Вести

ПРЕДСЕДНИЦИ УЕФА И ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ РАЗГОВАРАЛИ О САРАДЊИ У ОБЛАСТИ КЛИМАТСКЕ ПОЛИТИКЕ И ЗНАЧАЈУ ВАКЦИНАЦИЈЕ, ОБАВЕЗАЛИ СЕ НА ЈАЧАЊЕ ПАРТНЕРСТВА

03.12.2020.

Александер Чеферин је данас потврдио пуну подршку УЕФА Европском зеленом договору, и нагласио да је европски фудбал потпуно уз Европску комисију по питању деловања у области климатских услова. УЕФА ће се придружити европском “Климатском пакту” који ће Комисија покренути током овог месеца, и то тако што ће се и сама заложити за зелену транзицију. Помоћи ће и у подизању свести о позиву на акцију у Европском зеленом договору, и мобилисати још више учесника у кретању ка циљу Европе, да постане први климатско неутрални континент до 2050. године.

Председници су на састанку нагласили и хитну потребу да Европа буде спремна и стекне поверење јавности, да би се обезбедила ефикасна расподела вакцина против коронавируса. УЕФА и Европска комисија ће координисати у комуникацији по питању безбедности и расподеле вакцине против коронавируса, користећи моћ фудбала да мобилишу особе које су узори и тако допру до грађана.

Европско првенство УЕФА које се игра следећег лета представља симбол наде за Европу, као и прослава 60 година ЕУРО турнира. Овај ЕУРО за Европу ће нагласити заједничке подухвате Европске комисије и УЕФА у промоцији циљева од општег интереса, као што су друштвена инклузија, интеграција и одрживост. Састанак је био прилика да УЕФА нагласи важност заштите фундаменталних аспеката европског спортског модела, као и да се разговара о снази европског фудбала и спорта у промоцији позитивне промене, европске солидарности и вредности.

Председница фон дер Лајен је поздравила подршку УЕФА и способност фудбала да промовише позитивну промену у Европи. С тим у вези, председница фон дер Лајен и председник Чеферин су разговарали о јачању партнерства УЕФА и Комисије, са фокусом на највеће изазове Европе, приоритетне циљеве и циљеве NextGenerationEU, од климатских деловања, до једнакости и разноликости, социо-економског опоравка и здравља за све.

Г. Чеферин је рекао: “УЕФА дели визију Европског зеленог договора, и посвећени смо му као представници најпопуларнијег спорта у Европи. Дугорочни модел УЕФА за европски фудбал, базиран на финансијској солидарности и вредностима, у савршеном је складу са визијом Европске комисије за инклузивни опоравак и одрживост. Ми смо јак тим, и радујем се јачању нашег партнерства у наредним годинама. Морамо да заштитимо наш европски спортски модел за следећу генерацију.”

Председница фон дер Лајен је рекла: “Било ми је задовољство да се сретнем са председником Чеферином, и разговарам о партнерству између УЕФА и Европске комисије у Европском зеленом договору, вакцинацији и још много других тема. Сјајно је имати УЕФА у свом тиму у скорој реализацији европског “Климатског пакта”. Хајде да радимо заједно и дамо COVID -19 црвени картон, тако да стадиони ускоро опет буду пуни навијача, а наши паркови и терени пуни радости.”