А селекција

ЛИГА НАЦИЈА:ОРЛОВИ У ГРУПИ СА ЦРНОМ ГОРОМ, ЛИТВАНИЈОМ И РУМУНИЈОМ

24.01.2018.

Младен Крстајић и Горан Буњевчевић: Група неизвесна,историјски дуели са Црном Гором, желимо прво место

Европска фудбалска унија исписала је данас на спектакуларном жребу у Лозани нове странице историје, старт новог такмичења под капом УЕФА – Лиге нација. Вољом жреба Орлови су за ривале добили селекције Црне Горе, Литваније и Румуније. Оно што одмах упада у очи јесте чињеница да ће Србија и Црна Гора први пут од осамостаљења играти на највишем нивоу, нивоу „А“ репрезентација.
Наша репрезентација је била у другом шеширу заједно са репрезентацијама Грчке, Норвешке и Албаније, тако да са тим селекцијама није могла да се састане, а оно што је важно јесте да ће победници група изборити пласман у Б лигу, док ће последњепласиране селекције да се преселе у Д групу Лиге нација. Такмичење које је УЕФА замислила као замену за до сада игране пријатељске мечеве, играће се у септембру (6-8. и 9- 11.), октобру (11-13. и 14-16.) и новембру ове године (15-17. и 18-20.). Завршни турнир биће одржан од 5. до 9.јуна 2019. године а бараж за Европско првенство у оквиру Лиге нација од 26. до 31. марта 2020. године.
Фудбалски савез Србије на жребу у Лозани представљали су председник Славиша Кокеза, генерални секретар Јован Шурбатовић, спортски директор Горан Буњевчевић, селектор Младен Крстајић и портпарол Милан Вуковић.


Одмах по завршетку жреба, прве утиске о нашој групи, изнео је Горан Буњевчевић, спортски директор ФСС.
-Тешка група,група коју морамо да схватимо веома озбиљно јер се ради о ривалима који ће сигурно имати много мотива у дуелима са нашом селекцијом. Црна Гора је селекција у успону, а Румуни желе да се регенеришу и врате на стазе успеха. Ми с друге стране желимо континуитет добрих резултата. Биће веома интересантно, можда нама и најтеже, јер се утакмице играју после Светског првенства где ћемо ми имати велико „пражњење“. Никога, дакле, не смемо и нећемо да потценимо, желимо континуитет добрих резултата, а то у овом случају значи прво место у групи и пласман у јачу групу Лиге нација – рекао је Горан Буњевчевић, спортски директор Фудбалског савеза Србије.


Селектор Младен Крстајић апострофирао је историјски значај новог такмичења УЕФА и дуеле са Црном Гором…
-УЕФА је исписала нове странице фудбалске историје,а ето вољом жреба добили смо и историјски дуел Србије и Црне Горе. Биће веома интересантно. Група је неизвесна, Румуни гладни успеха, Црна Гора увек мотивисана. Нико није за потцењивање, напротив. Ми ћемо ићи корак по корак, знамо шта желимо, циљ нам је прво место. О Лиги нација више ћемо да размишљамо после Светског првенства, сада је фокус на припремама за оно што нас очекује у Русији – јасан је Младен Крстајић, селектор Србије.

ЛИГА А:
Група 1: Немачка, Француска, Холандија
Група 2: Белгија, Свајцарска, Исланд
Група 3:Португал, Италија, Пољска
Група 4: Хрватска, Енглеска, Шпанија
ЛИГА Б:
Група 1:Чешка Република, Украјина, Словачка
Група 2: Турска, Шведска, Русија
Група 3: Северна Ирска, Босна и Херцеговина, Аустрија
Група 4: Данска, Република Ирска, Велс
ЛИГА Ц:

Група 1: Израел, Албанија, Шкотска

Група 2: Естонија, Финска, Грчка, Мађарска

Група 3: Кипар, Бугарска, Норвешка, Словенија

Група 4: Литванија, Црна Гора, СРБИЈА, Румунија
ЛИГА Д:
Група 1: Андора, Казахстан, Летонија, Грузија
Група 2: Сан Марино, Молдавија, Луксембург, Белорусија
Група 3: Косово, Малта, Фарска острва, Азербејџан
Група 4: Гибралтар, Лихтенштајн, Јерменија, Македонија

ПЕХАР И ХИМНА
Победнику Лиге нација следује прелеп пехар који је непосредно пред почетак жреба на бину изнео Александер Чеферин, први човек европске „куће фудбала“. УЕФА је, такође, промовисала и химну Лиге нација.