А селекција

СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ | БИЋЕМО И БОЉИ И ЈАЧИ, СРБИЈА ЋЕ ПОНОВО БИТИ МОЋНА (ВИДЕО)

05.12.2022.

Репрезентација Србије вратила се са самита најбољих селекција света у Катару, а дан касније селектор Драган Стојковић одржао је конференцију за медије …

„Неко ко је одговоран човек, а за себе сматрам да сам одговоран, сазвао сам ову конференцију за медије. Први разлог је поштовање према медијима, а други због јавности да чује наше утиске са Светског првенства у Катару. Желим да напоменем да сам 20 месеци на месту селектора репрезентације Србије и да смо од три циља и обећања која смо дали, два испунили и остварили, трећи нисмо. Прво обећање је било да у тешкој групи  будемо први и остваримо директан  пласман на Светско првенство, други циљ после жреба за Лигу нација, да будемо први и изборимо пласман у А групу Лиге нација. И то смо остварили. Трећи циљ је био да прођемо групну фазу у Катару. Нисмо успели. И овде сам да објасним зашто нисмо успели. Претпостављам да вас прва два циља не интертесују и сада сам овде…Нити се кријем, нити бежим од одговорности. Изволите. Нисам неко ко би сео на авион и отишао негде и писао саопштења, јер видим да то нормално да се овде ради. Сматрам себе одговорним и зато сам сазвао ову конференцију“ рекао је селектор Србије и наставио да одговара на бројна питања представника медија.

„Да, то нисам био ја, када је у питању било расположење, али постоје објективни разлози зашто је тако. И ти разлози мене брину од почетка новембра, односно од дана када смо се окупили. Знајући каква је ситуација са нашим битним играчима, мислим на њихово здравствено стање…Било је ненормално да их не водите у Катар, јер су они својим головима и асистенцијама, борбом, утицали да изборимо пласман на Светско првенство. Знао сам да нећу имати тај дух тима из квалификација, спремност играча какав је био раније“ искрен је био селектор.

„Желели смо да сачувамо неку позитивну енергију и поред чињенице да смо имали озбиљне проблеме са повредама. Знали смо као и јавност да је Бразил у групи велики фаворит, знали смо да ће преостале три екипе да се боре за друго место. Ја веома реално гледам слику свога тима…Успели смо да се из минуса враћамо у плус, а зашто нисмо искористили ситуацију и да победимо, остаје за анализу. Неке грешке које смо направили на овом нивоу не би смеле да се дешавају. Желим играчима да честитам, дали су свој максимум…У неким моментима нисмо смели неке ствари да поклањамо, као против Камеруна, то су ствари које захтевају корекцију како се не би понављале…И у мечевима који немају велики значај, условно речено, не смеју да се праве такве грешке. Да смо као тим били фит у том здравственом аспекту била би то друга прича“ не крије Стојковић.

„Листа од 26 играча која је направљена, није се правила по канцеларијама, није се гледао ничији интертес, листа је направљена хладне главе, то су играчи који су изнели терет квалификација. Нико није имао ниједну примедбу, увек је до сада било спољних фактора, али ја сам неко ко има свој став, тај став се тешко мења, поштено радим у интересу српског фудбала. И новинари су констатовали да је то реална листа, тако да немам грижу савести да сам се огрешио о неког играча. Сви момци су потпуно заслужили да се нађу на Светском првенству“ не оставља дилему Стојковић.

„Велики успех је пласман на Првенство света, затим у пласман у А групу Лиге нација међу 15 најбољих селекција Европе. То су чињенице и ствари на које никад нећу дозволити да неко пљује и омаловажава их. Не бих седео испред вас да се осећам поражено, осрамоћено. Јесмо изгубили у резултатском смислу, али нисмо поражени да би осећали срамоту. Ово је добро искуство из којег ћемо извући грешке. Спољни фактори који желе и који су једва чекали да дође до овога, једва су дочекали својих пет минута…Али то неће сигурно пореметити једну здраву групу, да уносе немир и да све представљају као трагедију. Нећу никоме дозволити да све ово представља црно, бићемо јачи и бољи него што смо били. А било је играча који нису практично учествовали у квалификацијама, нереално је било да учествују на СП а да ударне игле и перјанице не буду у Катару. Свим играчима честитам,  играли су под ињекцијама, ризиковали су своје каријере, гинули су за дрес Србије. Честитам играчима на феноменалној атмосфери и ако су неки очекивали да ми вадимо очи једни другима… Не, били смо група, тим“ рекао је селектор.

„После овог резултатског неуспеха бићемо само јачи и бољи, поново ће Србија бити моћна. Веч од марта када почињу квалификације за Првенство Европе. Нема предаје, један циклус је завршен, брзо почиње други, желимо пласман на Првенство Европе на који нација чека 24-25 година“ рекао је између осталог први човек националног тима Србије.

Целу конференцију можете да погледате на јутјуб каналу Фудбалског савеза Србије.