Вести

МНОГО ЕМОЦИЈА НА ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ О СВЕТСКИМ И ЕВРОПСКИМ ШАМПИОНИМА | СРБИЈА СЕ ЈОШ ЈЕДНОМ ПОКЛОНИЛА ЈУНАЦИМА ИЗ ЛИТВАНИЈЕ И СА НОВОГ ЗЕЛАНДА (ВИДЕО)

27.12.2021.

 

После лисабонске ноћи и пласмана Србије на Првенство света, односно спектакла у хотелу „Хајат“ и доделе „Златне лопте“ најбољим појединцима, годину која ће да се памти завршавамо у Спортском центру ФСС у Старој Пазови промоцијом капиталног дела, књиге о највећем успеху српског фудбала, тријумфу Златних орлића на Првенству Европе 2013. и Првенству света 2015. године.

Пројекат са радним насловом За децу Србије | Како се постаје шампион доживео је своју промоцију пред бројним гостима, бившим и садашњим челницима ФСС, селекторима, тренерима, играчима који су донели велику радост фудбалској Србији, угледним људима из јавног живота, представницима Владе Србије, Града Београда.

У препуној сали Спортског центра, све је почело оним сјајним мотивационим говором селектора Вељка Пауновића пред финални меч са Бразилом на Првенству света (U20) на Новом Зеланду, а наставило видео филмом и познатим гласом феноменалног коментатора Александра Стојановића „Србија је првак света, Србија је првак света у фудбалу“. Уследило је…

– Добар дан Србијо, добар дан пријатељи фудбала, добродошли у земљу европских и светских првака. Повод зашто смо сви данас овде је ова књига, свакако јединствена и уникатна, књига са два лица о светским и европским првацима!  Само једна од четири из серије издања колико ће их бити у изради, у српској и енглеској верзији, а које су фантастично сведочанство највећег успеха српског фудбала од дана осамостаљења Србије.

Oва књига, али и читав пажљиво планирани пројекат тима аутора, тих аутентичних сведока историје, свакако је подухват достојан успеха који су наши златни момци остварили у Литванији и на Новом Зеланду.

Наслов пројекта говори све, а он гласи: ЗА ДЕЦУ СРБИЈЕ | КАКО СЕ ПОСТАЈЕ ШАМПИОН! Ово штиво завршиће у рукама више од 50 хиљада деце узраста од 11 до 19 година широм Србије! Сваки регистровани дечак и девојчица који сањају да једног дана остваре оно што су учинили Рајко, Сергеј, Митар, Макса, Жиле, Марко, Гаја, Милош и остали пулени Вељка Пауновића и Љубинка Друловића, читајући ову књигу сањаће отворених очију! Драги пријатељи, задовољство нам је да вас све поздравимо, пре свега људе који су за живота постали бесмртни… чланове две славне генерације српског фудбала на челу са њиховим селекторима и тренерима, златне момке који су Србији подарили титуле првака Европе и света.

Онда је Александар Стојановић позвао присутне да сви устану и великим аплаузом поздраве тадашње челнике Савеза, председника Томислава Караџића и генералног секретара Зорана Лаковића, као и директора спортског сектора Сава Милошевића (Митар Мркела није могао да дође).

Уследиле су и овације за селектора Драгана Стојковића и захвалност за оно чувено „да ли сте, бре, ви нормални“, идемо у Катар.

Поздрави и за актуелне челнике Савеза, заменика председника Ненада Бјековића и генералног секретара Јована Шурбатовића, као и уважене госте, људе који су искрено подржали овај пројекат, господина Бранислава Недимовића, потпредседника Владе Србије и господина Горана Весића, заменика градоначелника Београда, донаторе Јаноша Жемберија и Милета Јовичића и све друге пријатеље фудбала који су у овој књизи препознали антологијску вредност.

Идеја тројице аутора, бивших новинара Спортског журнала, СОС канала и Спорта, Игора Гачића, Небојше Петровића и Мирка Врбице, била је да за вјек вјекова остане записан траг о тријумфалном походу две суперталентоване генерације српског фудбала до европског и светског трона. Велики допринос у реализацији дела, вреди посебно апострофирати, дали су дизајнери Драган Тодоровић и Ђорђе Филиповић.

Књига је препуна феноменалних анегдота о којима су наши фудбалски хероји говорили непосредно по завршетку шампионата у Литванији и на Новом Зеланду, док је глава још увек била врућа, а утисци свежи. Листајући странице, осећа се емоција, а није ли емоција оно што фудбалску игру чини толико величанственом.

Из Енглеске се путем видео линка јавио Вељко Пауновић који је поздрављен великим аплаузом препуне сале у Спортском центру ФСС, а онда је реч добио Томислав Караџић, председник ФСС у времену највећих успеха, изградње Спортског центра, освојених титула у Литванији и на Новом Зеланду…Аплаузи и овације, затим и за Сава Милошевића, тада директора свих селекција ФСС, који је истакао снагу Савеза и захвалио се играчима и стручном штабу који је остварио нестварне резултате. Много емоција и када је пред говорницом био селектор „Литванаца“ Љубинко Друловић, односно играчи – капитени Предраг Рајковић и Марко Павловски. Аплаузи, аплаузи за освојене трофеје, искреност и емоцију за нове предивне тренутке. На крају и захвалност онима који су помогли пројекат, потпредседнику Владе Србије Браниславу Недимовићу, заменику градоначелника Београда Горану Весићу који је истакао да ће Београд увек да подржи овакве пројекте, уз напомену да ће помоћи и издање књиге после добрих резултата у Катару….Тачку је ставио селектор Драган Стојковић, у свом стилу, вером у оно што ради, обећањем да нас и у Катару очекују изазови и лепе ствари. Уследили су снимци подизања пехара у Литванији и на Новом Зеланду и како неко рече „да се најежиш“. Уз поздрав свима који су били део ове приче и онима који су били на промоцији.