Savez

Rukovodstvo

Managment

Marko PANTELIĆ

Marko Pantelić je rođen 15. septembra 1978. u Beogradu. Bivši istaknuti fudbaler i reprezentativac Srbije . Tokom karijere promenio je nekoliko klubova među kojima su bili Iraklis, Pari Sen Žermen, Lozana, Selta, Šturm, Iverdon, Obilić, Sartid, Crvena zvezda, Herta, Ajaks i Olimpijakos.

Imao je veoma bogatu igračku karijeru, a za najbolji nacionalni tim ostvario je 43 nastupa, postigao 10 golova. Osvojio je brojne trofeje sa Sartidom, Crvenom zvezdom, Ajaksom i Olimpijakosom. Bio je učesnik Prvenstva sveta u Južnoj Africi 2010. godine i zajedno sa Milanom Jovanovićem strelac za Srbiju.

Po okončanju karijere postao je potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije, a zatim i predsednik Fudbalskog saveza Beograda. Od oktobra 2020. nalazi se na funkciji zamenika predsednika Fudbalskog saveza Srbije, a od marta 2021. odlukom IO FSS nalazi se na funkciji v.d. predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

Managment

Prof. dr Jovan Šurbatović

Prof. dr Jovan Šurbatović rođen je 29. marta 1968. godine. Po zanimanju diplomirani ekonomista. Postdiplomske studije na međunarodnoj školi Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija u Beogradu završava sa prosečnom ocenom 9.7 (2007), gde uspešno brani magistarsku tezu: „Kategorizacija sportova kao faktor metodologije valorizacije sportskih organizacija“ i stiče akademsko zvanje Magistar nauka menadžmenta. Doktorsku disertaciju pod nazivom: „Javni interes i potrebe građana kao faktor upravljanja sportskim centrima“ brani na Univerzitetu u Novom Sadu, Asocijacija centara za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije i istraživanja (2012) i stiče naučni naziv Doktor nauka u oblasti menadžment u sportu. Zvanje profesora strukovnih studija (2013) stekao na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi u Beogradu, a iste godine stiče i univerzitetsko zvanje docenta na Fakultetu za fizičku kulturu i menadžment u sportu Univerziteta Singidunum u Beogradu. Senat Univerziteta ”Union – Nikola Tesla” u Beogradu izabrao ga je 2018. godine u zvanje vanrednog profesora Univerziteta.

Programi stručnog usavršavanja: Od značajnijih programa stručnog usavršavanja potrebno je istaći učešće u „Školi žurnalistike“ Jugoslovenskog instituta za novinarstvo u klasi Dragana Nikitovića gde stiče zvanje Sportski novinar (1991) i programu „Menadžer u spoljnoj trgovini“ u organizaciji Instituta za internacionalni menadžment Beograd i Visokog instituta za menadžment Pariz (1992). Završio specijalizovani master program MESGO – The Executive Master in Sport Governance, 5th edition/2018-2020 sa najvišom ocenom kao kandidat koga je izabrala UEFA, a u organizaciji pet vodećih evropskih Univerziteta (University of London, University of Limoges, University of Lausanne, University of Lleida, Johannes Gutenberg University of Mainz), uz podršku UEFA, FIBA, EHF, IIHF, EPAS i Saveta Evrope.

Angažman u sportskim organizacijama: U FSS je od 1. avgusta 2016. godine kada je obavljao dužnost Zamenika generalnog sekretara, nedugo zatim 9. decembra 2016. godine izabran je na funkciju Generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije. U prethodnom periodu bio je Generalni sekretar Fudbalskog saveza Beograda (2011-2016) u tri mandata, a neposredno pre toga i Potpredsednik Privremenog organa rukovođenja u FSB (2010-2011). U nekoliko mandata bio je član Skupštine FK Crvena zvezda i član UO AK Crvena zvezda. Bio je Predsednik RK Crvena zvezda (dupla kruna i učešće u Ligi šampiona 2004) i Direktor FK Radnički Obrenovac u vreme istorijskih uspeha kluba (plasman u Super ligu i dve superligaške sezone 2001-2004). U dva mandata obavljao je funkciju Predsednika Atletskog saveza Beograda i člana UO Atletskog saveza Srbije (2009-2016), kao i člana  UO Sportskog saveza Beograda i Predsednika Komisije za program i finanasije u istom periodu.

Angažman u UEFA: Od jula 2019. godine obavlja dužnost člana UEFA Het-trik komiteta, a od sezone 2017/18 i funkciju UEFA delegata na utakmicama UEFA Lige šampiona i Lige Evrope i Prvenstva Evrope 2021.

Poslovna karijera: Profesor je na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ gde predaje predmete iz stručne oblasti menadžment u sportu (2016–do danas). Predsednik je Skupštine i član Saveta Visoke sportske i zdravstvene škole u Beogradu (2018-do danas). Radio je kao profesor na Fakultetu za menadžment u sportu Univerziteta Singidunum, kao i na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi u Beogradu (2010-2016), a u to vreme bio je član UO Banke Poštanska štedionica ad (2011-2015). Obavljao je poslove Finansijskog direktora Srbijaautoput ad Beograd (2009-2011). Pre toga radio je kao Direktor za poslovanje sa privredom u Banci Inteza ad Beograd (2007-2009), Pomoćnik direktora JP Ada Ciganlija Beograd (2005-2007), Direktor JP Agencija za obnovu Beograda, Predsednik UO Beogradska arena, član UO JP Ada Ciganlija i član Gradske vlade Beograda zadužen za sport i omladinu (2000-2005), vlasnik i Direktor Agencije za promet nekretnina Bona Mente (1997-2000), profesor Računarstva i informatike u obrenovačkoj Gimnaziji i Poljoprivredno-hemijskoj školi (1993-1997).

Posebni projekti: Član je Radne grupe za praćenje realizacije projekta ”Izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona, sa pratećim sadržajem”, kao i Inicijalnog organizacionog komiteta za podnošenje zajedničke kandidature za EP 2028 i SP 2030 (sa Grčkom, Rumunijom i Bugarskom), koje je osnovala Vlada Republike Srbije u 2018. godini.

Stručni i naučni radovi: Objavio više stručnih i naučnih radova. Koautor monografija „Privatizacija i Zakon o sportu“, Beograd, 2009 i „Srpski fudbal – stanje i perspektive“, Beograd, 2016, i „Sport i Biznis“ Beograd, 2021 , autor monografije „Kategorizacija sportova“, Beograd 2011, kao i udžbenika za visoke škole i fakultete „Menadžment u sportu“, Beograd, 2014. Godinama je objavljivao stručne kolumne u dnevnom listu „Blic“ na temu privatizacije klubova.

Govori engleski, uči italijanski jezik.

Oženjen suprugom Aleksandrom, otac Anje, Luke i Ive.

Nenad BJEKOVIĆ