Вести

ПОЧАСНОМ ПРЕДСЕДНИКУ ФСС ТОМИСЛАВУ КАРАЏИЋУ ТИТУЛА ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА СУБОТИЦЕ | СВЕ ЋЕ ПРОЋИ ОСИМ ДОБРА КОЈЕ СИ УЧИНИО (ВИДЕО)

01.09.2021.

После УЕФА И ФИФА, признања за остварено у фудбалу и додељене Златне плакете, важних републичких и државних награда, Томиславу Караџићу, почасном председнику Фудбалског савеза Србије, велико признање стигло је од града у коме је провео практично читав свој радни век. На лепој свечаности у градској кући, Суботица је данас доделила Томиславу Караџићу титулу почасног грађанина!

Ласкаво звање и захвалност једном од најуспешнијих привредника на простору старе Југославије, али и спортском раднику, председнику који је фудбалској Србији подарио мултифункционални Спортски центар у Старој Пазови. Неко је написао, све ће проћи осим добра које си учинио, а остаће записано да је мала Србија остварила ванвременски резултат и постала првак Европе и света у узрасту до 19 и 20 година у периоду када је  Фудбалским савезом руководио Томислав Караџић. У конкуренцији фудбалски далеко развијенијих земаља, али захваљујући пре свега пажљивом одабиру кадрова, поверењем у струку којој је дао апсолутну атономност у раду, доброј организацији и амбијенту унутар система, Фудбалски савез је постигао резултате који се тешко могу поновити у наредних неколико деценија. УЕФА је рад и животно дело Томислава Караџића наградила Златном плакетом, Спортски савез Србије Мајском наградом, Привредна комора Војводине признањем Менаџер године, а Суботица титулом почасног грађанина истиче огроман понос што је град на северу Бачке подарио Србији великог привредника и спортског радника Томислава Караџића.

Признање почасни грађанин Суботице Томиславу Караџићу уручио је Стеван Бакић, градоначелник Суботице, а скупу у велелепној градској кући присуствовале су многе јавне личности из Суботице и Војводине.

Почасном председнику ФСС честитке Фудбалског савеза за још једно вредно признање.

ИМПРЕСИВНА БИОГРАФИЈА

Радна биографија једног од најугледнијих привредника на простору бивше Југославије може да се апострофира од фебруара 1968. када је био комерцијални директор у Радној организацији „Југогожа“ Суботица све до 1974. године.Од марта 1974. до децембра 1979. обављао је дужност генералног директора Конфекције „Жељезничар” Суботица. Добри пословни резултати и фантастичне организационе способности били су препорука да од децембра 1979. до јула 1985. буде на челу ИМК „29. Новембар” Суботица.Где год да је радио иза себе је остављао чврсте темеље, тако је било и у Комбинату „Агрос“ где је од јула 1985. до априла 1989. обављао дужност генералног директора. Осам година био је председник „Фонда за извоз” пољопривредних производа Југославије. У три мандата био је члан Управног одбора Привредне коморе Србије. Од децембра 1989. власник је приватног предузећа „Глориа” Суботица. 1997. године предузеће “ Глориа “ добило је највеће признање Привредне коморе Србије за постигнуте резултате на унапређењу приватног предузетништва.

Томислав Караџић је 2007. проглашен за менаџера године од стране Привредне коморе Војводине, 2010. године добитник је “Мајске награде”, добитник је награде “Јован Микић Спартак” 2009., биран је за спортску личност године 2005. од стране спортског листа “ Журнал “ и добитник је на десетине признања и плакета међу којима је и “ Златна плакета УЕФА“.

У исто време док је био успешан на пословном плану, Томислав Караџић је као велики заљубљеник у спорт, пре свега фудбал, био веома активан као спортски радник. Функцију првог човека Фудбалског савеза Војводине обављао је 15 година, у два мандата био је заменик председника ФС СиЦГ, у једном мандату председник ФС СиЦГ.

 

У два наврата 80-тих година био је председник ФК „Спартак“, у исто време био је и потпредседник Одбојкашког клуба Спартак који је у том периоду 1975. освојио титулу првака Југославије, а годину дана касније освојио 3. место на финалу европског турнира у Бриселу што је највећи успех одбојкашког клуба Спартак до сада. У једном периоду, 2007. године,  налазио се на челу једног од два наша највећа клуба, ФК „Партизан“.

Највећи успеси српског репрезентативног фудбала везују се са доласком Томислава Караџића на место првог човека Фудбалског савеза Србије. Први човек српског фудбала био је од јула 2008. до маја 2016. године.У том периоду остварени су резултати који се тешко могу поновити за наредних сто година. Пласман А репрезентације на Светско првенство у Јужној Африци. Селекција до 20 година, постала је првак света 2015.године на Новом Зеланду, а две године раније Србија је у Литванији била омладински првак Европе.

Све то вероватно не би било оствариво да 2010. године, тадашње руководство на челу са председником Томиславом Караџићем, после непуне две године изградње, није отворило Спортски центар у Старој Пазови, тада најмодернији у овом делу Европе. Дом свих селекција Србије, „кућа фудбала“ која је Србији омогућила да се касније радује титулама првака Европе и света. Колико је Томислав Караџић задужио српски спорт и фудбал најбоље говори признање у виду почасног председника Фудбалског савеза Србије, почаст коју је добио само још легендарни тренер, затим и председник Савеза, Миљан Миљанић.Томислав Караџић је дуго у срећном браку са супругом Ђином, има троје деце и седморо унучади.

Биографија за понос.