Intervju

IVICA KRALJ, LEGENDARNI GOLMAN I ČLAN SKUPŠTINE FSS | BONUS IGRAČI, VRLO MUDRA ODLUKA SAVEZA

30.07.2020.


Na sednici Skupštine održanoj na Kopaoniku, FSS je ozvaničio odluku o povratku Novog Pazara u elitni rang srpskog fudbala, odnosno ulasku Loznice, Leskovca, Sremske Mitrovice i Kraljeva u prvoligaško društvo. Proslavljeni golman naše reprezentacije i član Skupštine FSS, Ivica Kralj, u razgovoru sa direktorom naše medijske službe Nebojšom Petrovićem, kaže da je to najlogičnije rešenje u ovom trenutku.
„Novi Pazar zaslužuje da bude član Super lige Srbije pre svega zbog fantastičnog ambijenta na stadionu kraj Jošanice. To je jedno od najneugodnijih gostovanja, čak i za naše najtrofejnije klubove Crvenu zvezdu, Partizan i Vojvodinu. Koliko god je neugodno, toliko je i prijatno biti gost u Novom Pazaru i uživati u vrhunskoj fudbalskoj atmosferi. Nadam se da će im ova odluka bar na trenutak skrenuti misli na neke lepe stvari. Zdravlje je uvek na prvom mestu, pratimo svi šta se dešava sa epidemijom koronavirusa i vidimo da je u Pazaru ozbiljna situacija. Želim im od srca da što pre prevaziđu probleme i da se na miru posvete fudbalu“.

Na zadovoljstvo velikog broja ljubitelja fudbala, klubovi iz poznatih fudbalskih centara konačno će dobiti priliku da se oprobaju na prvoligaškoj sceni.
„Reč je o Radničkom, Dubočici, Slogi i Loznici. Imam sasvim dovoljno godina da sam mogao da osetim šta znači igrati pred publikom u Leskovcu ili Loznici. Znamo svi da nam je Sremska Mitrovica podarila rekordera po broju nastupa za državni tim, Baneta Ivanovića i ne treba sumnjati da će ova odluka FSS biti stimulans za mlade igrače iz tog područja da krenu stopama kapitena Zenita. Postoji dobra volja i inicijativa čelnih ljudi u tim gradovima da se poboljša infrastruktura, a u planu je i izgradnja potpuno novih fudbalskih stadiona. Sve u svemu, reč je o sveopštoj infrastrukturnoj revoluciji na teritoriji cele Srbije i to bez dileme garantuje povratak publike na tribine. Naravno, onog trenutka kada se normalizuje situacija sa koronom“.

Proširenje Super lige sa 16 na 20 klubova biće na snazi samo jednu sezonu, što obećava bespoštednu borbu za opstanak u elitnom društvu srpskog fudbala.
„Neki klubovi, poput moje Mačve, sticajem okolnosti su ostali superligaši i to mora da im posluži kao opomena za narednu sezonu. Moraju dobro da se pojačaju u prelaznom roku i da ozbiljnije uđu u novi šampionat. Mi smo pre tri godine obradovali Šapčane i omogućili im da posle više od sedam decenija gledaju Mačvu u mečevima za bodove sa Zvezdom i Partizanom. Držali smo dve godine visok nivo kvaliteta i tek u trećoj je došlo do pada i borbe za opstanak. Imamo veliki broj mladih igrača i raduje me činjenica da od sledećeg prvenstva dva fudbalera ispod 21 godine moraju da budu u postavi svake ekipe. To je vrlo mudra odluka Saveza, a najviše koristi imaće naša mlada i A reprezentacija“.

 

U penal-drami na niškom Čairu, Vojvodina je pobedila Partizan i drugi put u svojoj istoriji osvojila pehar Kupa Srbije. Kralj je očekivao da njegov naslednik na golu crno-belih Vladimir Stojković odbrani neki šut novosadskih fudbalera sa bele tačke.
„Ne mogu nikako da budem objektivan, jer moje srce kuca za Partizan u kome sam proveo najlepše godine svoje karijere. U isto vreme, ne mogu da kažem da Vojvodina nije zasluženo osvojila trofej. Ne slažem se sa konstatacijom da se mladi Rockov nije ništa pitao kod promašaja Vitasa i Zdjelara. Verovatno ih je uplašio, pa su šutirali preko gola. Svaki golman ima neku svoju taktiku, ne sumnjam da se i on pripremao uoči finalne utakmice analizirajući prethodne šuteve igrača Partizana. Bio sam golman i znam koliko je to važno. Kada tvoja ekipa pobedi na penale, ti si u stvari najveći pobednik. Bez obzira da li si dodirnuo loptu tokom penal-serije“.

Navršilo se već 22 godine od čuvene utakmice u Tuluzu i nesrećnog poraza Jugoslavije u osmini finala Svetskog prvenstva 1998. od Holandije.
„Baš sam tokom večere na Kopaoniku pričao o toj utakmici sa prijateljima iz Fudbalskog saveza Srbije. Prosto ne mogu da verujem da je prošlo više od dve decenije. Čuo sam izjavu Peđe Mijatovića koji je rekao da mu ta prečka ne odzvanja više u ušima, ali ga muči svaki put kada dođe godišnjica pa ga novinari zovu da se priseti tog momenta. Priznajem, sve nas muči ta prečka. Ali ona pripada prošlosti, ona je deo istorije. Smeta mi što jednog takvog igrača poput Mijatovića, najboljeg na svetu u tom periodu, pamte isključivo po prečki u Tuluzu. Dešavalo se i većim asovima da promaše sa bele tačke u mnogo važnijim utakmicama. Ostaje žal, ali život ide dalje“ – rekao je Ivica Kralj.