А селекција

ЛИГА НАЦИЈА | СА РУСИЈОМ ОТВАРАМО И ЗАТВАРАМО ГРУПУ, ТУРСКА ПРВА ДОЛАЗИ У БЕОГРАД

03.03.2020.

У Амстердаму је одржан жреб за нови циклус Лиге нација, у коме је учествовао и бивши репрезентативац Холандије, Рафаел ван дер Варт,  а репрезентација Србије налази се у Групи 3 (дивизија Б) са Русијом, Турском и Мађарском.

Владимир Матијашевић, спортски директор Фудбалског савеза Србије, који је заједно са челницима Савеза, присуствовао жребу, изнео је прве утиске о нашој групи.

-Могло је сигурно и лакше да буде, добили смо једну од најтежих група. Мислим да можемо да играмо са свима и да очекујемо добар резултат. Највећи ривали су нам Русија и Турска, али не бих заборавио ни Мађаре. Много тога зависиће од распореда, али и предстојећег Првенства Европе ако успемо да се пласирамо. Све је онда другачије, пре свега атмосфера. Не можемо, дакле, да причамо ништа унапред, али сигурно да нас очекују занимљиве утакмице. Никоме неће бити лако – изјавио је Владимир Матијашевић.

И селектор Љубиша Тумбаковић не крије да Орлове чека тежак задатак…

-Добили смо тешку групу, јер играмо против две селекције које су избориле пласман на Првенство Европе, а Мађарска је селекција која из године у годину напредује. Међутим, наш акценат у овом тренутку је на оно што нас очекује 26. марта у Ослу. Имаћемо довољно времена да размишљамо о такмичењу у Лиги нација – рекао је селектор Србије.

Репрезентација дуго није играла званичне, такмичарске мечеве са Турском, Русијом и Мађарском…

-Интересантно је да Србија, од 2006. године и осамостаљења, није била у групи за неко велико такмичење са овим селекцијама.  Ово ће бити лепа прилика да се измеримо. Уосталом до краја године нас очекују три утакмице са Русијом, у јуну пријатељски меч, а онда два дуела у Лиги нација.

Захваљујући Лиги нација боримо се за пласман на Првенство Европе, ново такмичење УЕФА многи хвале…

-Морам да кажем да је Лига нација оправдала своје формирање и сада већ постојање, а нама ће свакако бити изазов да се боримо за пласман у А дивизију и мечеве против најјачих европских селекција. Понављам, ипак, група је веома тешка, озбиљна, вероватно најквалитетнија у Б дивизији. Имаћемо времена да се фокусирамо на те дуеле, јер сада је приоритет Норвешка – закључио је Љубиша Тумбаковић.

Такмичење у УЕФА Лиги нација почиње у септембру ове године.

ТЕРМИНИ

1.КОЛО  03.09. 2020

Русија – Србија 20,45

Турска – Мађарска 20,45

2.КОЛО 06.09. 2020

Мађарска – Русија 18,00

Србија – Турска 20,45

3.КОЛО 09.10. 2020

Русија – Турска 20,45

Србија – Мађарска 20,45

4.КОЛО 12.10. 2020

Русија – Мађарска 20,45

Турска – Србија 20, 45

5.КОЛО 14. 11. 2020

Турска – Русија 18,00

Мађарска – Србија 20,45

6.КОЛО 17.11. 2020

Мађарска – Турска 20,45

Србија – Русија 20,45

Финале: 02/03/06.  Јун 2021

Плеј-оф: 24,25,28,29. Март 2022

Предстојећи циклус Лиге нација биће део квалификационог система за пласман на Првенство света 2022. у Катару, на коме ће учествовати 13 репрезентације из Европе. Главне квалификације биће одржане током 2021. године у десет група. На завршни турнир пласираће се 10 првопласираних селекција. За преостала три места бориће се десет другопласираних репрезентација из група и две најбоље селекције из Лиге нација по коефицијенту УЕФА које нису избориле пласман међу прве две у квалификационим групама. Тих 12 репрезентација биће подељене у три костура са по четири тима, који ће по систему полуфинала и финала дати три преостала учесника Светског првенства у Катару.

ЛИГА А

Група 1: Пољска, Босна и Херцеговина, Италија, Холандија
Група 2: Исланд, Данска, Белгија, Енглеска
Група 3: Хрватска, Шведска, Француска, Португалија
Група 4: Немачка, Украјина, Шпанија, Швајцарска

ЛИГА Б

Група 1: Румунија, Северна Ирска, Норвешка, Аустрија
Група 2: Израел, Словачка, Шкотска, Чешка Република
Група 3: Мађарска, Турска, Србија, Русија
Група 4: Бугарска, Република Ирска, Финска, Велс

ЛИГА Ц

Група 1: Азербејџан, Луксембург, Кипар, Црна Гора
Група 2: Јерменија, Естонија, Северна Македонија, Грузија
Група 3: Молдавија, Словенија, тзв. Косово, Грчка
Група 4: Казахстан, Литванија, Белорусија, Албанија

ЛИГА Д

Група 1: Малта, Андора, Летонија, Фарска Острва
Група 2: Сан Марино, Лихтенштајн, Гибралтар