Vesti

UEFA OTKAZALA SVE JUNSKE MEČEVE: BARAŽ DUEL NORVEŠKA - SRBIJA U NEKOM NOVOM TERMINU

01.04.2020.

Posle današnje video-konferencije sa generalnim sekretarima svikh 55 nacionalnikh saveza učlanjenikh u UEFA, i preporuka koje su navele radne grupe formirane 17. marta, Izvršni odbor UEFA je doneo niz odluka, suočen naravno sa pandemijom virusa COVID – 19 zbog kojikh je stao i fudbal i svet.
Po pitanju takmičenja:
• Utakmice svikh reprezentacija (žene i muškarci) koje su zakazane za jun 2020 godine se odlažu do daljeg. Ovo se odnosi i na utakmice baraža za UEFA EURO 2020, dakle i meča Norveška – Srbija, kao i kvalifikacije za UEFA EURO 2021 za žene.
• Sve ostale takmičarske utakmice UEFA, uključujući i centralizovane međunarodne prijateljske utakmice su i dalje odlažu do daljeg.
• Takmičenja omladinskikh reprezentacija:
Finalni turnir Evropskog prvenstva UEFA do 17 godina, zakazan za maj 2020. godine je otkazan;  finalni turnir Evropskog prvenstva UEFA za žene do 19 godina, zakazan za juli 2020. godine je otkazan; finalni turnir Evropskog prvenstva UEFA za žene do 17 godina, zakazan za maj 2020. godine se odlaže do daljeg (pošto je to kvalifikaciono takmičenje za SP FIFA za žene do 17 godina); finalni turnir Evropskog prvenstva UEFA do 19 godina, zakazan za juli 2020. godine se odlaže do daljeg (pošto je to kvalifikaciono takmičenje za SP FIFA do 20 godina)
• Finala Lige šampiona UEFA u futsalu zakazana za april 2020. se odlažu do daljeg.
• Rokovi u vezi sa svim klupskim takmičenjima UEFA za sezonu 2020/21 se odlažu do daljeg, posebno po pitanju postupka prijema i registracije igrača. UEFA će blagovremeno odrediti nove rokove.

Po pitanju licenciranja klubova i finansijskog fer pleja: Izvršni odbor je još jednom naglasio apsolutnu posvećenost licenciranju klubova i finansijskom fer pleju, i složio se da trenutne vanredne okolnosti zakhtevaju poseban tretman, da bi se olakšao rad učlanjenikh saveza i klubova.
Podržava predlog da se učlanjenim savezima da više vremena da završe postupak licenciranja klubova, dok se ne redefiniše postupak prijema za sledeću sezonu klupskikh takmičenja UEFA. Zbog rastuće nesigurnosti koja je nastala kao posledica ovikh vanrednikh događaja, Izvršni odbor je odlučio i da suspenduje odredbe licenciranja klubova koje se odnose na pripremu i procenu budućikh finansijskikh informacija klubova. Ova odluka važi isključivo za učešće u klupskim takmičenjima UEFA u sezoni 2020/21.