Вести

ПРЕДСЕДНИК АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ПРОГЛАСИО ЈЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ У СРБИЈИ ЗБОГ ПАНДЕМИЈЕ КОРОНАВИРУСА

15.03.2020.

Председник Србије Александар Вучић прогласио је данас ванредно стање у Србији због пандемије коронавируса.
„Србија је од данас у рату против невидљивог противника, опасног и опаког противника, кога наша земља мора да победи. Борба која је пред нама је борба за оне који су стварали ову земљу, градили ову земљу, пре свега за наше родитеље, старије, али и за будућност Србије. Наши родитељи, старији, су нам изградили све што имамо… Данас су они нападнути пре свега и морамо да урадимо све што можемо да тим дивним људима помогнемо… Обавештавам се да смо донели одлуку о проглашењу ванредног стања на територије целе републике Србије“, рекао је Александар Вучић.

Он је такође додао да ће свим лицима старијим од 65 година бити препоручено да не излазе из кућа.
„У наредним данима ћемо да проверавамо да ли се поштује одлука. Ако будемо морали, ако буде кршења више од 0,1 или 0,2 одсто, донећемо у наредна 72 сата обавезујућу одлуку да се не излази из кућа. Од понедељка, дакле, неће да раде школе,  вртићи,  факултети, нема тренинга, нема спорта…“.

Према Вучићевим речима школе неће радити до краја школске године. Локалне власти одлучиваће о томе да ли ће и у ком обиму радити угоститељски и услужни објекти.

Болнице ће чувати војска, а ко прекрши наредбу надлежних здравствених установа да буде у самоизолацији могао би да буде осуђен на трогодишњу затворску казну.

Председник Србије је такође рекао и да су у Србији регистрована још два инфицирана од корона вируса и да их сада има укупно 48.
„Данас је био најгори дан у Европи после Другог светског рата. У Италији је умрло 360 људи, готово 200 у Шпанији“.