УЕФА ФУТСАЛ ЕУРО | ДЕЈАН МАЈЕС, СЛОБОДАН РАЈЧЕВИЋ И НЕМАЊА МОМЧИЛОВИЋ ПРЕД ДУЕЛ СА ХОЛАНДИЈОМ (ВИДЕО)

27.01.2022.

Најбоља футсал репрезентација Србије, истина десеткована одсуством неколико стандардних играча због повреда и коронавируса, у петак 28.јануара (20,30) игра последњи меч групне фазе Првенства Европе које се одржава у Холандији. Ривал изабраницима селектора Дејана Мајеса биће селекција домаћина која се пред овај дуел налази у повољнијем положају, јер ће за разлику од нашаг састава бити комплетна, а после два одиграна кола има и освојена три бода (у мечу са Украјином) која им даје наду за пласман у нокаут фазу. С друге стране Орловима је неопходна висока победа како би се ипак домогли 1/4 финала Европског првенства. Све у случају да Украјина не оствари успех у мечу са Португалом који је главни фаворит за нови наслов најбоље футсал селекције на континенту.

-Очекујем јако тешку утакмицу , пре свега са психолошког аспекта. Довели смо себе у ситуацију у којој нисмо желели да будемо. И кад то кажем не мислим на чињеницу да нам је неопходна победа од девет голова разлике, него да остваримо победу која би показала да смо ми тим који је у претходном периоду постизао добре резултате и да је пораз од Украјине био само један слаб дан. Дакле, морамо да победимо Холандију, не да идемо грлом у јагоде и јуримо девет голова разлике, већ корак по корак, гол по гол. Имамо амбиције, имамо жељу, знамо да није реално, али имамо право на сан. Надам се да ћемо пронаћи снаге и мотива да добром игром и резултатом покажемо да је меч са Украјином био само стварно лош дан – рекао је Дејан Мајес.

Новост је да ће мечеве трећег кола моћи да гледају и навијачи у Зиго Дому у Амстердаму. У Холандији је окончан локдаун, публика се полако враћа на трибине. Колико ће то бити отежавајућа околност?

-Имамо ми већ доста „отежавајућих околности“, јер познато је са колико смо се проблема суочавали када се ради о повредама и коронавирусу. Публика која ће бити уз домаћина, биће и за нас мотив више. Да виде Холанђани да смо екипа вредна поштовања, селекција која је већ годинама редовни учесник највећих такмичења. Веровао сам и верујем у моје момке, верујем да смо бољи од Холандије.

И у овом мечу селектор неће моћи да рачуна на све играче који се налазе у Амстердаму?

-Јован Лазаревић се није још опоравио, а нећемо моћи да рачунамо ни на Кристијана Васића. Он је млад играч, дебитовао је на овом Првенству Европе, показао је да можемо да рачунамо на њега у будућности. Оно што је проблематично јесте и наступ Алексића који је имао корону и био дуго у изолацији, практично у кревету. Питање је колико реално може, исто као и Рајчевић који је овде био позитиван и дуго времена провео у изолацији. Поѕследњи на том списку је Матијевић, исто у карантину и без тренинга. Све су то ствари са којима се суочавамо у ходу, јер на папиру смо колико-толико комплетни, али у пракси…Нећемо ипак да тражимо алиби, опет мислим да треба да будемо фаворити. Много пута смо превазишли себе, ишли преко границе, постизали заиста добре резултате. Једноставно, морамо да одиграмо на нивоу који је препознатљив када се ради о овој генерацији играча, нивоу који је добро познат футсал јавности у Србији, али и свету – закључио је селектор Дејан Мајес.

Слободан Рајчевић се враћа после карантина, дуел са Холандијом биће му истовремено и званично шесто Првенство Европе на којем учествује.

-Желимо да добром игром и надам се победом оставимо добар утисак. Да, ово ми је шесто Првенство Европе, драго ми је због тога, нема много играча који се могу похвалити том чињеницом. Очекује нас захтеван меч, знамо сви са колико проблема смо стигли овде, а задесили су нас нови. Без обзира, имамо квалитет, снаге, жеље и воље да одиграмо добру утакмицу и надам се победимо – рекао је Слободан Рајчевић.