Вести

ОДРЖАНА СКУПШТИНА ФС СРБИЈЕ ПОСЛЕ ГОДИНЕ ВЕЛИКИХ УСПЕХА

01.11.2022.

У Спортском центру ФСС у Старој Пазови одржане је Прва конститутивна седница Скупштине Фудбалског савеза Србије за мандатни период 2022 – 2026. године. Било је присутно 72 делегата, а седници су присуствовали и представници ФИФА и УЕФА, Елхан Мамадов и Никола Лука.

Делегати су усвојили нови дневни ред, без тачака 9, 10 и 11. јер је Ненад Бјековић повукао кандидатуру за место председника Фудбалског савеза Србије. Усвојен је и Извештај о раду https://we.tl/t-JW9UJ2i8fQ Фудбалског савеза Србије који говори о години великих резултата, великих успеха и печата који је дала наша најбоља репрезентација пласманом на Првенство света у Катару и елит рунду Лиге нација. Запажене резултате оствариле су и готово све млађе селекције, а велику експанзију доживљава и женски фудбал.

Генерални секретар Јован Шурбатовић говорио је о свему оствареном између две Скупштине, фантастичним резултатима А репрезентације, млађих репрезентација, регуларности такмичења и чистом фудбалу, јаким спонзорским уговорима за добро српског фудбала. Фудбалски савез помогао је клубове са преко седам милиона евра у претходних неколико година, више од 3000 клубова добило је донацију Савеза у виду опреме, значајно су увећани годишњи буџети фудбалских региона, а Савез је платио на име пореза и доприноса држави износ већи од 12 милиона евра. У 2022. години је рекордна вредност буџета у висини од 30 милиона евра. Савез је добио похвале из УЕФА и ФИФА за модеран, демократски Статут, као Савез који добро ради. Фудбалски савез Србије проглашен је од стране ССС за најуспешнији грански савез у 2022. години. Много ситница, много информација, много добрих ствари по српски фудбал које је генерални секретар Јован Шурбатовић детаљно предочио делегатима Скупштине ФСС. Уследило је гласање и Извештај о раду је усвојен практично једногласно уз само један уздржани глас. Усвојен је и Финансијски извештај.

Представник УЕФА Никола Лука похвалио је рад фудбалске организације, остварене реформе, нагласио да фокус фудбалске Србије мора бити подршка националном тиму на предстојећем Првенству света у Катару. УЕФА ће бити раме уз раме са ФСС и наставиће да помаже на свим нивоима, поготово у предстојећем изборном процесу. Никола Лука пожелео је селектору Драгану Стојковићу све најбоље у Катару и да Србији он и играчи пруже незаборавне тренутке.

И директор Националних асоцијација ФИФА Елхан Мамадов пренео је поздраве председника ФИФА и нагласио је да је ФИФА заједно са УЕФА радила са ФСС на амандманима и новом Статуту ФСС. Уз честитке за фантастичне резултате у квалификацијама и посебно победи против Португала, Мамадов је пожелео Србији срећу и добре резултате у Катару.