А селекција

ОРЛОВИ НА ОКУПУ | ВИДЕО - КОНФЕРЕНЦИЈА СЕЛЕКТОРА ЉУБИШЕ ТУМБАКОВИЋА И ДУШАНА ТАДИЋА, ПРВИ ТРЕНИНГ

31.08.2020.

Најбоља репрезентација Србије окупила се у новом, реновираном Спортском центру ФСС у Старој Пазови пред дуеле у Лиги нација, 3. септембра у Москви са Русијом и три дана касније, када ће нам ривал бити Турска у Београду.

Због пандемије корона вируса и мера УЕФА у СЦ није било класичне конференције за медије, а селектор Љубиша Тумбаковић и Душан Тадић одговарали су на питања новинаре путем видео-конференције. Са овог линка https://yadi.sk/d/oTH_164j6ZEpHQ можете преузети фотографије са конференције и тренинга уз потпис Фото: ФСС

Због припреме за тренинг у 18,00 прво је капитен Ајакса и један од капитена државног тима, Душан Тадић, одговарао на питања. Прво се односило на дугу паузу између репрезентативних утакмица…
-Специфична је ситуација за све нас, важно је да се прилагодимо. У свакој лиги је ситуација била  другачија, али немамо избора, морамо што боље да се припремимо. Русија је први ривал, они се налазе у такмичараском ритму, али спремамо се да будемо спремни за оно шро нас очекује – рекао је Душан Тадић.

Да ли су наредна два дуела припрема за Осло..
-Свака утакмица је битна, желимо да одиграмо што је боље могуће. Наравно да је ово залет за оно што нас очекује у октобру, али трудићемо се да победимо у овим утакмицама.
Да ли ови мечеви могу утицати на самопоуздање, односно да ли све то доноси једну врсту притиска…
-Играмо цео живот под притиском, у клубу или репрезентацији. Једноставно мораш да верујеш у себе, мораш да верујеш у екипу. Припремамо се да будемо што бољи и све ћемо учинити да тако и буде.
О изјави Немање Матића да више неће играти за државни тим…
-Ми смо мала земља, увек ће да ти фали неки играч, а Немања је велики играч. Одлука коју је донео морамо да поштујемо, али исто тако морамо да се припремамо за оно што нас чека. Имамо добрих играча и морамо да гледамо напред – не оставља дилему Душан Тадић.


Селектор Љубиша Тумбаковић се суочио са много питања, прво се односило на дугу паузу и то да ли се плаши толике паузе…
-Не плашим се, ово је спорт.  Све ћемо учинити да се пласирамо на Првенство Европе и ово је период када треба да се припремимо за тај дуел у Ослу. Руси су имали малу паузу, играли су првенство, имали затим малу паузу 15-так дана, а онда одиграли неколико кола…Знамо сви да практично сви репрезентативци наступају у њиховој лиги.
Да ли је скениран ривал…
-Ништа нисмо препустили случају, јако добро смо скаутирали Русију. Они имају добру атмосферу, добре резултате, неколико играча преко 30 година. Јесте њихова предност што су у озбиљном такмичарском тонусу, али желимо и ми да се наместимо и наметнемо својим начином игре, тактике…
Да ли су приоритет у наредним мечевима бодови или уигравање…
-Свака утакмица има свој значај, без обзира против кога играш, желиш добар резултат. Кроз септембарске мечеве имамо два правца, један је да направимо резултата у овој квалитетној групи Лиге нација, а онда да бараж дочекамо што спремнији. После ове паузе поново смо на неком почетку, али очекујем да момци покажу све најбоље, приступ, понашање, залагање, све је то на високом нивоу.
Поново о Матићу, да ли се чуо са њим, односно да ли је био изненађен његовом одлуком….
-Немања је изненадио све нас, на крају и мене. Имали смо супер конекцију, он је квалитетан човек, професионалац, сјајан играч. Ово су ствари егзатне, не треба спекулисати, свима нама је много жао, рекао је да жели да се опрости и то је то…Сигурно ће  нам недостајати, био је на списку, али сигурно је добро размислио. И ја му желим сву срећу у даљој каријери.

Да ли су се одазвали сви остали играчи…

-Да, са списка сви…
Да ли ће сви играчи добити шансу и да ли разниља о новим именима…
-Не, ово је дефинитиван списак. Бавимо се озбиљним послом, имамо довољно играча, са њима ћемо да затворимо ове две утакмице.
Да ли је Лука Миливојевић сигуран за бараж меч у октобру…
-Србија нема права, као ни било који селектор, да се одрекне доброг играча. Истина, сада имамо групу младих играча којима морамо да дамо шансу и они су у овом тренутку овде.
Да ли ће још неко да се опрости од репрезентације као Матић, можда неко од старијих играча…
-У фудбалу нема старих и младих, него добрих и бољих. Пред Коларовим је још неколико година врхунског фудбала и све  док је ту, рачунам на њега – рекао је селектор Љубиша Тумбаковић.