Вести

УЕФА | УКИНУТО ПРАВИЛО ГОЛА У ГОСТИМА

24.06.2021.

Важне промене уводи УЕФА овог лета. Покушај богатих са стварањем Суперлиге није успео, али УЕФА се потрудила да добијемо промену која ће, вероватно, значајно изменити трендове у еврокуповима. После више од пет деценија примене од сезоне 2021/22. престаје са употребом правило гола у гостима.

Одлуком да услед нерешеног исхода после две утакмице, клуб који је постигао више погодака на страни прође у наредну рунду, УЕФА је давних шездесетих година желела да спречи све чешће треће утакмице на неутралним теренима. Пенали тада још нису били установљени као последње средство одлуке о победнику. Све је то тада имало смисла и из разлога што је некада давно било неупоредиво теже играти у гостима. Почевши од тога да су путовања трајала значајно дуже, да су била  компликованија (до најудаљенијих крајева Европе путовало се и по два дана) преко тешких терена, па све до амбијената на стадионима који нису ни налик данашњим.

УЕФА је на крају извукла глобалну статистику  пре него што ће донети одлуку о укидању правила гола у гостима: некада је однос победа домаћина и гостију био 61% – 19%. У овом веку тај је јаз значајно смањен: 47% – 30%. У сваком случају видећемо од јесени ефекат промена које су донете свакако у интересу фудбала.