Вести

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ИЗВРШНОГ ОДБОРА ФСС

27.12.2022.

У Спортском центру ФСС у Старој Пазови одржана је седница Извршног одбора којом је председавао Ненад Бјековић, заменик председника ФСС.

Издвајамо најважније одлуке.

Усвојен је извештај Стевана Стојановића, директора „А“ репрезентације, о раду и резултатима нашег најбољег националног тима у периоду од доласка Драгана Стојковића на место селектора Србије до последње акције репрезентације, учешћа на Првенству света у Катару. Чланови Извшног одбора су закључили да је остварен пројектовани циљ а то је пласман на СП. Поред тога, остварен је и успех у Лиги Нација победом у дивизији Б и пласманом у елит групу најбољих европских селекција. Тиме је остварен и пласман у потенцијални плеј оф за Европско првенство.

Извршни одбор је донео одлуку о директној финансијској помоћи регионима за програмске активности у 2023. години у износу од 27 милиона динара.

Донета је и одлука о расподели УЕФА средстава солидарности у износу од 2.506.000 евра по којој ће 14 клубова Супер лиге добити по 179.000 евра. У исто време донета је и одлука о расподели УЕФА средства солидарности за седам клубова Сушпер лиге за жене у износу 74.564 евра односно 10.652 евра по клубу. Такође, одлучено је да се и део награде остварене пласманом на Светско првенство солидарно подели и женским клубовима Супер и Прве лиге Србије (укупно 18 клубова).

Јован Шурбатовић, генерални секретар ФСС презентовао је члановима ИО ФСС детаљан финансијски извештај, са свим појединачним приходима освареним од пласмана на Првенство света, односно свим појединачним трошковима. Укупни приходи су 11.853.364 долара, а расходи 7.751.398,78 долара. Остварена је  добит у износу од 4.101.965,22 долара. Чланови ИО су усвојили извештај и са задовољством констатовали да су остварени завидни приходи, а да се истовремено водило рачуна и о сваком утрошку, те је тако и чиста зарада коју је остварио савез више него значајна.

За селектора женске „А“ репрезентације Србије именован је Драгиша Зечевић, а за селектора женске кадетске селекције (U17) постављен је Александар Петровић.

Извршни одбор ФСС изабрао је добитнике престижног признања ФСС – Златна лопта. Други пут узастопно, а трећи пут у каријери, Драган Стојковић примиће награду за најбољег тренера Србије. Награда за најбољег фудбалера одлази у руке Александра Митровића који иза себе има сјајну годину на клупском и репрезентативном плану. У конкуренцији дама, Златну лопту Србије за 2022. годину заслужила је Јована Дамњановић која је оставила запажен траг и у дресу минхенског Бајерна.

Извршни одбор је усвојио и Финансијски план за 2023. годину.

Извршно одбор је донео Правилнике о лиценцирању клубова Супер лиге за учешће у европским такмичењима, као и Правилнике о лиценцирању за учешће у Супер лиги. Донета је одлука на захтев ФИФА клириншке куће о обавезној пререгистрацији играча која мора бити спроведена до 13. јануара 2023. године.