NEDELJA FUDBALA ŠIROM SRBIJE

05.10.2019.

UEFA je i ove godine, u okviru Evropske nedelje sporta, nizom manifestacija obeležila Nedelju fudbala  (UEFA Grassroots Week) i tim povodom pozvala je sve svoje članice da uzmu učešće.
Fudbalski savez  Srbije će se, već po tradiciji, pridružio i u periodu od 23 – 30.septembra zajedno sa fudbalskim savezima regiona organizovani su festivali i turniri, koji su omogućili fudbalsko druženje dece raznih uzrasta i sposobnosti. Pozivu su se odazvali klubovi i osnovne škole koji okupljaju dečake i devojčice osnovnih škola, decu sa posebnim potrebama i decu koja učestvuju u ligama za najmlađe.


Fudbalski savez Beograda  je sada već tradicionalno okupio dečake i devojčice na terenima  Ade Ciganlije gde su uz treninge sa instruktorima prolazili razne poligone, uz igru i druženje sticali nova znanja i veštine, ali pre svega prijateljstva. Težinu onome što se moglo videti na terenima Ade Ciganlije dao je svojim prisustvom legendarni igrač i trener, Ilija Petković, sada predsednik FS Beograda.

Fudbalski savez Vojvodine fokus najvažnijih događanja imao je u OŠ „Janko Čmelik“ u Staroj Pazovi gde su organizovane revijalne utakmice i podela opreme.

Novi Pazar je bio centar Festivala fudbala u regionu FS Zapadne Srbije. Na terenu Rekreativnog centra organizovane su revijalne utakmice, a poligonske igre i Festival fudbala u regionu FS Istočne Srbije viđeni su u Pirotu na mini-pič terenu kod  zatvorenog bazena. Igra i druženje, edukativne radionice za roditelje i dani koji ostaju u sećanju.


Podsećamo da je u  okviru „Evropske nedelje sporta“ na Adi ciganliji  održan „Dan sporta“ u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva omladine i sporta, a među brojnim granskim savezima, zapaženo učešće imao je i Fudbalski savez Srbije.

Stotine mališana imalo je priliku da se oproba u različitim sportovima uz veliku pomoć trenera – demonstratora, kao i da se takmiče u mnogobrojnim sportskim igrama, učestvuju u edukativnim i kreativnim radionicama.

Na kraju o onome što je privuklo i privlači sigurno najviše pažnje – Festival fudbala u Beogradu, u srcu naše prestonice. Sada u novom, lepšem ruhu, Trg republike je ove jeseni mesto na kome se održava jesenji festival fudbala, manifestacija u kojoj glavnu ulogu kao animator svih aktivnosti ima Fudbalski savez Srbije.  Promocija fer-pleja i društvene odgovornosti, kao i uspeha naših najvećih klubova na međunarodnoj sceni (plasman Crvene zvezde u Ligu šampiona i Partizana u Ligu Evrope) predstavljali su pozivnicu za sve one koje igra i fudbal čine srećnim. Prvi gosti manifestacije bila su deca iz Prihvatilišta koja su u druženju sa instruktorima Fudbalskog saveza, kroz igru i razne aktivnosti, stekla lepo iskustvo. Deca različitog uzrasta, iz osnovnih i srednjih škola, na platou novog Trga Republike, uživala su u raznovrsnim igrama, a pokloni Fudbalskog saveza Srbije bili su nagrada za iskrenu posvećenost trenucima koji će svima ostati u lepom sećanju. Učešće u manifestaciji uzeli su i selektor Ljubiša Tumbaković, fudbaleri Crvene zvezde i Partizana, igračke legenede,brojne poznate javne ličnosti…Drženje sa građanima prestonice potrajaće celu jesen.