Вести

U21 | ЉУБИНКО ДРУЛОВИЋ У ДРУШТВУ МИРОСЛАВА ТАЊГЕ И НИКОЛЕ ЛАЗЕТИЋА ПРЕУЗЕО ДУЖНОСТ СЕЛЕКТОРА МЛАДЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ

09.11.2023.

Нови селектор младе репрезентације (U21) Србије, Љубинко Друловић, званично је ступио на дужност. У друштву директора спортског сектора ФСС Мирослава Тањге и директора млађих категорија ФСС Николе Лазетића, стручњак који је Србији 2013. подарио првака Европе у узрасту до 19 година, обећао је нове победе. Претходно је Мирослав Тањга образложио избор човека богате играчке каријере, затим и тренерске…

„Да, желимо нове победе, желимо да у млађим категоријама гајимо, баш као сениорска селекција, победнички менталитет. Због свега тога смо се одлучили, а после оне ружне епизоде и катастрофе у Енглеској, да направимо промену и ангажујемо новог селектора. Надамо се да ћемо са Друловићевим искуством, радом који је имао са млађим селекцијама, добити оно што тражимо, а то су победе. И играче који ће после игара у младој селекцији себе препоручити за дрес најбоље репрезентације“ рекао је Мирослав Тањга.

Није било лако повући тако радикалан потез у јеку квалификација?

„Тако се, рекао бих, наместило. Душан Ђорђевић је први повукао потез, јер после једног таквог пораза, ми као фудбалска земља, нација која увек има велика очекивања, морамо да размишљамо о будућности. Ово је, дакле, изнуђен потез, имамо још шансе да се пласирамо на Европско првенство и даље идемо са једном великом жељом, надом да ћемо то и остварити“.

Љубинко Друловић је остварио велики резултат са омладинском селекцијом Србије, освојио је Европу 2013. године и зато мишљење да је у овом тренутку прави човек на правом месту.

„За мене нови изазов, задовољан сам и срећан што ћу да радим и са овом генерацијом момака. Надам се да ћемо имати добру сарадњу и да ћемо заједно остварити и добре резултате у интересу српског фудбала и репрезентације“ истиче нови селектор U21 Љубинко Друловић.

И поред пораза на Острву, има времена за поправни, освојено је шест бодова из три меча, следи реванш са Енглезима?

„Важне су победе против Северне Ирске, пре тога и против Азербејџана. Прва следећа је увек најважнија, фокус ће бити сада само на тај меч са Енглеском, а после и дуел са Луксембургом у Старој Пазови. Група је тешка и захтевна, али учинићемо све да се пласирамо на Првенство Европе. Енглези су прваци Европе у овом узрасту, ту је и Украјина која има одличну репрезентацију, али имамо и ми своје жеље и амбиције. Велики сам оптимиста и надам се да ћемо остварити оно што сви желимо“.

Деби на клупи биће против Енглеске?

„Неке ствари ћемо поправити, сигурно ћемо изгледати много боље. Доста играча познајем, неке и из А репрезентације где сам сарађивао са селектором Драганом Стојковићем. Бићемо екипа која ће пре свега да игра добар фудбал, али и на резултат. Важно је да побеђујемо да би могли да дочекамо финиш квалификација са шансама да се нађемо на Првенству Европе“

Као члан стручног штаба А селекције, нови селектор младе селекције имао је прилике да упозна Митровића, Лучића, Михајла Илића…

„Они су окосница младе репрезентације, били су на списку А тима, а ово је њихова велика шанса да уколико добро играју за младу да се изборе за статус у А тиму, можда и састав који ће ићи на Првенство Европе у Немачку. Селектор Стојковић је „отворен“ по питању тог младог кадра, али пре свега момци морају да заслуже позив за А тим, добрим играма у младој селекцији“

Титула првака Европе са омладинском селекцијом у Литванији говори да умете са децом…

„Нису то деца, за ту генерацију сам поносан, јер су многи од њих сада А репрезентативци, Митровић, Сергеј, Рајковић, Гаћиновић, Вељковић…много их је, неког да не заборавим. Десет година после трог успеха враћам се да радикм са једном млађом селекцијом, можда све то има неки значај и поруку“ рекао је Љубинко Друловић.

Директор млађих категорија ФСС Никола Лазетић, верује да ће нови селектор младе репрезентације донети много својим ауторитетом, знањем, великим искуством…

„Специфичан је тренутак. Ја бих се захвалио Љубинку Друловићу који је пристао да се врати тамо где је уписао своје име и презиме златним словима. Он је већ радио у млађим селекцијама, био је првак Европе са једном златном генерацијом која је данас носиоц у А тиму код селектора Драгана Стојковића. Тако да има то неопходно искуство које је потребно, има иза себе и фантастичну играчку каријеру. Познаје систем ФСС и ја бих му се захвалио што је у овом специфичном тренутку, специфичном фигуративно, јер се и даље налазимо на доброј позицији, имамо исти број бодова као Енглеска, али се десио тај катастрофалан пораз од Енглеске, па је селектор Ђорђевић поднео оставку…Имали смо петнаестак дана да реагујемо, понављам јако сам задовољан што је Друловић прихватио функцију и ја му желим да буде успешан приближно као што је био у мандату селектора омладинске репрезентације“ истиче Никола Лазетић.

Тешка је група, али имамо шест бодова из три утакмице?

„Група је тешка, били смо и прошли пут у групи са Украјином и знамо какав квалитет поседују. Због рата који је у Украјини, доста времена су заједно, некад и више од месец дана, тако да су заиста озбиљна екипа која је савладала и Енглеску. Група јесте тешка, али ми ћемо тражити нашу шансу, надам се да ће Друловић поставити ствари као кад је раније радио са млађим категоријама, да ће ауторитетом, знањем и великим искуством које има и из А тима, остварити заједничке жеље. Оно што је такође веома важно, а желим да нагласим, јесте да млада репрезентација за ове три године колико сам ја у савезу, има тесну сарадњу са А тимом. Све што се до сада радило у младој репрезентацији, радило се уз неопходан амин  и сагласност селектора Стојковића, директора Стојановића  и Ненада Бјековића који су уско везани за А тим. Сада је за селектора младе дошао човек који је радио са њима, а ми смо увек имали четири, пет играча који су се налазили и на списку А тима. Дешавало се да селектор Стојковић позове неког у А тим, а онда их проследи младој селекцији, тако да је неопходно да селектор младе репрезентације има добар контакт и сарадњу са селектором А тима“ закључио је Никола Лазетић.