VAR

ВАР ТЕХНОЛОГИЈА ОД СТАРТА СЕЗОНЕ 2021/22 У LINGLONG TIRE СУПЕР ЛИГИ СРБИЈЕ (ВИДЕО)

16.07.2021.

Од првог кола сезоне 2021/22, на свим теренима Linglong Tire Супер лиге Србије примењиваће се ВАР технологија.

После захтевног процеса имплементације који је започео у октобру 2019. године и који је обухватио едукацију судија по строгим и прецизним стандардима ФИФА, адаптацију простора за ВАР собе у Спортском центру у Старој Пазови и велики број детаљних проба и симулација, стекли су се сви услови да наше најквалитетније такмичење стане у ред са најразвијеним лигама широм Европе у којима судије могу да рачунају на помоћ видео-технологије.


„Све је лиценцирано и више него спремно за почетак првенства“ – каже Игор Радојчић, једини лиценцирани ВАР инструктор за територију Србије и човек који је од самог старта био укључен у процес имплементације ВАР система у Србији.

„Оно што је најважније, спремне су и судије за овај нови изазов у својој професионалној каријери. Имаћемо од првог кола новог првенства ВАР технологију на свих осам утакмица елитног ранга такмичења. То је резултат дугог и напорног процеса који је стартовао пре две године када смо угостили колеге из ФИФА и Међународног борда. Обилазили смо касније наше другаре из региона, пре свега из Хрватске и Грчке, ја сам у више наврата био у Турској, скупљали смо искуства и на крају цео пројекат успешно привели крају. Свима који радимо у ФСС мора да импонује чињеница да су људи из УЕФА и ФИФА који су били у Старој Пазови констатовали да имамо један од најлепших и најмодернијих ВАР центара у Европи. Ово је централизован систем, све се налази на једном месту и све утакмице ће се пратити из овог простора у Старој Пазови. То знатно олакшава посао, а слично је било током Светског првенства у Русији и током последњег Европског првенства када су централне ВАР собе биле у Москви односно у Ниону“.

Радојчић искључује могућност било каквог пеха током примене видео технологије на теренима Linglong Tire Супер лиге Србије.

„Што се тиче нашег ВАР центра у Старој Пазови, нема разлога за бригу. Ако дође до евентуалног нестанка струје, имамо такве агрегате и такве системе да би се проток електричне енергије наставио истог секунда и практично се ништа не би ни осетило. Све је направљено по најсавременијим стандардима и једини проблем може да се догоди на самом стадиону или на траси сигнала од стадиона до ВАР центра. Али ако сигнал стигне до ВАР собе у Старој Пазови, то је то, нема простора за било какав проблем и потешкоћу“.

Искуства са последњег Европског првенства, као и са неких важних утакмица у Лиги шампиона и Лиги Европе прошле сезоне, јасно указују на чињеницу да ВАР систем не подразумева аутоматски стопостотну успешност у примени судијских одлука.

„Јавност мора да схвати да увођењем ВАР технологије не решавамо све проблеме. Биће и даље појединачних грешака, као што их има у свим другим такмичењима. Ни технологија није свемоћна, Европско првенство је најбољи пример. Било је укупно 17 или 18 ВАР интервенција током целог шампионата, углавном за битне детаље попут офсајда или казненог ударца. Замислите тај распон грешака и утицаја на резултат, да су судије биле препуштене саме себи и да нису могле да гледају поновљени снимак. Суштина је да се смањи простор за сумњу у одређену судијску одлуку, а грешака ће бити и даље јер ВАР нема право да интервенише у свакој ситуацији. Постоји јасан протокол, од изузетне је важности комуникација између ВАР собе и судије на терену. Сигуран сам ће се у новој сезони више причати о фудбалу и лепим головима, а не о суђењу и спорним ситуацијама“.

