка, памтиће и Дина Благојевић. Поклони за јубилеј пре почетка, победа, много повода за славље?
-Мени је јако драго што су људи дошли у оволиком броју, што су нас подржавали током свих 90 минута меча. Хвала Фудбалском савезу, подпредседници Сандри, тим менаџерки Бојани и свима који су учествовали у овом обележавању јубиларног 50 -ог наступа за репрезентацију, како за мене, тако и за Јовану Дамњановић. Пресрећне смо и надам се да смо публици показали и приказали зашто би требало да долазе на утакмице репрезентације – рекла је Дина Благојевић.
Максималан учинак после прва два кола, велики стимуланс за наставак Лиге нације?
-Тако је, чула сам да је Пољска победила Украјину, ми и они имамо по 6 бодива у групи, нас дели мала гол разлика, тако да смо први. Циљ нам је да на првом месту останемо до краја године и да тако завршимо овај циклус Лиге нације – закључила је Дина Благојевић.