Вести

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ИО ФСС

15.03.2022.

У Спортском центру ФСС у Старој Пазови одржана је седница Извршног одбора ФСС. Издвајамо најважније одлуке.

Поводом непримерених саопштења и злонамерних оптужби на рачун Фудбалског савеза, Судијске комисије и селектора нашег најбољег националног тима, Извршни одбор ФСС изражава пуну подршку свим органима и појединцима из система Фудбалског савеза Србије. На данашњој Скупштини клубова Супер и Прве лиге закључено је да имамо добро суђење и уз подршку ВАР-а регуларно такмичење. Од такве политике савез неће ни по коју цену одустати. Зато, позивамо клубове да поштују прописе и да се боре за бодове поштено на терену, а не ван њега.

ИО изражава непокoлебљив став да се сви проблеми решавају унутар институција савеза, а не саопштењима и притисцима. Општи интерес мора бити изнад појединачног, нарочито сада када целокупан српски фудбал доживљава препород. У том смислу ИО очекује најстрожије санкције од стране дисциплинских органа и иницираће додатно пооштравање дисциплинских мера за овакво понашање у складу са препорукама УЕФА.

ФСС дугује посебну захвалност селектору Драгану Стојковићу Пиксију и његовим сарадницима за све радости и успехе које су нам подарили и учиниће све да их заштити од недостојних напада и омогући преко потребни мир пред наредне утакмице.

Горан Стевановић постављен је за селектора U21 селекције, Александар Јовић именован je за селектора U19 репрезентације, а са Лидијом Стојкановић продужен је уговор и она ће наставити да води бригу о женској WU19 селекцији.

Усвојен је грб који ће красити нови дрес свих репрезентативних селекција Србије. Институционални, досадашњи грб Свеза, остаје као званични грб ФСС а нови грб ће бити нови симбол са којим ће се индентификовати навијачи и красиће дрес свих селекција ФСС. Ово одвајање грбова урађено је на препоруку УЕФА и то је тренд који су пратиле многе европске репрезентације. Нови грб фудбалске репрезентације Србије инспирисан је традиционалним мотивима и симболима наше земље кроз историју: двоглави бели орао, оцила, љиљани, црвени штит…Из сваког периода узето је по нешто и представља микс наших најистакнутијих и најпрепознатљивијих симбола

Двоглави бели орао датира још из доба Немањића, а симбол је преузет из Византије. Налази се на црвеној позадини (штиту) што симболизује храброст и некадашње српско царство, уз мотиве златне боје. Кроз нашу историју појављивали су се различити типови орлова, а изабрани са грба је један од њих. У средини се налази осмоугаони штит са оцилима и инспирацију је пронашло из грба Краљевине Србије из 1882. године.

Љиљан је један од најучесталијих мотива у хералдици. Код нас их срећемо из доба Немањића (грбови, круна, новац), а њихов симбол ослања се на стихове из Старог и Новог завета и на култ Богородице. Љиљане су од нас преузели Котроманићи, па су одатле потом увели и у Босну. Идентични љиљани са грба репрезентације налазе се и на садашњој застави и грбу Републике Србије.

Генерални секретар ФСС информисао је чланове ИО о уговору који је потписао заједно са Заједницом клубова Супер и Прве лиге Србије о дата правима са америчком компанијом ИМГ Дата Лимитед у вредности од 6,4 милиона евра. Ово је рекордна вредност за овакву врсту уговарања. Сва средства из овог уговора биће на располагању Заједници и клубовима Супер и Прве лиге.

На данашњој седници ИО ФСС изабрао је председника, потпредседника и шест чланова Већа за решавање спорова ФСС а на предлог Заједнице клубова Супер и Прве лиге Србије и Синдиката професионалних фудбалера.

Усвојен је Правилник о лиценцирању клубова Прве лиге Србије који ће ступити на снагу од сезоне 2023/24.

Усвојен је и Правилник финалног турнира за пионирског првака Србије и одређено је место одигравања полуфиналних и финалне утакмице – СЦ ФСС 11 – 12. јуна 2022.

Донета је одлука о именовању Инструктора ФСС за територију целе Србије. Донета је и одлука о ценама улазнице за утакмице  U21 Србија – Северна Макеоднија (24. март, стадион Вождовца) и  U21 Србија – Јерменија (29. март, нови стадион ТСЦ у Бачкој Тополи).

ФС Србије отвориће продавницу сувенира, свој ФАН шоп до 30. маја 2022. године када ће бити и званично објављен изглед новог дреса реппрезентације Србије за Светско првенство у Катару. Постоји велико интересовање навијача за дрес и остале реквизите и сувенире који ће ускоро бити на располагању свима онима којима је  Србија у срцу.