Вести

ЛЕГЕНДАРНИ ИГРАЧ, ТРЕНЕР И СЕЛЕКТОР, ИЛИЈА ПЕТКОВИЋ О ПОВРАТКУ ФУДБАЛА И НАЈАВИ ЖРЕБА 1/2 ФИНАЛНИХ ПАРОВА КУПА СРБИЈЕ

04.06.2020.

Некад велики играч, онда тренер и селектор који нам је подарио пласман на Првенство света, Илија Петковић, у петак 5.јуна, биће главни актер жреба полуфиналних парова Купа Србије, а у најави узбуђења које следи, актуелни председник ФС Београда, не крије да се радује данима фудбала…

„Једва сам чекао да се лопта поново закотрља. Иако смо склони да потцењујемо квалитет фудбала који се игра у нашој лиги, тек смо за време пандемије видели колико нам недостају утакмице и борба за бодове на теренима широм Србије. Веома ми је драго што су клубови спремно дочекали наставак фудбалског шампионата“, рекао је Петковић за сајт ФСС и додао:

„Мислим да је 25 дана био сасвим довољан период да се форма играча подигне на оптималан ниво. То су све млади момци који се сигурно нису превише опуштали у време карантина. Није то као у наше време, пре 50 година. Сада постоји много већа доза самодисциплине, играчи су врхунски професионалци и знају да воде рачуна о себи. Сигуран сам да је свако од њих нашао начина током ове паузе да индивидуалним тренингом остане у ритму и да ће се врло лако прилагодити захтевима пуног тренажног процеса“, истакао је Петковић.
У недостатку правих посластица на телевизији током ванредног стања, пасионирани љубитељи фудбала су уживали у архивским материјалима и мајсторијама бивших асова. Тако је на друштвеним мрежама освануо снимак са головима Илије Петковића који, без икаквог претеривања, подсећају на бравуре Лионела Месија.
„Ни док сам играо активно фудбал, нисам волео да гледам своје голове на телевизији. Увек сам више уживао посматрајући друге велемајсторе са лоптом. Нисам видео тај снимак о коме говорите, али ми је свакако драго. Нисам био класичан голгетер, иако је већина голова које сам постигао током каријере стекла статус антологијских“, сматра Петковић.
Попут она два на дебитантској утакмици са Француском, 24. априла 1968. године.
„У то време, морао си прописно да се намучиш док не стигнеш до дреса државног тима, јер је конкуренција била огромна. А замислите какав је осећај дебитовати са два гола у тако важној утакмици. Нас је та победа против Француза од 5:1 одвела на завршни турнир Европског првенства у Италији, на коме смо освојили сребрну медаљу. Цела Југославија је брујала о мојој игри и нема сумње да ми је то најдража утакмица у каријери“, присетио се Петковић.

У петак 5.јуна у 13,00 Илија Петковић извлачи парове полуфинала Купа Србије, а ривала чекају Партизан, Црвена звезда, Чукарички и Војводина.