PlayMakers

PREPORUKA ZA NAJMLAĐE | IGRAJTE SE KOD KUĆE UZ PLAYMAKERS

05.05.2020.

UEFA i Dizni podstiču decu širom Srbije da budu ‘Neviđeno’ aktivna kod kuće uz Playmakers

 

UEFA je pokrenula Igrajte se kod kuće uz Playmakers kako bi pomogla deci širom Srbije da se zabave dok su kod kuće

 

Kampanju podržava i srpski reprezentativac i igrač Mančester Junajteda, Nemanja Matić, koji ima dve ćerke i sina

Sada i deca u Srbiji mogu da igraju uloge svojih omiljenih junaka iz Diznijevog i Piksarovog globalnog hita Neviđeni 2, i tako ostanu aktivna i dok su kod kuće, a sve zahvaljujući novoj inicijativi koju su pokrenuli UEFA i Dizni.

Igrajte se kod kuće uz Playmakers je nastavak prvog panevropskog programa UEFA bazičnog fudbala za devojčice uzrasta od 5 do 8 godina, – Playmakers, koji koristi čuvenu Dizni priču kao podstrek na redovno vežbanje i “početni udarac” ljubavi prema fudbalu.

Uz šest poglavlja koji su na raspolaganju na veb stranici, roditelji i staratelji mogu besplatno da pristupe tematskim aktivnostima Diznijevog i Piksarovog hita Neviđeni 2, koje kroz čitanje, igru, stvaranje i pričanje priča otkrivaju i istražuju svaki od glavnih likova filma.

Uz pokrete i maštu, deca će moći da imitiraju superzvezde filma, da se rastegnu kao Elastična ili da preuzmu nadljudsku snagu gospodina Neviđenog, i sve to u zabavnim aktivnostima u kojima može da učestvuje cela porodica dok je kod kuće.

Program podržava i srpski internacionalac i igrač Mančester Junajteda, Nemanja Matić, koji ima dve ćerke i sina.

“Fudbal i Dizni u istoj rečenici mi uvek izmame osmeh na lice. Kao dete, kad god ne bih bio na terenu, većinu vremena sam provodio gledajući Diznijeve filmove, a i danas to radim sa svojom decom. Nadam se da će ovaj projekat podstaći devojčice da se uključe u fudbal, i ako to žele, kao otac i profesionalni sportista dajem svoju punu podršku”, rekao je Nemanja.

Igrajte se kod kuće uz Playmakers

Svako od šest poglavlja za temu ima drugi lik filma Neviđeni 2 – Elastičnu, gospodina Neviđenog, Violetu, Munjoslava, Džek-Džeka i Ledenog – i počinje otkrivanjem njihove ličnosti. Deca mogu da “ožive” svoje moći uz predmete iz domaćinstva, kao i svoju maštu, uz niz aktivnosti osmišljenih da bi se radilo na njihovom kretanju, a i da bi se predstavile osnovne fudbalske veštine, uz akcenat na zabavi.

Svako poglavlje sadrži i aktivnost u smislu zadatka, uključujući i bojenje slike gospodina Neviđenog ili intervju sa Elastičnom, uz podsticanje članova porodice da onlajn dele fotografije i video snimke uz hešteg #UEFAPlaymakers, tako da deca vide kako i drugi učestvuju u ovom programu.

“Radujemo se proširenju našeg programa Playmakers na serijal “Igraj se kod kuće”, gde deca mogu da se zabave sa svojim porodicama i budu aktivna. Tokom ovog perioda koji je bez presedana, želimo da pomognemo u pronalaženju sjajnih načina da deci bude zabavno, a i da budu motivisana za igru i fudbal. Nadamo se da će porodice širom Evrope uživati u maštanju kroz magične Diznijeve priče, koje će bar na kratko svakom omogućiti beg u neki drugi svet, a sve to dok su bezbedni kod kuće”, rekla je Nadin Kesler, direktor ženskog fudbala u UEFA.

“Oživljene kroz magične Diznijeve priče, aktivnosti su osmišljene da deca budu aktivna i fizički i mentalno, uz podstrek na maštovitu igru i kreativnost.”

Prvi panevropski program UEFA bazičnog fudbala za devojčice

Program Playmakers je inspirisan naučnim istraživanjem koje je pokazalo da priče imaju pozitivnu ulogu u podršci devojčicama da se uključe u sport. To je prvi korak ka dostizanju jednog od glavnih ciljeva projekta “Vreme za akciju”, Strategije UEFA za ženski fudbal – da se do 2024. godine udvostruči broj devojčica i žena koje učestvuju u fudbalu.

Imajući za cilj devojčice u uzrastu od 5 do 8 godina, sedam saveza članova UEFA – Srbija, Škotska, Norveška, Belgija, Poljska, Austrija i Rumunija – predstaviće tokom ove godine program Playmakers u školama, klubovima i lokalnim zajednicama. Očekuje se da više saveza uvede ovaj program tokom 2021.

Inicijativa je i rezultat partnerstva u razmeni znanja sa Fudbalskim savezom Engleske koji, zajedno sa Diznijem, trenutno vodi program Zvezde u usponu.

Više informacija o pokretanju programa i saradnji sa Diznijem nalazi se ovde.

Roditelji i staratelji koji su zainteresovani da saznaju više o programu Igrajte se kod kuće uz Playmakers mogu da posete veb stranicu www.uefa.com/playmakers.