А селекција

НИКО НИКАД КАО ПИКСИ | ДРАГАН СТОЈКОВИЋ ЈЕДИНИ У ИСТОРИЈИ СРПСКОГ ФУДБАЛА КОЈИ ЈЕ УПИСАО НАСТУП НА СВЕТСКОМ И ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ КАО ИГРАЧ И СЕЛЕКТОР!

16.06.2024.

Меч на који је Србија чекала пуне 24 године, још од 2000. и последњег наступа државног тима на Првенству Европе у Белгији и Холандији, дуел са Енглеском у Гелзенкирхену, ући ће у анале нашег фудбала по једном податку који заслужује префикс историјски. Наиме, селектор Србије Драган Стојковић биће први човек у српском фудбалу који је уписао наступ на Светском и Европском првенству као играч и наступ на Светском и Европском првенству као селектор! Никад нико то није успео још од 1930. године, а много великих играчких и тренерских имена је прошло кроз репрезентацију, од времена када је одигран први Мундијал у Уругвају или од 1960. када је одржано прво издање Европског првенства.

Драган Стојковић је био играч на Првенству Европе у Француској 1984. и 2000. у Белгији и Холандији, и Првенству света у Италији 1990. и Француској 1998. Као селектор најбољи национални тим предводио је на Првенству света у Катару 2022. и сада на Првенству Европе у Немачкој 2024. Важно је апострофирати чињеницу да би Драган Стојковић као играч забележио више наступа на оба највећа такмичења да 90-тих година прошлог века није било санкција УН због којих државни тим није учествовао ни у квалификацијама, а непосредно по увођењу истих био враћен са Првенства Европе у Шведској 1992. године.