А селекција

ОРЛОВИ У СТОКХОЛМУ | КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ СЕЛЕКТОРА ДРАГАНА СТОЈКОВИЋА И САШЕ ЛУКИЋА, ТРЕНИНГ (ВИДЕО)

07.06.2024.

После провере у Бечу против Аустрије, репрезентација Србије у суботу, 8. јуна (18,00) игра други пријатељски меч пред наступ на Првенству Европе у Немачкој. Ривал је Шведска у Стокхолму, а пре последњег тренинга на стадиону „Френдс Арена“ на конференцији за медије били су селектор Драган Стојковић и репрезентативац Саша Лукић. Због припреме за тренинг новинарима се први обратио Саша Лукић…

-Веома поштујемо селекцију Шведске, имају веома добар тим, играли смо већ два меча против њих, остварили смо победе, надам се да ће тако бити и сада – рекао је Саша Лукић.- Испраћај Ибрахимовића? Драго нам, велико име, велика каријера, оставио је велики траг у фудбалу. За нас је ово генерална проба пред Првенство Европе. Било је грешака против Аустрије, желимо да их исправимо, играчи су свесни свега, очекујем добру Србију против Шведске. Тежимо да играмо нападачки фудбал од дана када је Мистер дошао за селектора, слушамо његово опредељење и верујемо да ће све бити како треба. Да ли ћемо играти нападачки стално? Тежимо томе, али све зависи и од ривала. На старту играмо против Енглеске, веома добре, офанзивне селекције. Треба дакле да миксујемо, да будемо паметни у својим одлукама на терену. Свако првенство, да ли светско или европско, за нас је важно. Увек ће да постоји притисак, свесни смо, морамо да будемо спремни у главама и идемо од утакмице до утакмице.

Селектор Драган Стојковић говорио је о опроштају Ибрахимовића, очекивањима у Стокхолму, тактици, променама у тиму…

-Златан је један од најбољих играча у историји фудбала, драго нам је да ће да се опрости у мечу са Србијом.Очекујем због свега лепу атмосферу. Понављам, Златан је важна фигура у светском фудбалу, оставио је велики траг – истиче Драган Стојковић.- Аустрија? Радили смо анализу, гледајући бројеве, статистику која дају важне параметре, видели смо да смо имали ту рупу између 10 и 15 минута. На физичком плану смо били у егалу, у наставку доминантнији, контролисали смо игру. Изгубили смо, што не волимо, али као тим смо реаговали, и после измена. Играчи су показали карактер, минус од два гола није много утицао на њих. Из сваке утакмице извлачимо поуке, сваки меч је добра платформа за анализу. Дешавало се да на почетку меча сами себе гурамо у проблеме које касније морамо да решавамо. Дешавају се ствари које не очекујемо, а онда бирамо тежи пут да се вратимо у игру. Трудићемо се да у наредним утакмицама будемо концентрисанији на почетку меча и како почнемо и тако завршимо утакмицу. Шведска? Нама је припремна за Европско првенство, а Шведска је одлична екипа без обзира на негативне епилоге у квалификацијама или Лиги нација. У процесу су стварања екипе, они имају седам играча у Премијер лиги, тројицу у Серији А…све то говори о њиховом квалитету. Имају играче светске класе. Очекује нас дефинитивно тешка утакмица. За нас је то последњи тест, трудићемо се да одиграмо на максималном нивоу и спроведемо неке идеје које спремамо за Европско првенство. Да се не понове неке ствари из меча са Аустријом. Примера ради тада је домаћин много више претрчао у тих пет минута када су направили разлику од два гола. Зашто играмо два меча у гостима? Стадиони одлични, атмосфера сјајна, играмо пред пуним трибинама, наша дијаспора је велика, а жеља нам је била да одиграмо два меча против јаких ривала. Све то не треба да мења ништа пред наша очекивања на Европском првенству. То су одличне провере за нас. Биће пар измена у односу на Беч, верујем да ће и Шведска и Србија одиграти једну квалитетну утакмицу. Гледали смо их против Данске, изгубили су, али су одиграли добру утакмицу – закључио је Драган Стојковић.