Поводом почетка примене ВАР технологије у српском фудбалу, огласио се и генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић:

„Ово је значајан дан за српски фудбал. Имплементација и примена ВАР технологије говоре о томе да идемо у корак са светом и да нам је жеља да од Супер лиге Србије створимо једно квалитетно и модерно такмичење. Подсетићу да је на почетку пројекта формиран пројектни тим који су поред људи из ФСС, Заједнице суперлигаша и Судијске комисије, чинили и стручњаци из Телекома Србије који је генерални спонзор ФСС и са телевизије Аренаспорт. У протекле две године урађен је огроман посао и користим прилику да се захвалим свима који су допринели имплементацији ВАР система на стадионима широм Србије. Такође, велику захвалност дугујемо људима из других савеза, који су нас на почетку реализације пројекта примили у својим срединама, дали нам иницијалне информације о функционисању ВАР система са којим су они у том тренутку имали много више искуства, указали нам на могуће потешкоће, дали одређене идеје и много нам помогли да овај посао изгурамо до краја. Данас можемо да се похвалимо најмодернијим ВАР центром са четири ВАР собе у СЦ ФСС у Старој Пазови, али нећемо се на томе зауставити. Планирамо да наставимо са усавршавањем и да судијама још више олакшамо посао када је реч о дељењу правде на теренима Linglong Tire Супер лиге Србије“.

 


Од самог оснивања пројектног тима крајем октобра 2019, Телеком Србије је почео са низом активности да би ВАР технологија постала стварност за српски фудбал.

„Сезона 2021/22 биће историјска за српски фудбал јер ће се у њој први пут користити ВАР технологија“ – каже специјалиста за пословна решења у Компанији Телеком Србија Сања Петерка и додаје:

„Планирање и изградња оптичке инфраструктуре, на 24 локације широм Србије, захтевала је ангажовање радника Телекома, практично из свих делова Србије. Сви су узели учешће у планирању и доградњи нових пасивних и активних ресурса. Корона нас је све успорила. Међутим, када је ФСС изабрао централизован ВАР систем, са главним центром са 4 ВАР собе у кући фудбала у Старој Пазови, кренули смо у израду и имплементацију сложеног техничког решења за телекомуникациони транспорт сигнала са занемарљивим кашњењем, које ће највише одговарати централизованом ВАР систему. Сада, у јулу 2021, после завршених тестирања, сан је постао стварност и Супер лига Србије може да се похвали најмодернијим алатом за суђење у 21. веку. Захваљујем се пре свега свим мојим колегама у Телекому Србија, који су неуморно радили на овом пројекту. Драго нам је да имамо и ово драгоцено искуство, које Телеком Србија само утврђује као водећег телекомуникационог провајдера у Србији и региону“.

Arena Channels Group као дугогодишњи партнер ФСС наставља да помера границе у продукцији телевизијског садржаја.

„Пре две године када је оформљен осмочлани пројектни тим за увођење ВАР технологије у Србији, са великом задовољством кренули смо у реализацију овако великог и комплексног пројекта када је broadcasting у питању“ – Војислав Аранђеловић, директор продукције ТВ Аренаспорт.

„У самој реализацији имплементације ВАР-а обилазили смо све стадионе у Србији, од Суботице до Сурдулице, неке и више пута како бисмо отклонили све недостатке који би угрозили снимање ВАР ситуација. С обзиром да је изабран централизован ВАР систем у СЦ ФСС у Старој Пазови, ово је био јако захтеван пројекат првенствено за колеге из Телекома Србија. Било је потребно изградити инфраструктуру телекомуникационог преноса сигнала са сваке тачке на свим стадионима до Арена Спорт ТВ и центра ФСС у Старој Пазови, према највишим стандардима и применом редудантних линија транспорта како би се отклонили сви потенцијални недостаци и прекиди. Обезбедили смо све потребне ресурсе како би се убрзао процес лиценцирања стадиона и судија и реализовали преко 20 утакмица за лиценцирање судија, као и 15 утакмица за лиценцирање стадиона по највишим стандардима. Овим путем желим да се захвалим менаџменту Arena Channels Group на указаном поверењу, нашим продукционим партнерима, систем интегратору ВАР система, колегама из региона, својим колегама из Арена Спорт ТВ који су несебично учествовали у реализацији овог великог пројекта“ – закључио је Војислав Аранђеловић.