УЕФА ФУТСАЛ ЕУРО | ХРАБРО СРЦЕ ДЕСЕТКОВАНЕ СРБИЈЕ, ПРВАК ЕВРОПЕ И СВЕТА БИО НА КОЛЕНИМА, ПОРТУГАЛ ИСКОРИСТИО "ДУЖУ КЛУПУ"

19.01.2022.

Храбро срце наших футсалера у првом мечу Првенства Европе у Холандији и пораз који не боли од актуелног првака Европе и света, Португала – 2:4 (2:2).  Србија је у премијерни меч ушла осетно хендикепирана без неколико стандардних играча (повреде и коронавирус), али и поред те чињенице надиграла је Португал у првом делу утакмице, имала у једном тренутку два гола предности, али пресудио је онда већи фонд играча. И пре овог дуела, с обзиром на околности, изабраници селектора Дејана Мајеса реалну шансу за пролаз у нокаут фазу такмичења тражиће у наредна два меча против Украјине и Холандије.

СТРЕЛЦИ: 1:0 (пенал) 1:03, 2:0 Пршић 6:01, 2:1 Паулета 10:33, 2:2 Варела 18:11, 2:3 Жезус 24:47, 2:4 Пако 25:17. Зиго дом у Амстердаму.

СРБИЈА: Момчиловић, Коцић, Пршић, Ракић, Стојчевски. Вулић, Васић, Рамић, Томић, Петров, Милосављевић. Селектор Дејан Мајес

ПОРТУГАЛ: Соуса, Ерик, Жоао Матос, Коељо, Варела. Бебе, Томас Пако, Жезус, Сесилио, Зики, Анхело, Брито, Паулета. Селектор Хорхе Браз

Сјајно је Србија ушла у меч, изненадила је актуеленог првака Европе и света високим пресингом, а колико је агресиван приступ паралисао Португал видело се у другом минуту меча када је Стефан Ракић оборен у тренутку када је одузео лопту испред Соусе који га је оборио. Пенал и сигурна реализација Марка Пршића. Одличан улазак у меч, без много респекта, храбро, али и паметно. Контролисали су Орлови све што се дешавало на подлози Зиги дома у Амстердаму, а колико су играчи деловали мотивисано, сигурност им је добрим интервенцијама пружао феноменални Немања Момчиловић.

Португал је дефинитивно био у нокдауну, без обзира на рану фазу меча. С друге стране и поред чињенице да су Орлови били хендикепирани одсуством неколико важних играча, ништа се није приметиуло на терени и у игри изабраника селектора Дејана Мајеса. Мењао је селектор, држао тонус, а сваки играч на терену дао је свој максимум. И такав приступ поново је донео резултат. Натерали су Пршић и другови првака света да делује панично, потпуно збуњено, довољно да фантастични Марко Пршић и други пут затресе мрежу Португала.

Тражио је селектор Браз одмах тајм-аут како би прекинуо агонију своје селекције. Србија је била та која је по свему до тада приказаном заслужила епитет футсал силе. Тражио је Португал, после паузе, да се врати у игру и само један мали тренутак непажње и пада концентрације Паулета је претворио у гол. Претходно смо били сведоци новог пеха, повредио се Кристијан Васић, који није могао да настави меч. Нови, велики хендикеп за наш састав који скоро да је остао без „ротације“, јер пре меча због повреда и коронавируса селектор Мајес није могао да рачуна на Лазаревића, Алексића, Рајчевића, Матијевића, Стојковића…Зато је овакав наступ Орлова био прави подвиг.

Ушло се у смирај првог дела игре када је Португал успео ипак да стигне до изједначења. Варела је био стрелац, феноменални Момчиловић није могао ништа да уради. Гол за 2:2 и реми после првих 20 минута одличне утакмице. На старту другог дела најбоља вест била је повратак Кристијана Васића, медицинска служба је учинила све да га оспособи за наставак утакмице.

После првих минута у наставку није било много узбуђења за разлику од уводних минута првог полувремена. Издвајамо добар покушај Дениса Рамића, а с друге стране Португал је тражио прилику да искористи велику бројчану предност на клупи. У футсалу огроман хендикеп представља одсуство неколико стандардних играча, а Орлови су морали да почну шампионат без, понављамо, Лазаревића, Ракчевића, Алексића, Матијевића…И за свега два минута два гола Португала. Прво Жезус, а затим Пако савладали су Момчиловића.

До краја меча није било промене резултата, Португал је славио дефинитивно због дуже клупе, а Орлови настастављају такмичење охрабрени добром игром и вером да ће у наредна два меча бити комплетни. Следећи меч Србија игра 23. јануара са Украјином (14,30), такође у Амстердаму. У наредну рунду шампионата пласираће се две најбоље селекције из групе.

Photo: UEFA