Вести

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ | ДЕВЕТИ МЕЂУНАРОДНИ МЕМОРИЈАЛНИ ТУРНИР "МИЉАН МИЉАНИЋ"

04.05.2023.

У прес центру ФСБ одржана је конференција за медије поводом деветог по реду Међународног меморијалног турнира “Миљан Миљанић 2023”. Турнир се одржава од 8 – 11. маја 2023. године у СЦ ФС Србије у Старој Пазови, а осим репрезентације Србије, учесници су још селекције Црне Горе, Северне Македоније и Бугарске. Све утакмице играју се у СЦ ФС Србије у Старој Пазови, а у уторак 9. маја 2023. године Миљанов Меморијал отвориће репрезентације Црне Горе и Бугарске у 15:00 часова на терену број 4. Од 17.00 часова на терену број 1 састаће се Србија и Северна Македонија.

У среду 10. маја је слободан дан, а делегације земаља учесника, ФС Србије и ФС Београда ће у присуству чланова породице Миљана Миљанића и његових некадашњих фудбалера положити цвеће на његов гроб који се налази у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Такмичење се завршава у четвртак 11. маја када се игра прво утакмица за треће место између поражених првог дана (14:00 часова на терену број 4), а затим и финале на терену 1 које ће почети у 16:30 часова. По завршетку финала одржаће се и церемонија доделе пехара и признања.
Представницима медија данас су се обратили генерални секретар Фудбалског савеза Београда, Милош Мирковић, в.д. селектора У-16 селекције Србије Јован Дамјановић и капитен У-16 селекције Србије Јован Миладиновић, који су своја излагања започели изјавама најдубљег саучешћа породицама страдалих у незапамћеној трагедији која се догодила у ОШ „Владислав Рибникар“ на Врачару.

Генерални секретар ФС Београда Милош Мирковић истакао је да ће завештање Миљана Миљанића трајати још дуго и преносити се на многе генерације које тек долазе.

– У време док сам био играч, и у млађим категоријама и као сениор, изговарање имена Миљана Миљанића далеко је оџвањало, где год да се спомене, а тако је и данас. Због тога са посебним поштовањем и емоцијом приступамо организацији овог Међународног меморијалног фудбалског турнира и имамо обавезу према новим фудбалским нараштајима да на њих пренесемо филозофију господина Миљанића и покушамо да им приближимо његову величину и завештање. Чување успомене на Миљана Миљанића обавеза је сваког фудбалског радника у Србији, од тренера, играча, судија и свих људи којима је фудбал у срцу. Радујем се свакој утакмици на овом турниру која ће бити одиграна у част Миљана Миљанића и надам се да ће допринети стварању нових фудбалских асова. Велика је привилегија, али и обавеза према лику и делу Миљана Миљанића, организовати овакав турнир заједно са Фудбалским савезом Србије и учинити све да се делегације репрезентација учесника осећају добродошло у Србији. Унапред се радујем свим мечевима који нас очекују и желим свим учесницима да понесу лепе утиске из Србије – истакао је Милош Мирковић.


В.Д. селектора У-16 селекције Србије Јован Дамјановић је у први план ставио завештање Миљана Миљанића којем тренерска струка дугује много, не само у Србији, већ и на светском нивоу.

– Задовољство је и част што чу имати прилику да предводим селекцију Србију на турниру који се одржава част Миљана Миљанића који није унапредио и развијао само српски и југословенски фудбал, већ је својим идејама и радом оплеменио и великане као што је Реал Мадрид. Имао је огроман утицај на развој европског и светског фудбала. Утакмице између Црвене звезде и Ливерпула одигране 1973. година и Миљанићева поставка игре променила је умногоме игру и на „острву“, и то говори о томе где су нам корени, одакле смо кренули и да имамо од кога да и данас учимо. Некада су наши тренери постављали стандарде, мењали филозофије великана светског фудбала, то је нешто што ја ценим дубоко и нешто што остаје заувек. Због свега тога биће ми част да представљамо Србију на наступајућем турниру у част великог Миљана Миљанића – јасан је био Јован Дамјановић.
Капитен У-16 селекције Србије на Међународном меморијалном турниру „Миљан Миљанић“ биће голман Јован Миладиновић. Миладиновић је истакао да му је драго што ће имати прилику да носи државни дрес на овако значајном турниру, и истакао да је циљ целе екипе да, поред чувања успомене на Миљана Миљанића, покуша и да освоји пехар намењен победнику.
Сви учесници овогодишњег Меморијала биће смештени у СЦ ФС Србије у Старој Пазови где ће имати оптималне услове за боравак, тренинге и одигравање свих утакмица.

Нашу селекцију на овом турниру чиниће: голмани Јован Миладиновић (Црвена звезда) и Вукашин Јовановић (Партизан). Одбрамбени играчи: Вук Рогановић (Црвена звезда), Ђорђе Цветковић (Црвена звезда), Мијат Ивановић (Чукарички), Михајло Радић (Партизан), Адем Авдић (Црвена звезда), Реља Премовић (Партизан), Данило Булатовић (Црвена звезда), Жарко Филиповић (Партизан). Играчи средине терена: Андреј Бачанин (Чукарички), Петар Манојловић (Црвена звезда), Богдан Костић (Партизан), Андрија Миладиновић (Црвена звезда), Алекса Василић (Црвена звезда), Илија Тадић (Напредак). Нападачи: Максим Кличковић (Штутгарт), Урош Ђорђевић (Црвена звезда), Лазар Радосављевић (Партизан), Стефан Младеновић (Чукарички), Иван Мартиновић (Партизан) и Урош Ђорђевић (Чукарички).