А селекција

ИСТОРИЈАТ ДУЕЛА СА ШКОТСКОМ | ОД МАЈА 1955. ДО НОВЕМБРА 2020.

11.11.2020.

Од маја далеке 1955. до новембра 2020. године. Од Југославије до Србије. И утакмица са Шкотском у којима смо имали више успеха. Први дуел је био пријатељског карактера на трави стадиона ЈНА у Београду. Селектор је био легендарни Александар Тирнанић, а утакмица је окончана без победника – 2:2 (2:2). Југославија је играла у саставу: Беара, Белин, Зековић, Чајковски, Шврака, Бошков, Веселиновић, Милутиновић, Вукас, Бобек, Зебец. Стрелци су били Веселиновић и Вукас. Интересантно је да смо под именом земље која је југословенском фудбалу подарила многе велике асове, играли са Шкотском два пута на Првенству света. У Шведској 1958. године било је 1:1 (1:0) а старији љубитељи фудбала памте имена оних играча којима је селектор био Александар Тирнанић: Беара, Црнковић, Шијаковић, Крстић, Зебец, Бошков, Петаковић, Веселиновић, Милутиновић, Шекуларац, Рајков.

Шкотска нам је била ривал и на Првенству света у Немачкој 1974. године. И поновио се исти резултат из 1958. године – 1:1 (0:0). Шкотска је тада имала можда и најбољу генерацију играча у историји „сукњица“ а фудбалски свет памти имена Кени Даглиша, Џое Џордана, Џима Холтона, Вилија Моргана… Нашу репрезентацију је тада водила селекторска комисија у саставу Миљанић, Рибар, Ребац, Ивић и Ћирић, а против Шкотске играли су: Марић, Буљан, Хаџиабдић, Облак, Каталински, Богићевић, Петковић, Шурјак, Бајевић (од 72. Караси), Аћимовић, Џајић. „Плаве“ је довео у вођство
Станислав Караси у 83. минуту, али је Џое Џордан минут пре краја меча донео Шкотима изједначење. Са Шкотском смо играли и у последњим квалификацијама пред распад Југославије, биле су то квалификације за пласман на Првенство света у Италији 1990. године. У првом мечу у Глазгову било је – 1:1 (1:1), стрелац за наш састав био је Срећко Катанец. У другом дуелу који се играо 6.
септембра 1989. у Загребу, Југославија је славила – 3:1 (0:1) после преокрета у другом делу утакмице. У саставу селектора Ивице Осима био је велики број асова: Ивковић, Спасић, Баљић, Катанец,
Хаџибегић, Брновић, Сушић, Баждаревић, Јаковљевић (од 74. Савићевић), Стојковић, Вујовић. Југославија је тада изборила учешће на Првенству света у Италији где је приказала веома добре партије и несрећно елиминисана од Аргентине, после слабијег извођења једанаестераца. Као Србија били смо успешнији од Шкотске у квалификацијама за Првенство света у Бразилу 2014. године, остварили смо реми и победу, а дуел у Београду 12. новембра биће практично треће одмеравање снага на путу до једног великог такмичења.

Овде је линк https://we.tl/t-QjoesVzS4z специјалне брошуре рађене за утакмицу Србија – Шкотска