А селекција

Младен Крстајић и Душан Тадић пред меч са Кином

09.11.2017.

Кинески фудбал у великој експанзији, на делу провера новог система, сви желе победу

Репрезентација Србије у петак, 10.новембра (12,30 по средњеевропском времену) игра прву од две утакмице на азијској турнеји, а ривал Кина у Гвангжоу. Непосредно пред последњи тренинг пред бројним представницима домаћих медија, били су вршилац дужности селектора Младен Крстајић и Душан Тадић.
Домаће новинаре интересовало је колико српски селектор познаје репрезентацију Кине, односно шта очекује од овог дуела?
-Репрезентацију Кине заиста поштујем. Кина се налази у великој експанзији што се тиче квалитета лиге, клубова и саме репрезентације. А када се ради о тактици, припремамо се за овај меч као и за сваки други. Респектујемо Кину као противника, гледали смо неке њихове сусрете и спремно дочекујемо ову утакмицу – истакао је Младен Крстајић.
Кинески медији били су спремни и за Душана Тадића. Знају да је већ долазио у Кину, као и да бивши Тадићев саиграч из Саутемптона игра данас у кинеском шампионату. Занимало их је, ипак, његово познавање прилика у кинеском фудбалу, као и очекивања пред сутрашњи дуел?
-Да, био сам овде 2008. на Олимпијским играма у Пекингу, такође у Шангају и Чен Чунгу. Било је то дивно искуство и уживао сам доста. А Грациано Пеле је мој добар пријатељ, стално смо у контакту. Знам да кинески фудбал расте сваке године и да доводите много добрих играча, лига вам је све јача, фудбал квалитетнији, бољи. Мислим да је све то веома добро за вашу земљу.

Кинези су рекли Младену Крстајићу да знају да један од српских репрезентативаца игра у кинеској лиги (Немања Гудељ), а волели би да се упознају како га наш селектор припрема за утакмице репрезентације, као и да ли ће његово искуство играња у Кини допринети у припремама за предстојећу утакмицу?
-Што се тиче Гудеља мислим да је прави играч, карактер који је показао кроз утакмице за репрезентацију говори да презентује Србију на прави начин у Европи и свету. Увек је био на располагању репрезентацији и увек се добро понашао. Он је један од играча који је показао како треба да се појединац односи према обавезама у клубу и репрезентацији.
Кинези су истакли и улогу Драгана Стојковића – Пиксија у кинеском фудбалу, а за коментар су питали српског селектора…
-Имао сао сам прилике и да играм са Драганом Стојковићем у репрезентацији када сам почињао. Он је легенда српског фудбала, велико име као играч и као тренер. Причали смо о утакмици која нас очекује, рекао ми је много лепих речи о кинеској репрезентацији, истакао да је веома задовољан боравком у Кини.
Душан Тадић је изнео своја очекивања пред први од два меча на азијској турнеји…
– Идемо на победу као у свакој утакмици, истовремено и да се прилагодимо захтевима селектора пошто ћемо играти у другачијем систему. Једноставно да покушамо да прихватимо што је брже могуће неке ствари. Кина као противник? Мислим да су брзи и хитри, међутими нису довољно тактички обучени. Води их велики тренер, Марчело Липи, али покушаћемо да остваримо победимо иако се ради о пријатељској утакмици – рекао је Душан Тадић.

СА КИНОМ ЧЕТИРИ МЕЧА, ТРИ ПОБЕДЕ И РЕМИ
Некад СФР Југославија, затим СР Југославија, односно Србија и Црна Гора, забележили су четири дуела са Кином. Наше три победе и реми су увод у пети меч, први пут под именом Србија. Од последњег меча са Кином прошло је 12 година. Селектор је тада био Илија Петковић, репрезентација Србије и Црне Горе припремала се за Првенство света у Немачкој. Победили смо 2:0 а голове су постигли Ненад Ђорђевић и Никола Жигић.