УЕФА ФУТСАЛ ЕУРО | МОЋНО ЛИЦЕ ОРЛОВА ПРОТИВ ХОЛАНДИЈЕ, ОСТАЈЕ ЖАЛ ЗБОГ СИЛНИХ ХЕНДИКЕПА (ВИДЕО)

28.01.2022.

Футсал репрезентација Србије завршила је такмичење на Првенству Европе у Холандији. Орлови су у трећем мечу групне фазе одиграли добар меч против домаћина турнира, доминирали, стварали прилике, успели да се врате из минуса од два гола и покажу право лице, зашто су годинама  једна од најбољих селекција на Старом континенту – 2:3 (1:0)  Мора се нагласити да је састав селектора Дејана Мајеса од старта припрема био суочен са великим бројем проблема који су се наставили и на самом Првенству Европе. Повреде и коронавирус елиминисали су неколико важних играча и Србија је практично завршила учешће на шампионату да селектор Мајес није могао да рачуна на најбољи састав. Остаје жал због свега наведеног, али треба истаћи чињеницу да је футсал Србија наставила са континуираним учешћем на највећим европским и светским такмичењима.

СТРЕЛЦИ: 1:0 Мартинус 2:08, 2:0 Ракић (аг) 22:31, 2:1 Рајчевић 26:23, 2: 2 Рамић 31:35, 2:3 Стојчевски 32:05. Дворана: Зиго Дом

ХОЛАНДИЈА: Кујк, Садојуни, Ел Ганути, Бојузан, Мартинус. Де Вит, Кијар, Бузамбу, Ст Џас, Велсбјур, Атаиби, Ван ден Ејде, Молакари. Селектор Макс Тјаден

СРБИЈА: Момчиловић, Рамић, Томић, Петров, Рајчевић. Вулић, Алексић, Коцић, Матијевић, Пршић, Лазаревић, Ракић, Милосављевић, Стојчевски. Селектор Дејан Мајес

Добро је Србија ушла у меч, имала посед, контролисала све што се дешава. Први смо дошли до прилике, покушао је Рајчевић, затим и Рамић, онда Петров, али Холанђани су успевали да уђу у блок, реагују на време или је пак лопта одлазила поред гола. Домаћин је од старта био усредсеђен на одбрану свог гола, вребајући прилику из неког контра-напада и после непуна три минута, Мартинус је искористио једну ситуацију која није наговештавала промену резултата. И после неочекиваног минуса, Пршић и саиграчи наставили су са доминацијом, већим поседом, али није било лако надмудрити одбрану домаћина. С друге стране Холанђани су знали из два-три потеза да угрозе Момчиловића, без неке претходне најаве. До краја првог дела игре није било промене резултата.

Наставак је донео сличну причу, поново смо имали више лопту у ногама, али Холанђани су били конкретнији. И срећнији.  Како другачије описати други гол домаћина, после ударца лопта је ишла поред гола, али на том путу погодила је Ракића и променила правац. За радост домаћина који је сада био близу, уз Португал, пласману у нокаут фазу Првенства Европе. Неизвесност је ипак вратио Слободан Рајчевић, феноменалним поготком из волеја. Заслужили су Орлови много раније гол, показали да су квалитетнији ривал, али разне околности, као и одсуство најбољег играча Јована Лазаревића, утицали су да не будемо на нивоу многих ранијих сјајних издања.  Сјајна реализација Рајчевића утицала је, ипак, да од тог тренутка на терену постоји само један тим. Подсетили су Орлови на своја најбоља издања, лопта је ишла као по концу, играчи се сјајно кретали и за свега неколико минута виђен је потпуни резултатски преокрет. Блистао је на голу и сјајни Немања Момчиловић. А прво Рамић, а онда и Стојчевски нокаутирали су домаћина.  Холандија је могла да се врати у игру после пенала који није искористила, пет минута пре краја меча, али утисак је да не би то донело правду.

Славила је Србија, после два уводна пораза од Португала и Украјине, опростила се од Првенства Европе, а остаје жал због силних хендикепа који су свакако утицали на овакав расплет.

НАВИЈАЧИ НА ТРИБИНАМА

Први пут од почетка шампионата у дворани Зиго Дом били су и навијачи. Истина, у ограниченом капацитету, због коронавируса, а домаћин је истакао да би дворана била пуна да није било мера. И све јенаравно одмах било другачије, јер футсал са публиком представља заиста леп спектакл за све актере, играче и навијаче.

Photo: UEFA